Sbírka Jana a Evy Švankmajerových

Neobvyklou kolekci převážně tzv. „art brut“ neboli „syrového umění“ mohou  až do konce května vidět návštěvníci Pražákova paláce v Brně. Soukromá sbírka Jana a Evy Švankmajerových zprostředkovává působivé setkání se světem tvorby, která vzniká ze spontánní potřeby, mimo umělecké proudy a normy, a také mimo umělecký trh.

Kolekce je mj. příjemně přitažlivá také tím, jak prozrazuje zálibu ve sběratelství; každý z exponátů, které její majitelé shromáždili, má svůj prostor, aby příchozího oslovil. Kromě medijních nebo mediumních kreseb, zahrnuje automatické kresby, tvorbu psychotiků a ukázky umění přírodních národů reprezentovaného tu díly pocházejícími ze subsaharské Afriky. Vedle prací spiritistů a dalších vesměs neškolených tvůrců jsou sem ale zařazeny i práce výtvarníků, kteří právě v art brut hledají možnost obrození umění, autorů z okruhu Skupiny českých a slovenských surrealistů a také vlastní díla Evy a Jana Švankmajerových. Část expozice představuje tvorbu vycházející z manýristického malíře Giuseppa Arcimbolda – zastoupeni jsou např. Josef Istler, Jiří Kolář, Martin Stejskal nebo Josef Váchal.

Ve stejné podobě, jak je prezentována v Pražákově paláci, plánuje umělecká dvojice  Švankmajerových tuto svoji kolekci v budoucnu zpřístupnit veřejnosti v prostorách bývalé sýpky v areálu zámku v Horním Staňkově na Šumavě. Výtvarník a filmový tvůrce Jan Švankmajer o svých sympatiích a blízkém vztahu k tomuto druhu tvorby říká:  „Slovo umělec, stejně jako umění má pro mě poněkud pejorativní konotace, proto je nepoužívám v souvislosti s tvorbou, která mě zajímá, to znamená v souvislosti s imaginací. Tvůrci art brut nejsou pro mě v tomto smyslu Umělci, nedělají Umění; to platí také pro surrealisty. Spíše by se pro ně dalo použít slovo básník, ale i tohle slovo už ztratilo lesk. Jsou to poslední strážci majáku.“
 

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
U nás dosud poměrně málo prezentovaný druh výtvarného vyjádření (kolekce medijních kreseb je např. součástí expozice spiritismu v Muzeu v Nové Pace) bezesporu najde díky tomuto souboru publikum, které netvoří pravidelnou návštěvnickou obec galerií. Výstava v Pražákově paláci v Brně přinejmenším představuje zajímavou podívanou, můžete si odtud ale odnést i osvobozující pocit, že ač to tak často nevypadá, člověk nepřišel o možnost zůstat autentickou bytostí.
04.03.2005 | sm

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444