Rohlíčky podle Marie z Valašska

„Pocházím z malebného Valašska, kraje s živým folklorem a půvabnými kopci a na nich se pasoucími ovečkami, a též kraje charatekteristického pracovitými lidmi s dobrým srdcem," uvádí svůj recept čtenářka Marie.

„Jelikož naše rodina vlastnila hospodářství, představovalo to, že jsme měli práci po celý rok. Buď jsme obdělávali pole nebo se starali o hospodářská zvířata či udržovali louky a pastviny. Tyto práce byly časově náročné, a tak bývalo třeba připravit nějaká rychlejší jídla. Moje maminka takové situace řešila poměrně rychlým pokrmem, a to rohlíčky z těsta, do kterých se dalo použít, co dům dal. 

Třeba různé druhy zeleniny nebo slaninka. Všechno bylo nefalšovaně bio - zeleninka z domácí zahrádky a slaninka z doma vychovaného čuníka. Inu, mnam mnam. Ačkoliv moje maminka už bohužel není mezi námi, zůstává v našich vzpomínkách a srdíčkách a vařím taky některá jídla, která kdysi patřila k našemu dětství. Když k nám někdo nečekaně zavítá na návštěvu nebo i tak jenom pro sebe, jednoduše upeču rohlíčky z listového těsta a plním je uzeninou, sýrem, kečupem, popřípadě přidám kousek chřestu, cibulky, papriky.

A vlastně zde upotřebím i podzimní úrodu. Dělám si zavařeniny – čalamády z podzimní zeleniny a plním do rohlíčků i tuto čalamádu. Vyzkoušela jsem plnit rohlíčky taky houbami, a rovněž to bylo velice chutné. Rohlíčky potřu vajíčkem a peču cirka 10 minut. Je to rychlé, ale hlavně velmi chutné jídlo. Všem, kdo vyzkouší, přeji dobrou chuť."

Rohlíčky podle Marie 

Ingredience
různé druhy zeleniny
slanina, špek, jiná uzenina
sýr
kečup
kousek chřestu
cibulka
paprika
listové těsto 
Příprava
Náplň klademe na listové těsto, zamotáme a upečeme.





 

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444