Rychlá rekonstrukce podlahy pomocí podsypu z Liaporu

Návod a video

Rekonstrukce podlahy nemusí být zdlouhavá a náročná, ale naopak velmi rychlá a elegantní. Stačí jen zvolit postup, při němž se pro vyrovnání nerovného podkladu položí vrstva vyrovnávacího podsypu z lehkého keramického kameniva Liapor, obecně známého jako keramzit.

Po vyrovnání podlahy Liaporem už jen stačí ze sádrokartonových, dřevotřískových nebo cementotřískových desek vytvořit novou, suchou plovoucí podlahu, na níž přijde libovolná nášlapná vrstva (linoleum, koberec, dřevěná nebo laminátová plovoucí podlaha, dlažba apod.)

Podívejte se na video z provádění plovoucích podlah s podsypem z Liaporu:


 

Výhody podsypu z Liaporu u suchých plovoucích podlah

  • Malé zatížení podkladní konstrukce
  • Dokonalé vyplnění nerovností a vyrovnání podkladu
  • Zcela suchý a rychlý proces 
  • Výborná tepelná i akustická izolace
  • Podlaha je ihned pochozí


Největší předností podlah s podsypem z Liaporu je jejich jednoduchá a rychlá montáž suchou cestou. Při provádění nejsou nutné žádné přestávky, výrazně se zkracuje doba realizace a navíc je tento typ podlah  mnohostranně použitelný pro bytovou výstavbu, novostavby i rekonstrukce. Podsyp z Liaporu výrazně zvyšuje tepelně izolační vlastnosti podlahy, kročejový útlum a umožňuje například i bezpečné uložení rozvodů topení a elektroinstalací. Nízká plošná hmotnost bez problémů umožňuje řešení podlah střešních nástaveb stávajících bytových domů.

Více oednostech kameniva Liapor
 
Jak postupovat při rekonstrukci podlahy?

Po odstranění staré podlahy včetně starého násypu podklad dobře očistíme, utěsníme případné spáry podkladu a na stávající konstrukci položíme separační vrstvu (netkanou geotextilii). Suchý podsyp z Liaporu je vhodný aplikovat při nerovnostech podkladu nad 20 mm, výše násypu není v podstatě omezena. Liapor se při ukládání hutní pouze ručně, obvykle pomocí dřevěných latí a hladítka. Na připravené vrstvě suchého podsypu z Liaporu nelze přímo chodit, ale pohyb je možný po provizorním zakrytí dřevěnými nebo polystyrénovými deskami v místě pohybu a manipulace.

Montáž vlastní podlahy

  • Podlahové desky by měly být vždy kladeny v systému pero/drážka a pokud klademe vícevrstvý systém, musíme dbát na dodržení překrytí spár jednotlivých vrstev. K zajištění správné funkce plovoucí podlahy musíme oddělit podlahové desky od stěn a ostatních stavebních konstrukcí pomocí dilatačních obvodových pásků, například z minerální vlny.
  • Podlahové desky klademe na připravenou vrstvu vyrovnaného a připraveného podsypu z Liaporu.
  • Při větší ploše podlahy je vhodné podsyp a podlahu pokládat postupně. Ideálně si vždy připravit plochu podsypu větší o 30 % než bude plocha kladených desek. S pokládkou se obvykle začíná v rohu protilehlé stěny dveří. Hrany desek s perem u stěny se odřežou ruční nebo elektrickou pilkou.
  • Jednotlivé dílce podlahy klademe za sebou v pruzích, přičemž zbytky desek z jednoho pruhu tvoří začátek pruhu druhého, čímž se zabrání vzniku průběžných spár v jednotlivých řadách a snižuje se na minimum objem prořezů desek. Přesazení spár musí být minimálně 25 cm. V místech prahů dveří je nutné spáru mezi deskami podložit (např. dřevěným profilem).
  • Dokonalého spojení desek, tuhosti a rovinnosti podlahy zajistíme nanesením lepidla do spár desek a jejich následným prošroubováním dle doporučení výrobce desek.
  • Na závěr spáry přetmelíme. Podlaha je hotova a na takto připravený podklad lze pokládat jakoukoliv finální nášlapnou vrstvu.

Seznamte se s dalšími stavebními aplikacemi kameniva Liapor
 
Jak a kde koupit keramické kamenivo Liapor

Kontaktujte obchodně technické poradce společnosti Liapor, kteří vám poskytnou veškeré potřebné informace a vytvoří individuální cenové nabídky.

Kontakty:

Ing. Libor Pupík
tel.: +420 352 324 435
fax: +420 352 324 499
mob: +420 606 643 550
e-mail: pupik@liapor.cz

Helena Pavlisová
tel.: +420 352 324 441
fax: +420 352 324 499
mob: +420 602 110 656
e-mail: pavlisova@liapor.cz

Více informací: www.liapor.cz

24.09.2012

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Schiedel s.r.o. - komínové systémy

    Výrobce a prodejce komínů pro novou i stávající výstavbu - keramické, nerezové, vícevrstvé a kombinované. Komíny pro nízkoenergetický dům, komínové systémy pro speciální použití. Komínové vložky pro vložkování a obnovu stávajících komínů. Systém pro řízené větrání.

  • Architektonická kancelář Křivka s.r.o.

    Architektonická kancelář Křivka nabízí kompletní služby v oblasti architektonických a projekčních prací. Kancelář byla založena v roce 1990 Ing. arch. Lubomírem Křivkou.

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)

  • HON - okna, dveře

    Eurookna a vchodové dveře děláme už více než 93 let. S našimi okny budete přírodě nablízku. Tradici výroby nejen dřevěných oken a dveří, ale i jiných truhlářských výrobků založil v roce 1924 náš děda. Dnes vyrábíme dřevěná a dřevohliníková okna, vchodové dveře , posuvky a balkónové dveře, repliky historických oken na památkově chráněné stavby a další otvorové výplně na všechny druhy staveb, od moderních domů až po kostely.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444