Rozhovor s Claudem Robinem, hlavním designérem zahradního nábytku Les Jardins au bout du monde

Přichází doba eko-designu

Zahradní nábytek - slovní spojení, které v nás celá léta evokovalo plastové stoly, židle, křesla a další prvky v několika málo provedeních. Vývoj designu a myšlení lidí jde ale rychle dopředu a v dnešní době se již málokterý majitel rodinného domu nebo rekreačního bydlení spokojí s jednoduchým plastem na své terase, ve své zimní zahradě nebo u bazénu.

V poslední době design zahradního nábytku zaznamenal nebývalý rozvoj. Pravdou je, že se spousta firem stala objetí velké uniformity, kde se základní myšlenka přenáší na miliony kusů spotřebního zahradního nábytku, někdy jen rádoby vypadajícího kvalitně. Společnost Les Jardins au bout du monde se naprosto vymyká všedním stylům a myšlenkám o spotřebním nábytku. Veškeré produkty této společnosti pochází z pera renomovaného architekta nábytku Clauda Robina, který jim vtiskl nejen nevšední a ojedinělou krásu, ale zároveň velkou užitnou hodnotu. Dovolte nám tedy zprostředkovat vám názory architekta, který stojí za ojedinělostí produktů Les Jardins au bout du monde formou zajímavého rozhovoru.

Co, nebo kdo Vás přivedl k vytváření designu zahradního nábytku?
Vždy jsem vyhledával objevování nových horizontů. Strašně mě baví představovat si věci, které zatím neexistují - to je věc která mě žene dopředu.

Ovlivňují design nábytku trendy ve stavebnictví nebo má tak trochu svůj vlastní život?
Domnívám se, že design nábytku žije vlastním životem, stejně jako například automobilový průmysl, módní trendy v architektuře a ostatní obory lidského konání. Avšak určitě existuje obecné ovlivnění vývoje designu spojené s globálním vnímáním věcí. Je to stejné jako velký francouzský styl, který ovlivnil výtvory v oblasti nábytku či architektuře.  Dnes můžeme například pozorovat stejný kreativní boom jak architektuře tak v designu nábytku aniž by jednotlivé obory měly přímé propojení.

V ČR je většinou trend v designu zpožděn oproti Francii a jiným západním zemím, zaznamenáváte takový vývoj i jinde v Evropě a může se to podle Vás změnit?
Naposledy jsem navštívil Prahu v roce 1990. Myslím si, že se vaše hlavní město změnilo tak, že bych je dnes nepoznal. Prožíváte dynamické období s velice ry
chlým vývojem. Domnívám se, že není možné a ani by nebylo správné urychlovat běh událostí, zvláště těch, které podléhají určitým vývojovým postupům. Není možné vytvořit dlouho přetrvávající design a zvláště bych doporučoval vyhnout se v této oblasti globální hysterii. Uvedu jeden příklad: dle mého názoru jsou spotřebiltelé v některých zemích  nenasytní po posledních výkřicích módy. Konzumují je však bez vkusu, bez kultury ale s pocitem, že jsou in …

Je teak jako materiál pro zahradní nábytek již těsně před smrtí nebo se dá očekávat jeho oživení?
Vývoj a tendence v této oblasti se spíše ubírají snahou používat (nové materiály). Materiály se střídají v rytmu módních vlivů a samozřejmě technologického pokroku. V oblasti zahradního nábytku byla ocel královským materiálem po celá desetiletí. Dřevo, plasty, teak, hliník a ocel se střídají podle aktuálních trendů trhu, ale můžete si být jisti, že se teak jako zcela přírodní materiál určitě vrátí do obliby.

Jaké materiály mají největší budoucnost?
Podle mého názoru přichází doba tzv. eko-designu. V této souvislosti budou používány materiály s minimálním dopadem za životní prostředí. Určitě budou hrát významnou roli faktory jako je životnost výrobku a jeho recyklace. Určitě dobré vyhlídky má ocel v kombinaci s ostatními recyklovatelnými materiály.

