Savec domácí aneb mazlíček bez rizika

Mazlíček, o kterém bude řeč, se vymyká jakýmkoli představám o chovaném zvířátku. Nepotřebuje se venčit, neštěká, nemňouká, nevyžaduje pravidelně naplněnou misku ani pánovu pozornost. Naopak: přijde, jen když my sami chceme a žere to, čeho se potřebujeme zbavit. Ideální. Pokud chcete mít zároveň klid i dobrý pocit z úklidu, pořiďte si savce domácího, jinak také přezdívaného centrální vysavač.

Zajistí komplexní systém úklidu

Centrální vysavače jsou na našem trhu již poměrně dlouhou dobu, přesto si k nim lidé stále ještě hledají cestu. Možná nevíte, že centrální vysavače jsou americkým vynálezem a že v loňském roce oslavily padesátileté výročí svého vzniku. Už před lety lidé věděli, že neustálý technický vývoj, překotně se zrychlující doba a stále větší požadavky na bydlení a jeho komfort budou vyžadovat vylepšení a především zefektivnění úklidu. Centrální vysavač proto vznikl jako synonymum k usnadnění a zjednodušení této poměrně běžné činnosti v každé domácnosti. Vysávání dostalo díky centrálnímu savci jiný rozměr a současně s neustálým vývojem se vyvíjí ke spokojenosti svých tvůrců, ale především mnoha spokojených uživatelů.

Jednoduché vysávání prachu a nečistot v domácnosti zajišťuje dlouhá a lehká hadice, připojená na vysavačovou zásuvku v místnosti, která odvádí smetí do vzdáleného sacího agregátu. Ke spuštění celého systému dojde pouhým zasunutím vysávací hadice do kterékoli zásuvky v domě či bytě. Nečistoty jsou mocným proudem vzduchu odváděny potrubím do speciálního prachového kanystru, který je součástí sacího agregátu. Je to účinné, rychlé, pohodlné a komfortní. Je to jednoduché. Ne nadarmo se přece říká, že v jednoduchosti je síla.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Nemusíte být fakír, abyste ovládli syčící hadici

Jednoznačné výhody centrálního vysavače je možné spatřit hned ve chvíli, kdy se spustí tlačítko start. Při zapnutí jakéhokoli běžného, byť malého vysavače totiž ve chvíli, kdy hospodyňka začne vysávat, obrátí chod rodiny takřka na hlavu. Vyrušen je nejen manžel, doposud spokojeně sledující fotbalový zápas, děti, které si malovaly u stolu, ale i pes či kočka, kteří s nedůvěrou utíkají do vedlejší místnosti, aby unikli nepříjemnému hluku. Při takovém úklidu náhle končí poslech hudby, listonoška nemá šanci se dozvonit a ti opravdoví domácí mazlíčci právě zalezli do botníku a prožívají své soukromé trauma. Centrální vysavač není hlučný, protože jeho základní část je umístěna daleko od obytného prostoru, v technické místnosti nebo v garáži, jak to dovolí konkrétní dispozice. V obývacích místnostech domu se nachází pouze dlouhá a lehká hadice a zásuvky na její připojení. Je jasné, že i mobilita a manipulace s touto hadicí je mnohem jednodušší. Vysávání je umožněno ve všech patrech domu díky zásuvkám a další hadici, která je nezbytná především ve větším objektu. Centrální vysavače mají vysoký výkon a schopnost vysát jakékoli typy povrchů včetně vody a mokrých nečistot. Prachové částice jsou vysány a míří potrubím mimo vysávaný prostor. Nemají šanci se jakkoli dostat zpátky, jako tomu je například u některých nedokonalých filtrů přenosných vysavačů. Slabounké syčení sací hubice je to jediné, co uslyšíte při snadném a přitom naprosto důkladném úklidu.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Chcete-li vědět víc, ptejte se u odborníků

Ing. Miroslav Staněk z firmy BEAM ELECTROLUX říká, že centrální vysavače jsou dnes mezi lidmi poměrně známým pojmem, nicméně osvěta je stále jednou z nejdůležitějších forem prezentace nových výrobků. K tomu, aby se informace dostaly tam, kam je potřeba, slouží například i časopis firmy. Cílovou skupinou z hlediska odbytu centrálních vysavačů je kdokoli, kdo začne se stavbou rodinného domu nebo ten, kdo rekonstruuje starší objekt. Zajímaví klienti jsou i mezi těmi, kdož bydlí v bytě, ale tady je na místě upozornit, že investice ohledně centrálního vysavače tu bude mnohem vyšší, než v případě rodinného domu. S instalací potrubí jsou v tomto případě spojeny větší technické úpravy, vysekávání do zdi a podobně, což se samozřejmě promítne na konečné ceně. V rodinném domě se oproti bytu použití centrálního vysavače zhodnotí o to víc, o kolik má dům více pater. Jednou z prvních otázek nových zákazníků vždy bývá, jak se vlastně takový systém montuje. Potrubní systém se ve většině případů namontuje již ve fázi hrubé stavby domu, montáž agregátu, zásuvek a zprovoznění celého vysávacího systému pak při dokončování stavby.

