Sádrokarton v plné úctě

Vítězné projekty soutěží BPB Trophy a S podhledy Rigips do světa

Na slavnostním galavečeru společnosti Rigips byly minulý týden v Besedním domě v Brně vyhlášeny vítězné projekty národního kola mezinárodní soutěže BPB Trophy 2006 a soutěže S podhledy Rigips do světa 2006, kterou tato společnost pořádá pod záštitou Obce architektů. Obě soutěže prezentují široké spektrum technických i estetických možností využití produktů a systémů Rigips.

BPB Trophy - počtvrté v ČR

 

BPB Trophy je mezinárodní soutěž s více než desetiletou tradicí, pořádaná pro realizační firmy v kategorii "Systémy suché vnitřní výstavby" a v kategorii „Inovativní řešení v suché vnitřní výstavbě“. V národním kole jsou oceňovány objekty i v subkategoriích Obchodní prostory, Kancelářské prostory, Prostory pro volný čas, Zajímavě řešená oblouková konstrukce, Estetické ztvárnění a Zajímavě řešený podhled. Cílem je ocenit umění, dovednost a kvalitu práce montážních firem, které zpracovávají produkty a systémy Rigips a podpořit zvyšování řemeslné dovednosti i kvalitu práce montážních firem v oblasti systémů suché vnitřní výstavby.
Do letošního, již čtvrtého ročníku národního kola soutěže BPB Trophy se přihlásilo 20 montážních firem s 24 velmi rozdílnými objekty. Odborná porota z nich vybrala vítěze, který bude reprezentovat naši republiku v kole mezinárodním. Letos budou vítězné realizace obou kategorií představeny v květnu na světovém fóru v Madridu ve Španělsku. Porota hodnotí realizace dle technických a estetických kritérií. Posuzovány jsou především originálnost konstrukce, použití speciálních technik, celková technická úroveň zpracování a estetický dojem. Velikost a objem realizovaného díla nehrají v hodnocení roli.

 

   

Na snímku vlevo interiér Obchodního domu Dvořák v Táboře, vpravo Sazka Arena Praha.

    

 Hotel Gomel v Českých Budějovicích a Školicí středisko Oskar Mobil Praha.

 

Výsledky soutěže BPB Trophy 2006

 

První místo v kategorii „Systémy suché vnitřní výstavby“ získala firma ATIZ, spol. s r.o., Jesenice u Prahy za realizaci přístavby části Obchodní domu Dvořák v Táboře. Interiér nové části obchodního domu je přehlídkou sádrokartonových konstrukcí Rigips. Ty zde nebyly použity pouze k výstavbě dělicích příček a podhledů, ale posloužily i k vybudování zajímavých dekorativně funkčních prvků jako např. zkušební kabinky, samostatně stojící reklamní stěny či zajímavě řešené „zástěny“ prodejního pultu. Sádrokartonové podhledy chodeb zdobí svěšené rampy se zabudovaným osvětlením, které kromě dekorativní funkce plní také funkci ochrannou -  v případě požáru bude skrze tyto rampy odváděn kouř.

 

Druhé místo v této kategorii patří letos firmě VIMAT, s.r.o., Praha za rekonstrukci historického objektu Akademie výtvarných umění v Praze. O třetí místo se shodným počtem bodů se dělí firma ALLEGRO, s.r.o., Černošice za novostavbu sportovně společenského centra SAZKA Arena Praha a firma Falco - Beta, s.r.o. z  Českých Budějovic za přestavbu recepce a baru českobudějovického hotelu Gomel.

 

V kategorii „Inovativní řešení v suché vnitřní výstavbě“ zvítězila firma ALLEGRO, s.r.o., Černošice s realizací novostavby sportovně společenského centra Sazka Arena. V této sportovní hale najdeme jak běžné sádrokartonové konstrukce – dělicí stěny či obklady betonových konstrukcí, tak i vzhledem k jedinečnosti celého díla konstrukce netypické, které se rodily přímo na stavbě jako např. obloukové konstrukce, světelné rampy či několikanásobné odskoky v podhledech. Zde byly poprvé v ČR instalovány samonosné rozebíratelné protipožární sádrokartonové lamely o rozměru 300 x 3 500 mm. Slovo dostaly i sádrovláknité desky Riflex a Ridurit, podlahy Rigiplan nebo akustické děrované podhledy Rigiton.


