Sanus per aquam

Zdraví skrze vodu

Rozšíření masážních bazénů - jako vhodného doplňku - se zvyšuje spolu s rozvojem fitness center, středisek volného času a luxusnějších hotelů či nejrůznějších rekreačních komplexů. Koupel v masážním bazénu spa je úžasný zážitek.

Je to něco úplně jiného než koupání v obyčejném bazénu nebo hydromasážní vaně - teplá voda, teplejší než v bazénu spolu 3 tryskajícími bublinkami uvolňují tělo a mysl. Díky velkorysým rozměrům spa si mohou celé rodiny i s přáteli vychutnat uvolnění a společenské možností pospolitého koupání. Dnes je spa velmi "v kursu" při vyhledávání fyzických požitků a radosti, harmonie mysli a těla a zdravého respektováníživotního prostředí, neboť tyto bazény jsou z hlediska spotřeby vody velmi úsporné.

Co možná nevíme
S koncepcí spa přišla v polovině 50. let 20. století americká společnost Jacuzzi, která původně vyráběla čerpadla pro zemědělské zavlažování. Jeden z členů této rodiny italských přistěhovalců do Kalifornie trpěl špatným krevním oběhem, a tak firma přišla s nápadem přizpůsobit čerpadlo tak, aby se vešlo do vany. A zrodila se první hydromasážní vana... Dnešní masážní bazén spa, vybavený tryskami, je důsledkem vývoje této původní koncepce. Stal se populárním díky hippies, kteří oživili dávný zvyk svých předků na Západě - "horkou lázeň v dřevěném sudu". Masážní bazén si zakrátko podmanil celou Severní Ameriku. Bazénu se na památku jeho vynálezce někdy říká "Jacuzzi", ale jeho oficiální název "spa" pochází z názvu slavných belgických termálních lázní. Slovo "espa" znamená ve valonštině "zřídlo" nebo "pramen". Někteří lidé tvrdí, že názevje odvozen z prvních písmen latinského výrazu Sanus per aquam, zdraví skrze vodu. Existují tři typy: Zapuštěný a většinou venkovní - bazén je zahlouben do jámy v zemi a jeho technické zařízení je odděleno, podobně jako u plaveckého bazénu. Zabudovaný - vana bazénu je dodávána spolu s nosnou konstrukcí a opláštěním, v němž je umístěno i veškeré technické zařízení spa. Přenosný - v současnosti nejoblíbenější druh umístěný v dřevěnému kabinetu a tvoří ucelenou jednotku k okamžitému použití. Vany masážních bazénů mohou být vyrobeny z akrylátu, keramických dlaždic, kamene nebo dřeva. Nejčastěji se používá akrylát tvořící v této oblasti až 90% evropského trhu.
Vlastnosti materiálu
Pro výrobce spa má například akrylát Lucite řadu výhod. Je pevný a trvanlivý, snadno se tepelně tvaruje, desky jsou dodávány ve velkých formátech. Zmíněný akrylát pro spa se vyrábí v USA v Memphisu v Tennessee procesem kontinuálního lití, při němž se akrylátový sirup lije mezi dva vysoce leštěné ocelové pásy délky fotbalového hřiště. Akrylátový sirup polymerizuje a po jeho ztuhnutí vznikají kvalitní desky, které se dají výborně tepelně tvarovat a umožňují tak propracovat ergonomické detaily současných moderních bazénů. Ultraširoké desky se hodí na výrobu velkých masážních bazénů spa a rozsáhlá paleta barev a povrchových efektů (granit, mramor, perleť)ještě obohacuje škálu tvůrčích možností. Popisovaný akrylát je z pohledu uživatele měkký a teplý na dotek, čímž vytváří příjemný a smyslný pocit - skvěle ladí s vodou, vzduchem, tryskami a teplotou lázně. Je neporézní a jeho hladký lesklý povrch umožňuje snadnou údržbu, je odolný vůči UV záření, změnám teploty a trvalému otěru způsobenému vodou a chemikáliemi.

Relaxace pro tělo
Masážní bazén má své vlastní specifika. Na rozdíl od obyčejného bazénu, kde vodu rozhýbává jeho uživatel, se v bazénu spa voda pohybuje kolem něj. Spa se podobá velké ergonomické vaně a zajišťuje trvalý přísun vody o teplotě 37,38, nebo dokonce 39 "C, protože teplá je optimálním prostředím pro uvolnění svalů, posílení krevního oběhu, zvýšení látkové výměny v buňkách těla a vytvoření celkově zklidňujícího efektu. Spa může pojmout 2 až 6 lidí, někdy i více. Trysky mohou být jednoduché nebo vícenásobné. Pomocí tlakových trysek, rotačních trysek, čvrtotáčkových výměnných hlavic pro snadnou údržbu a rozptylovačů vůně se dosahuje pozitivních výsledků, podobných účinkům lékařských hydromasážních postupů.
Uživatelská očekávání
Pro všechny uživatele je společná touha uspokojit své přirozené hledání tělesné a duševní pohody instalací spa ve svých domovech. K rozvoji trhu se spa v Evropě významně přispěly přenosné masážní bazény. Kromě své flexibility nabízejí ve srovnání se zapuštěnými nebo zabudovanými spa mnohem levnější instalaci. Tento druh spa je nejrozšířenější ve všech zemích kromě Ruska, kde dvě třetiny masážních bazénů jsou vnitřní a zapuštěné, což je důsledek rozvoje budování plaveckých bazénů ze začátku 90. let 20. století. V jižní Evropě, kde je mírnější klima, je možné přenosné masážní bazény používat venku prakticky po celý rok, v zemích s drsnějším klimatem se obvykle instalují uvnitř domů a při dobrém počasí se přenášejí ven.
20.07.2004 | tz
  • NAKLADATELSTVÍ MISE s.r.o.

    NAKLADATELSTVÍ MISE - vydavatel časopisů Interiér veřejných budov, Střechy, Fasády, Izolace a Fasády. Tyto časopisy jsou určeny především odborné stavební veřejnosti s působností po celé České republice a na Slovensku.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444