„Myslím si, že by dnes už mělo být jakýmsi standardem, že je centrální vysavač navržen v projektu domu. V poměru k dnešním investicím do stavby je zabudování systému centrálního vysávání jen kapkou v moři,“ říká Ing. Miroslav Staněk. Centrální vysavač má oproti klasickému způsobu vysávání nesporné výhody, jde především o to, co nejvíce usnadnit úklid celého domu. Je bezpečný, může ho ovládat i dítě a jestliže hadici překouše pes, pak se vůbec nic nestane. Ovládání vysavače na rukojeti je nízkonapěťové a tedy zcela bezpečné. V jiném případě se vysávání spouští přímo zasunutím hadice do vysavačové zásuvky. Délka hadic se pohybuje od sedmi do dvanácti metrů, což znamená, že obsluha prostoru je více než dostatečná.
Povídejte si se svým vysavačem

Centrální vysavač zvládne uklidit široké spektrum domácnosti, zdaleka se nepoužívá jen na očistu podlah a koberců. Díky velké sací síle odstraní z místností i ty nejjemnější částečky prachu, k čemuž slouží velké množství nejrůznějšího příslušenství. „Některé části příslušenství jsou podmíněny kombinací s nejnovějšími sacími agregáty a v tomto případě lze i plynule regulovat výkon vysavače. Lze přidávat či ubírat výkon, podle aktuální potřeby na úklid. Rád bych na tomto místě představil centrální vysavač pro 21. století s názvem BEAM Platinum, který je v současnosti absolutní špičkou v oblasti centrálního vysávání,“ konstatuje Ing. Staněk. Nová řada těchto výkonných a přitom velmi úsporných vysávacích jednotek využívá novou technologii SMCS (Sophisticated Monitoring and Control Systém), která umožňuje přímou aktivní komunikaci obsluhy s vysávací jednotkou. Díky intuitivnímu ovládání pomocí displeje a tlačítek na agregátu lze sledovat nejen současný stav vysavače, jeho výkon, pracovní režim, ale i přesný čas, po jakou dobu je vysavač v pracovním nasazení. Uživatel se na displeji dozví i to, do jaké míry je naplněn prachový kanystr. Systém automaticky přizpůsobuje své parametry aktuálním podmínkám vysávaného prostoru.

BEAM Platinum využívá nejúčinnější technologii odlučování nečistot pomocí velkoplošného filtru Goretex. V tomto systému je použita speciální antibakteriální přísada Alphasan, účinná proti většině mikroorganismů. Systém využívá i nové konstrukce motoru agregátu a nové konstrukce závěsného zařízení, čímž se zvyšuje sací výkon a absorbují veškeré vibrace a hluk v rámci běžného provozu centrálního vysavače. Kromě mnoha dalších vylepšení je namístě zmínit i variabilní řešení při náročnějších úklidech po malování či drobných stavebních úpravách, kdy lze velkoplošné filtry přechodně nahradit papírovými sáčky a zabránit tak jejich předčasnému a nadměrnému zanesení.

Novinkou je i diodové osvětlení na konci hadice, které umožní částečně nahlédnout do těch nejtmavších koutů domácnosti. Být v tuhle chvíli myší, která dostala chuť na plastovou hadici, pomyslím si něco o mimozemšťanech a navždy zmizím z této nevlídné domácnosti. Výrobce však myslí především na absolutní spokojenost svých zákazníků, což se mu v případě ověřené kvality systému centrálního vysávání poměrně daří.
04.11.2009 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • STĚHOVÁNÍ Praha, spol. s r.o.

    Už více než 10 let provádíme profesionální stěhování bytů a rodinných domů, firem i státních institucí po celé České republice. Díky kvalitě a komplexnosti našich stěhovacích služeb patříme v ČR k předním hráčům v oboru. V roce 2008 jsme získali prestižní certifikát kvality ISO.

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)

  • Wienerberger

    Skupina  Wienerberger je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Ziegelindustrie AG, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny v Evropě . Skupina působí ve více než 26 zemích světa. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení.

  • Architektonická kancelář Křivka s.r.o.

    Architektonická kancelář Křivka nabízí kompletní služby v oblasti architektonických a projekčních prací. Kancelář byla založena v roce 1990 Ing. arch. Lubomírem Křivkou.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444