Rýže basmati se zeleninou a sezamovými semínky

Rýže basmati je jemná a chutná příloha k různě upraveným masům. Například s pořádnou dávkou zeleniny, ochucená sójovou omáčkou, trochou chilli a doplněná opraženými sezamovými semínky je ale výborná i jako samostatné jídlo. Příprava je rychlá - rýže se dusí asi 20 minut a vše ostatní záleží v podstatě jen na rychlosti, s níž jste schopni nakrájet zeleninu.

Ingredience
1 hrnek rýže basmati
1,5 hrnku vody

1 větší mrkev
1 červená paprika
1 zelená paprika
2 - 3 stonky řapíkatého celeru
asi 200 g pórku
asi 200 g zelí (vhodné je například špičaté zelí, které je jemnější než hlávkové)
2 stroužky česneku

3 lžíce sójové omáčky
1 lžíce suchého bílého vína
2 vrchovaté lžíce opražených sezamových semínek

kvalitní olej
špetka mletého chilli
sůl
Příprava
Propláchnutou a okapanou rýži dejte do kastrolku, v němž jste rozehřáli lžíci oleje a rýži na něm za stálého míchání nechte zesklovatět. Teprve pak ji zalijte vařící vodou, mírně osolte, přikryjte a nechte dusit tak, aby voda mírně vařila, dokud se zcela nevsákne. Pod pokličkou nechte rýži ještě chvilku dojít. Mrkev a pórek nakrájejte na půlkolečka, ostatní zeleninu na proužky. Ve woku rozehřejte 2 lžíce oleje, nechte na něm rozvonět na plátky nakrájený česnek a vložte zeleninu. Přidejte chilli, lžíci bílého vína, sójovou omáčku, popřípadě trochu dosolte a zeleninu restujte přibližně 3 minuty tak, aby změkla, ale zůstala křupavá. Poté do  ní přidejte uvařenou rýži, dobře promíchejte, ještě chvíli restujte a nakonec vmíchejte opražená sezamová semínka.
03.06.2014 | sm

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444