Druhé místo připadá letos firmě GipsCon, s.r.o., Brno za realizaci objektu Živnostenské Banky v historickém činžovním domě v Brně. Třetím místem ocenila porota firmu LEKOS spol. s r.o. z Ostravy za realizaci Obchodního centra Varyáda v Karlových Varech.
Zvláštní ocenění ve zmíněných subkategoriích získaly firmy ATIZ, spol. s r.o.,  firma RŮŽIČKA s.r.o. z České Lípy, INTER GIPS s.r.o., Praha, VIMAT, s.r.o., Praha a Falco – Beta, s.r.o., České Budějovice.  

      

S podhledy Rigips do světa 2006

 

Soutěž s názvem S podhledy Rigips do světa pořádaná pod záštitou Obce architektů je určena také architektům a projektantnům. Cílem je vyzdvihnout a ocenit originálnost použití, technický výkon a design konstrukcí, které využívají akustických a kazetových podhledových systémů (kazetové podhledy Casoprano & Gyptone a velkoplošné desky Gyptone & Rigiton). Vítězové jsou odměněni zájezdy do zahraničí.


Ani zde není pro hodnocení odborné poroty klíčovým měřítkem rozsah díla. Především jde o nápad, vtip a využití podhledových systémů Rigips ve službách interiérové architektury. Letos bylo přihlášeno 13 řešení interiérů různých budov od administrativních a bankovních prostor přes nákupní centra až po prostory sloužící k relaxaci či sportu.

 

   

Shopping park Olomouc City a Obchodní centrum Varyáda v Karlových Varech


První místo získalo realizační řešení nákupního  centra Shopping park Olomouc City, na němž se podíleli architekt Yaron Sapir, Praha a realizační firma Martin Šimek – montáž suchých staveb, Olšany. Nové nákupní centrum s rozsáhlými komunikačními prostory upoutává pozornost nejen svým smělým architektonickým návrhem, nýbrž i pečlivým řešením zásadního parametru pro dosažení celkové pohody v interiéru – vnitřní akustiky prostoru. Zde byla zajímavým způsobem využita kombinace velkoplošných bezesparých podhledů z perforovaných desek Gyptone BIG a desek Rigiton. Výsledkem je esteticky zdařilý interiér, jehož celkové elegantní vyznění podtrhuje i osvětlení citlivě zakomponované do sádrokartonových ramp.

 

Druhé místo patří  Multifunkční hale Tip Sport Aréna, Liberec (architekt: BfB studio s.r.o., Praha, Ing. Štefan Bolcha, realizační firma: SYNER, s.r.o., Liberec) a jako třetí se umístila Prodejna Marks & Spencer, Brno (architekt: DESIGN arcom s.r.o., Praha, Ing. Arch. Milan Hron, realizační firma: GEMO OLOMOUC, spol. s r.o., Olomouc-Lazce).

 

  

 Interiér brněnské Živnobanky a Tip Sport Aréna Liberec.

 

O společnosti Rigips, s.r.o.
Rigips, s.r.o. je dceřinná společnost britského koncernu BPB - největšího světového výrobce sádrokartonu a sádrových produktů a jednoho z předních dodavatelů polystyrenových izolací na světě. Po desetiletích úspěšného a nepřetržitého rozvoje obsluhuje BPB se svými 90 výrobními závody trh ve více než 50 zemích světa. Díky své příslušnosti ke koncernu BPB využívá společnost Rigips know-how z celého světa a je připravena vyjít vstříc přáním a požadavkům svých zákazníků.


 

21.03.2006 | Tisková zpráva

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444