Ručení bytem ve výstavbě

Otázka:

Dobrý den, jsme manželé a uvažujeme o výstavbě bytu za asi 1 500 000. Máme dvě stavební spoření na cílovou částku 300 000 kč, ale bohužel nevlastníme žádnou nemovitost. Zajímalo by mě proto, zda je možno jako zástavu použít tento byt a dále kolik ručitelů je potřeba na získání úvěru. Je lepší, když jsou tito ručitelé naši příbuzní?

Odpověď:

Výstavbu bytu, o niž hovoříte, prostřednictvím hypotéky či úvěru od stavební spořitelny obecně financovat lze; tato oblast však má velmi silná specifika, zejména má-li být úvěr či hypotéka zajištěna samotným bytem ve výstavbě.
Především až na nepočetné výjimky platí, že je první prostředky z úvěru možno uvolnit až v okamžiku, kdy je v katastru nemovitostí zapsáno alespoň tzv. prohlášení vlastníka, tj. kdy je stavba právně rozdělena na jednotlivé rozestavěné bytové jednotky. Veškeré platby (dle případného splátkového kalendáře) předcházející zápisu rozestavěných  bytových jednotek na základě prohlášení vlastníka, jsou ve většině případů nemožné z úvěru zajištěným samotným bytem.
Pravděpodobně nejvhodnějším řešením vaší situace by tedy bylo využití  uvedených stavebních spoření na úhradu všech splátek platebního harmonogramu vyžadovaných před zápisem rozestavěných bytových jednotek. Pak již prakticky nebude problém  dofinancovat další splátky hypotékou či některým z dlouhodobých úvěrů stavebních spořitelen. K zajištění tohoto úvěru by přitom postačoval samotný byt ve výstavbě, přičemž by pro získání úvěrů na první splátky harmonogramu pravděpodobně bylo třeba ručení jednoho ručitele. Ten - obdobně jako spoludlužník, nemusí být vaším příbuzným.

30.08.2004 | Tomáš Prčík

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444