Kterým směrem se bude ubírat design zahradního nábytku?
Dovolím si odhadnout, že se bude jednat o čisté linie, co největší jednoduchost a jemnost. Takový design bude mít určitě úspěch.


Jak je těžké skloubit ojedinělý design s pohodlným používáním?
Design by se měl odvíjet od počátku od funcionality a ergonomie budoucího výrobku. Originalita návrhu by měla být v tomto měřítku až na druhém místě. Určitě není dobré být za každou cenu originální a hlavně na úkor obětování pohodlí a komfortu.

Jak čerpáte náměty a nápady, necháváte se něčím inspirovat?
Určitě to není nic zvláštního. Běžný život, živly a příroda přinášejí drobné střípky inspirace, které se postupně spojují  až vytvoří nápad. Ale myslím si, že jsem extrémně vnímavý na okolní prostředí. Hezké a kvalitní materiály jsou také určitě zdrojem inspirace a nápadů.

Neméně důležitý faktor u zahradního nábytku je barevnost. Jste spíše konzervativec v tomto směru nebo byste nejraději dal volnost rozmanitosti barev?
Barvy jsou opravdu  velice důležité pro dotváření a podtrhnutí určitého desingového záměru a rád s nimi experimentuji. Proti tomu se samozřejmě staví  požadavky výroby a prodeje, které velká rozmanitost barev komplikuje a prodražuje. Lakovaný kov nabízí v tomto směru zajímavé možnosti.

Jste pro neobvyklé kombinace materiálů u klientů na zahradě např. stůl Stafford a židle Kahuna?
Myslím si, že lze bez váhání kombinovat prvky jednotlivých kolekcí. Ale vždy je potřeba dávat pozor na prostředí, ve kterém bude nábytek umístěn. Někdy
může být výhodnější „rozumné řešení“ zaměřit se například v menším prostoru pouze na jeden prvek materiálu, ve větším prostoru pak může být kombinace odvážnější.

Jaké kombinace byste mohl doporučit?
To není tak jednoduché. Navrhování určitých prostor lze jen těžko paušalizovat. Vše se odvíjí od kontextu a integrace nábytku do prostoru. Chci říci, že každý případ musí být řešen individuálně. Nábytek Les Jardins je maximálně připraven na kreativitu architekta.

Vytváříte si i modely jednotlivých produktů, které poté tzv. dolaďujete?
Každá kolekce má samozřejmě svojí historii. Každý nový projekt je především nové dobrodružství, které je potřeba prožít. První je židle prototyp kde se zkouší materiály, pozice jednotlivých prvků a v neposlední řadě i marketing ...

Co byste vzkázal potencionálním klientům společnosti HaK, která exkluzivně zastupuje Les Jardins v České Republice?
Především doufám, že všichni klienti společnosti HaK naleznou v kolekci LES JARDINS  AU BOUT DU MONDE produkty, které jim budou dlouho sloužit a z kterých budou mít opravdu potěšení. To je koneckonců i největší zadostiučinění pro tvůrce designu...

Veškeré produkty z pera architekta nábytku Clauda Robina najdete na www.hak.cz.

11.04.2011

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.

  • Výrobce Stylového nábytku ASTO

    Nabízí přes 150 druhů solitérů z masivu buku. Nábytek je vhodný pro vstupní haly, kanceláře, pracovny, jídelny, obývací pokoje, ložnice a další místnosti.

  • SEDAČKY A POSTELE s.r.o.

    Firma se zabývá expresní výrobou sedacích souprav na míru vašeho bytu, nebo prodej hotových z vlastní modelové řady. Zhotoví vám rozměry na přání včetně atypů. Výběr se vyznačuje širokou škálou potahových materiálů. Zařizování interiérů firem. Dodávky po celé ČR za jednotnou cenu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444