Rozjasněte své domovy - barev je na tisíce!

Ukázka realizace

Ukázka realizace

V následujícím článku bychom se chtěli věnovat otázce fasádních barev a tím uzavřít celý seriál pojednávající o zateplovacích systémech a omítkovinách. I v této oblasti existuje celá řada materiálů rozličných charakteristik a proto se nyní pokusíme popsat možnosti, které se v této oblasti naskýtají a zároveň předložit několik typů, které by mohly pomoci vyvarovat se některých chyb a následných problémů.

Ukázka realizace

Ukázka realizace

Za posledních 15 let se výrazně k lepšímu změnil vzhled našich  měst a vesnic pokud se týká jejich barevnosti. Zásluhu  na tom má především široká nabídka fasádních  barev vhodných prakticky pro všechny druhy podkladů počínaje dřevostavbami, přes betonové konstrukce až po klasickou vápennocementovou omítku. Vlastnosti těchto moderních nátěrových hmot  pro stavební konstrukce  umožňují aplikovat v podstatě neomezenou paletu barevných odstínů a při správné aplikaci zaručují dlouhou životnost, relativně malou špinivost nátěru a velmi dobrou ochranu stavební konstrukce před klimatickými vlivy, především před deštěm a UV zářením.

 

Rozdělení fasádních barev a jejich uplatnění


Nejširší uplatnění  nacházejí tzv. disperzní barvy na bázi vodourozpustných  disperzí, což jsou většinou různé kopolymery (čisté akryláty, akryláty s příměsí styrenu, silikonové emulze a pod.). V menším měřítku jsou dnes používány tzv.  latexy a to především pro svoji špatnou vodopropustnost. Fasádní barvy na bázi vodního skla, tzv. silikátové, jsou charakteristické velmi dobrou paropropustností a proto jsou vhodné pro aplikaci především na historické budovy a na objekty se zvýšenou  produkcí vlhkosti, jako jsou např. velkoprádelny, velkokuchyně atd. Pro normální podmínky zákazníkům vždy doporučujeme již výše zmiňované barvy na bázi  vodourozpustných disperzí. Tyto barvy mají nastavený optimální  poměr mezi difůzí vodních par zevnitř konstrukce a nasákavostí  (příjem vody  např. od deště), což zaručuje dobré „dýchání“ konstrukce  a zároveň její ochranu  před povětrnostními vlivy. Zároveň umožňuje tento typ barev širokou paletu barevných odstínů, což nelze říci  např. o barvách silikátových.

Tónovací automat umí natónovat až 3000 odstínů barev

Ukázka realizace

Předpoklady úspěšné aplikace


Základní podmínkou úspěšné aplikace  nátěrového systému a tedy jeho dlouhé životnosti je vždy dodržení pokynů výrobce pro aplikaci konkrétní nátěrové hmoty. Hlavním předpokladem pro plné využití deklarovaných vlastností barvy je důsledná příprava podkladu, který musí být soudržný, zbavený mastnot a nečistot, suchý a vyzrálý (obzvláště velký pozor je nutno dát u nových nebo opravovaných vápennocementových omítek). Důležitá je také teplota, při které se nátěr provádí, a to nejen teplota  okolního vzduchu, ale i teplota podkladu. Za optimální teplotu pro nanášení fasádních barev se obecně považuje rozmezí 5 – 25 stupňů a relativní vlhkost by se měla pohybovat mezi 55 – 75%. Fasádní barvy se nesmí aplikovat za přímého slunečního svitu, deště a silného větru. 
Samozřejmostí je i kvalitní nářadí. Většina podkladů vyžaduje před provedením vlastního nátěru tzv. penetraci, ať už z důvodu zpevnění nebo sjednocení podkladu při lokálních vysprávkách.
Někteří výrobci nátěrových hmot pro stavebnictví doporučují především  u nových omítek nátěr tzv. sulfáty, což jsou přípravky, které při styku s cementem nebo vápnem vytváří křemičitany, které zabraňují styku nátěrové hmoty  s eventuálně nevyzrálým podkladem, ale také se solemi vzniklými  působením vody  na omítku, nikotinovými skvrnami a pod.

Pomocí vizualizačního software je možné navrhnout barevné řešení fasády

Ukázka realizace

Vše, co bylo řečeno o fasádních barvách, platí skoro beze zbytku také o barvách interiérových,  především pokud se týká pojiv, na kterých jsou založeny. I u nich se hodnotí paropropustnost, ale také omyvatelnost a otěruvzdornost. Jedním z rozhodujících kritérií  při hodnocení interiérové barvy je její  bělost a kryvost.

 

Volba barevného odstínu


Volba barevného odstínu bývá velmi často těžkým úkolem. Není jednoduché si představit fasádu domu či interiér bytu v novém tónu podle malého proužku barvy na vzorníku. Řada výrobců a prodejců barev proto pro své zákazníky zavádí celou škálu služeb a barevné poradenství. Když budu hovořit za naši společnost Ekolak, která již 16 let působí na trhu fasádních a interiérových barev, tak musím v prvé řadě zmínit naše studio, které za pomoci vizualizačního software zákazníkům zpracovává návrh barevného řešení fasády. Další službou, kterou Ekolak poskytuje svým zákazníkům, je výroba barevných vzorků, které může zákazník využít při svém rozhodování a přiměřit nebo aplikovat je přímo na svém domě. Kromě standardních barevných tónů umožňuje náš tónovací automat na počkání natónovat výrobky do více než 3 tisíc odstínů dle přání zákazníka.


Na závěr si dovolím ještě poznámku  k tolik diskutované difuzi vodních par, což je pro řadu zákazníků  stále jedno z rozhodujících kritérií (kromě ceny). Jistě nechceme, aby nám po zdech stékala voda, což se za určitých podmínek stává u keramických obkladů, ale také u latexových nátěrů. Na druhé straně není třeba přeceňovat koeficient difuze vodních par. K větrání stavebních konstrukcí slouží především okna, nikoliv zdi.

 


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444