Rustikální kuchyně svépomocí

Kdykoliv k nám zavítají hosté, pozveme je do kuchyně. Vzhledem k jejímu strategickému umístění v přízemí rodinného domu a propojení s jídelnou časem přebrala veškeré funkce obývacího pokoje. S přáteli a rodinou se nejraději a nejčastěji scházíme právě zde. Kuchyně pro nás vždy platila za srdce domova. Není divu, že jsme k její přestavbě přistupovali s láskou.

Zásadní krok, který vedl ke změně, byl ryze praktický. Spiknutí kuchyňských spotřebičů! Nevím, jestli máte podobnou zkušenost, ale po čase se některým elektrickým pomocníkům zachce stávkovat a velmi často nezůstane jen u jednoho. Během měsíce nám vypověděla službu mikrovlnná trouba, dech popadající digestoř musela zastoupit otevřená okna a trouba si umínila péct jen na nejvyšší možnou teplotu. Jestliže jsme si přáli k nedělní siestě bábovku, nezbylo nám nic jiného než přistoupit na určitá pravidla hry. Teplotu bylo nutno regulovat svépomocí. Pečení za neustálého kontrolování, otevírání a zavírání dvířek získalo vskutku poněkud jiný formát. Snad jako poslední lidé 21. století, kteří nádobí umývají postaru ve dřezu, jsme se odhodlali koupit myčku.

Kamenná zeď během rekonstrukceModerní kuchyňské spotřebiče vedle mnoha praktických funkcí nebo designového vzhledu poskytují značnou úlevu prostoru. Díky možnosti vestavění jsme byli nuceni přemýšlet o vhodném umístění. Od pouhé výměny trouby jsme se tak dostali k celkové přestavbě kuchyně a plán se začal rodit takřka ze dne na den. Nejdříve jsme chtěli spolupracovat s truhlářem a nechat vybudovat novou stěnu. Pak nás však napadlo umístit spotřebiče do staré kamenné zdi, silné více než 90 cm. Nadšení však záhy vystřídala dřina.  Už při prvním zásahu kladivem do zdi jsme pochopili, že jedna věc je plánování a samotné provedení věc druhá.
Zeď po rekonstrukciAtmosféra po několika minutách houstla a myslím si, že každý z nás by takové rozhodnutí podruhé lépe zvážil. Nebylo jednoduché poradit si s nestejně velkými kameny. Improvizovali jsme s různě silnými vrtáky, včetně diamantových kotoučů. Ve chvíli, kdy se objevil záblesk naděje ve formě nepravidelného otvoru, nás zasáhla vlna nadšení. S novou energií jsme se vrhli do dalšího bourání. Tento spontánní čin tak vedle vyhrazeného místa pro spotřebiče dal navíc vzniknout výklenku ve zdi a zásuvnému odpadkovému koši. Po dvou dnech usilovného pachtění a následného vyvážení suti byla zeď připravena.

Nepatříme k zastáncům přetechnizovaných kuchyní působících sterilním dojmem. Vždy jsme tíhli k venkovskému, rustikálnímu stylu a v jeho duchu se snažili rekonstrukci provést. Původní obloukový průhled, který částečně kuchyni propojoval s jídelnou, byl nahrazen jedním nosným sloupem. Vznikl tak prostor pro vybudování zděného ostrůvku s několika hlubokými zásuvkami pro uskladnění nádobí. Na sloup i ostrůvek byl použit obklad s motivem pálené cihly.

Původní dřevěná dvířkaAby kuchyně splňovala koncept rustikálního vzhledu, zachovali jsme původní dřevěná dvířka na kuchyňské lince, místo indukční desky zvolili plynovou s pěti hořáky a zabudovali stylový odsavač par připomínající komín. Máme to štěstí, že půda našeho rodinného domu skýtá nemálo pokladů. Zásluhou rodinného dědictví můžeme čas od času vařit v měděných hrncích, osahat si pekařskou lopatu na sázení chleba, suroviny zvážit na starobylé váze nebo koření připravit v hmoždíři či mlýnku. Lavici s víkem, jejíž vzhled vypovídal o mnoha odžitých letech, jsme oživili bílou barvou a ručně ušitými polštářky. Nyní slouží pro úschovu kuchařek a časopisů.

Rustikální styl přímo vybízí k tvořivosti. Poskytuje mnohem větší prostor doplňkům, které by v ostatních moderních kuchyních působily rušivým dojmem. Záleží na každém, jak si své srdce domova zařídí, aby mu v něm bylo příjemně. Nám k dokonalosti zbývalo jen zasadit bylinky, kořenky vyskládat do proutěných košíků, zavěsit usušenou levanduli a uvařit čaj z jablek a šípků...
17.01.2020 | Jana Koenigová

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444