Salát z naklíčené čočky

Že jsou luštěniny zdravé, víme všichni. Ještě zdravější variantu však můžeme získat naklíčením. Naklíčená čočka totiž obsahují cenné vitaminy A, B, C, E. Je velmi bohatá na bílkoviny, proto často tvoří základ jídelníčku vegetariánů. Velkým plusem je i její lehká stravitelnost. Ke klíčení se dále velmi hodí fazolky mungo nebo cizrna.

Ingredience
velká hrst neloupané a nepůlené čočky
2 mrkve
pórek nebo jarní cibulka
zavařené okurky
sůl
citronová šťáva
Příprava
Namočte na pár hodin čočku do vody. Poté sceďte vodu a vložte čočku do nakličovací nádoby a nechte klíčit. Po třech dnech čočka dostatečně naklíčí. Důkladně ji properte a vysypte do misky. Přidejte nastrouhanou mrkev, najemnou jarní cibulku nebo pórek, několik nadrobno nakrájených zavařených okurek, osolte a zakápněte citronovou šťávou.
Jak na klíčení
Pokud nemáte speciální nakličovací nádobu, můžete si ji lehce vytvořit sami z obyčejné PET lahve. Na dně lahve vytvořte několik dírek a vysypte do ní čočku. Takto ji alespoň 3x denně proplachujte. V petce nesmí zůstat stát voda. Nejlepší je postavit láhev do tmavší místnosti, protože klíčky tak budou křehčí. Nedoporučuje se nechat čočku klíčit na přímém slunci.
24.01.2014 | Jana Vaňková

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444