S nízkými teplotami přichází ideální doba pro termovizní měření - nezmeškejte ji

Právě nyní, s teplotami pod nulou, přichází čas na termovizní měření. Období, kdy je možné toto snímkování budov provádět, je limitované dostatečným rozdílem vnitřní a vnější teploty. Nechat si zpracovat termovizní snímky vašeho domu je přitom důležité.

Termovizní (infračervené) snímkování fasády budovy odhalí místa, kudy z ní uniká teplo. Může se jednat o místa s nedostatečnou tepelnou izolací, o tzv. tepelné mosty, špatně osazená nebo netěsnící okna, poruchy v konstrukci budovy a další problémy. U domu před rekonstrukcí tak rychle získáte přehled o kritických místech. U domů po rekonstrukci vám termovizní měření ukáže, zda bylo vše provedeno tak, aby váš dům efektivně hospodařil s energiemi a vy jste neplatili za vytápění zbytečně vysoké částky. V obou případech pak termovizní měření jasně odhalí i naše časté zlozvyky, kdy teplotu v interiéru korigujeme průběžně otevřenou ventilací. 
 

Termovizní měření využijete i uvnitř domu

Často podceňovaným místem úniků tepla jsou například ležaté rozvody tepla a teplé vody. Jedná se o typický problém, který si vlastníci bytových domů často ani neuvědomují. Rozvody jsou sice na první pohled izolované, ale velmi často nevyhovujícím typem izolace, který není schopen tepelným ztrátám zabránit. Takto můžeme přicházet až o 5 % nákladů na vytápění a ohřev vody. Právě u rozvodů teplé vody, která cirkuluje v rozvodech po celý rok, jsou ztráty nejcitelnější.

Termovize vám pomůže odhalit problémová místa i přímo u vás doma. Princip termovizního měření, spočívající v zaznamenávání rozdílých teplot, vás tak může upozornit na místa se zvýšenou vlhkostí, kde by mohla hrozit plíseň, odhalí nefunkční části podlahového vytápění a podobně.
 
 

Snímky i protokol s hodnocením

Termovizní měření svěřte do rukou profesionálů. Jen v tom případě můžete očekávat výstupy, které vám poskytnou požadované informace. Termovizní měření profesionální termokamerou najdete například mezi službami PRE. Na www.premereni.cz/termovize si můžete tuto službu přímo objednat. Standardní nabídka zahrnuje pět fotografií, je však možné si přikoupit další. Místa s úniky tepla jsou na termosnímcích vyznačena a výstupem je i protokol s vyhodnocením. Pracovníci PRE vám také poradí, jak zjištěné energetické ztráty snížit. V Centru služeb PRE v Jungmannově ulici v Praze si můžete základní typ termovizní kamery i vypůjčit a sami si snímkování vyzkoušet. 
 

Kdy je možné termonizní měření provádět?

Podmínkou pro termovizní snímkování je rozdíl vnitřní a vnější teploty minimálně 10°C, proto je možné je provádět pouze ve vhodné období v zimních měsících. Aby nemohly být výsledky termovizního měření zkresleny například sluncem, ohřívajícím jižní fasádu domu, provádí se měření v brzkých ranních hodinách. 

28.11.2016 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444