V Rosebud budou barevné Vánoce

Majitelka květinářsvtí Rosebud Markéta Střechová

Majitelka květinářsvtí Rosebud Markéta Střechová

Nastává hektické předvánoční období. V květinářství Rosebud na Gorkého ulici v Brně však hraje nevtíravá hudba a krásně voní jehličí. I když objednávek na adventní věnce přibývá hodinu od hodiny, slečna Markéta Střechová si sedá na okraj gauče a naprosto uvolněně odpovídá na otázky týkající se vánočního období, současného vztahu lidí ke květinám a názorně předvádí, jak vyrobit adventní věnec.

Nový interiér květinářství Rosebud. Foto: www.rosebud.czV čem je květinářství Rosebud specifické?
Asi celkově v sortimentu. Nabízíme hlavně sezónní květiny, protože v období jejich zralosti jsou nejlepší a vydrží nejdéle. Do vazeb nedáváme zbytečné věci, které tam nepatří. Kytka má být o kytce. Nesnažíme se stylizovat do jednoho konkrétního stylu. Chceme, aby si člověk mohl vybrat do jakéhokoliv interiéru.

Všimla jsem si, že jste opadané stromy před květinářstvím ozdobila růžovými květy. Kde hledáte inspiraci?
Prostě mě to napadne. Ano, někdo by mohl říct, že to je kýč. Ano, je to kýč. Ale dobrý kýč, protože když kolem toho stromu jdete, najednou pochybujete, jestli je opravdu rozkvetlý, nebo není. Něco se děje. Baví mě, když o tom lidé začnou přemýšlet a řešit, proč to tak je nebo není. Neříkám, že se to každýmu musí líbit.
Vlastní květinářství Markéta Střechová provozuje od roku 2010. Během této doby se stala hlavní floristkou brněnské filharmonie, pracuje na velkých projektech, stará se o svatební výzdoby a květiny rozváží na kole. Interiér květinářství Rosebud letos dostalo novou tvář, na jejíž realizaci pracovalo studio Archanti. Návštěvníkům jistě neunikne dominantní růžový prodejní pult, pohodlný gauč nebo jedinečný strop vytvořený z několika tisíců plastových brček. V Rosebud se snoubí originální design s láskou k přírodě, čistotě a umění. Květiny a dekorace jsou vystaveny ve starožitném nábytku, protože majitelce se líbí možnost kombinace starého a moderního.

Dokážete charakterizovat současný trend? 

Je to ovlivněné tím, co nabídne trh. Lidé se řídí časopisy nebo televizními pořady. Možná si pamatujete, že bylo v módě barvit květiny. Záleží na člověku, jestli trend dokáže uchopit a použít. Není důležité být za každou cenu trendy. Spousta lidí si chce vyzdobovat domov, ale zase kvůli módě nevymění celou kuchyň. Mnohem lepší je doplňovat, hrát si.
Květinářka Markéta Střechová při přípravě adventního věnce
Přicházejí k vám lidé s konkrétní představou, nebo si spíše nechávají poradit?
Snažíme se dát zákazníkům prostor. Jestliže nevědí, ptáme se jich, jaká se jim líbí barva nebo květina. Do komunikace se snažíme zapojit empatii. Většinou muži to moc řešit nechtějí a důvěřují nám. Právě od nich je pro nás důležitá zpětná vazba. Když jim manželka nebo přítelkyně květiny pochválí, tak se vrátí zpátky.

Kupují si dnes lidé vůbec květiny? 
Určitě. Květiny nás provází celý život. Když se člověk narodí, zemře, žení se nebo vdává, potřebuje květiny. Samozřejmě každý dává kytkám jinou váhu. Někdo je bere za samostatný dar, někdo jen jako doprovodný.
Foto: www.rosebud.czBlíží se Vánoce a s nimi vánoční dekorace. Jsou vaši zákazníci nakloněni novinkám, nebo spíše tradici?
Novinkám ano, ale stejně více vyžadují klasiku, jako například typické barvy. Jen ti, kteří mají moderní interiéry, jednoduché, čisté, chtějí jiné věci. Letos v Rosebud budou barevné Vánoce, nazvala jsem je peruánské. Nebudeme asi úplně trendy, protože vedou chladné barvy, šedá a stříbrná. Pro mě jsou ale Vánoce o barvách, o pestrosti. Dá se říct, že by Vánoce měly být dobrý kýč. Není totiž kýč jako kýč. Je buď špatný nebo dobrý. To máte jako s tím rozkvetlým stromem před Rosebud. Něco v to lidech vyvolá. 

Co je pro vás symbol Vánoc?

Zapálená svíčka na adventním věnci. Čtrnáct dní před adventem začínáme vyrábět věnce a dekorace. Vše je originál. Těžko si tady někdo vybere věnec z katalogu, většinou zákazníci znají náš styl. Věnce vyrábíme z jedle, protože minimálně opadává a vydrží až do nového roku. 

Jakou dekoraci byste doporučila na štědrovečerní stůl?

To záleží na prostoru, kolik lidí se u stolu sejde a také na tradicích. Na stole by měl být symbol Vánoc, jako například jehličnan, ale také jarní květ. Kolem Vánoc prodáváme i tulipány, pryskyřníky nebo sasanky. Je krásné, když je na stole živá dekorace. Domov jednoznačně provoní jehličí.Květinářka Markéta Střechová

Asi je zbytečné ptát se, jestli si pořizujete rostlý nebo umělý vánoční stromeček?

Rostlý. Zdobím ho vším možným a barevně. Třeba v Rosebud letos nabízíme ručně vyráběné baňky od českých prodejců. Myslím, že je super, že se vrací ty staré typické baňky, které si každý pamatuje z dětství. Jsem ráda, že podporujeme něco, co se vytváří v Čechách. Člověk vidí, že se s tím někdo dal tu práci, není to nic strojového.

 

Podívejte se na video, jak se vyrábí adventní věnec:

bydlinek

Soutěž O NEJHEZČÍ ADVENTNÍ VĚNEC 2014 právě probíhá. Soutěžte i vy!

Více informací se dozvíte zde.

23.11.2012 | Jana Vaňková

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444