Sanační omítky Cemix

Příprava podkladu před provedením sanační omítky

Příprava podkladu před provedením sanační omítky

Přívaly sněhu, kterými nás obdařila letošní zima, spolu s deštivým jarem opět prověřily kvalitu izolací našich příbytků. V mnoha případech se na omítkách opět objevují typické vlhké mapy. Na některých místech již omítka opadává. Objekt vypadá omšele a říká si o opravu.

Zdivo s vyškrábanými spárami

Příprava podkladu před provedením sanační omítky

Co je příčinou?
Nejčastěji se jedná o  již nefunkční nebo chybějící izolaci proti vzlínající vodě a nedostatečný odvod srážkové a vzlínající vody od objektu.

 

Řešení

Řešením je komplexní sanační systém spočívající ve vybudování nové izolace, odvodu povrchové a spodní vody od objektu.

 

Co s provlhlým zdivem a opadávající omítkou?
Tuto část sanačních opatření řeší sanační omítkové systémy. Společnost LASSELSBERGER, a.s., divize stavební hmoty nabízí dva systémy – Sanační omítkový systém a Odvlhčovací sanační omítkový systém.

 
Sanační systém je složen z omítek, které splňují všechny požadavky směrnice WTA 2-2-91. Skladba omítek pak odpovídá konkrétním podmínkám zjištěným z průzkumu a laboratorního rozboru vzorků. Rozhodující je stupeň zavlhnutí zdiva a množství a druh rozpuštěných solí.

 

Odvlhčovaní systém je tvořen jedinou omítkou SUPERSAN, která se vyznačuje speciální strukturou pórů, čímž umožňuje enormní odvod vodních par z vlhkého zdiva. Proces vysušování je rychlejší a omítka se dá aplikovat i na nevysušené zdivo. Oba systémy mají v zásadě stejné uplatnění a o jejich použití se rozhoduje na základě konkrétních podmínek.

 

Jak postupovat?
Před prováděním sanačních omítek je nutné připravit podklad, kterým je převážně vlhké zdivo s provlhlou a opadávající omítkou. Nejdříve musíme:
• Odstranit starou omítku do výšky, která je alespoň o tloušťku zdiva vyšší než úroveň viditelného zavlhnutí omítky
• Spáry vyškrábat do hloubky až 20 mm (závisí na statickém stavu konstrukcí)
• Oklepanou a vyškrábanou omítku odvézt na skládku, neskladovat na stavbě! Obsažené soli se mohou při dešti znovu vymývat a dostávat do podloží
• Poškozené části opravit, dozdít a vyplnit hrubé nerovnosti
• Zdivo vyčistit od prachu drátěným kartáčem, stlačeným vzduchem nebo průmyslovým vysavačem
• V případě odvlhčovacího systému zdivo důkladně navlhčit

Příprava omítek
Omítky obsahují příměsi, které musí řádně zreagovat s vodou. Proto je potřeba dodržovat do-bu míchání směsi a množství záměsové vody, uvedené na obalu nebo v technickém listě pří-slušné omítky. K rozmíchání použijeme běžnou spádovou míchačku nebo rychloběžná míchadla např. ROTOQUIRL, ROTOMIX.

 

Zpracování omítky SUPERSAN

Postup při aplikaci Odvlhčovacího sanačního systému

 

Sanační podhoz

Na navlhčený podklad se provede podhoz omítkou SUPERSAN hrubý. Omítka se aplikuje na celou plochu v tloušťce maximálně 5 mm. Povrch necháme hrubý neuhlazujeme jej a nechá-me 1 až 3 dny vyschnout a vyzrát. I když je zdivo uvnitř vlhké, jeho povrch může být zejména na přímém slunci přeschlý a postřik by mohl sprahnout. Proto je potřeba postřik chránit před přímým sluncem a zdivo navlhčit.

Jádrová omítka
Vyzrálý podhoz navlhčíme a naneseme na něj jádrovou omítku SUPERSAN hrubý. Omítku nanášíme v jedné vrstvě v tloušťce 20 až 30 mm, optimální vrstva je 25 mm. Obecně se dopo-ručuje minimální tloušťka jádrové omítky 20 mm, jako dostatečná vrstva pro ukládání solí. Celkovou tloušťku určí náš specialista na základě rozboru odebraných vzorků. Omítka se pouze stáhne do roviny, nehladí ani nefilcuje. Jádrová omítka vysychá podle obecného pravidla 1 den/ 1 mm tloušťky omítky.

 

Štuková omítka
Po úplném vyzrání jádrové omítky provedeme vrchní štukovou omítku. V systému ji představuje SUPERSAN jemný. Natahujeme ji na navlhčený podklad v tloušťce 2,5 mm, po zavadnutí upravíme plstěným hladítkem.

 

Nátěr
Po vyzrání štukové vrstvy následuje finální nátěr, který můžeme pojednat i barevně. Platí zde zásada – používají se výhradně ty nátěry, které nezamezují difuzi vodních par. Proto se používají barvy s Sd <0,2 m, tz. vápenné, silikátové nebo silikonové.

 

         

 

Na závěr je třeba znovu připomenout, že sanační omítkový systém je součástí komplexního řešení odvodu vody ze stavby a je třeba jej použít v kombinaci s dalšími technickými úpravami.

V případě, že máte problémy s vlhkými zdmi, můžete se obrátit na odborníky z divize stavební hmoty společnosti LASSELSBERGER, kde vám ochotně  poradí a pomohou.

02.06.2006
  • LB Cemix, s.r.o.

    Společnost LB Cemix patří mezi přední výrobce stavebních hmot a je dodavatelem špičkových zateplovacích systémů Cemix THERM s evropskou kvalitou. Široký sortiment fasádních materiálů nabízí nepřeberné množství různých variant realizace fasády. Značka Cemix je známá nejen v České republice, ale i v rámci středoevropského trhu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444