Rockhouse - soutěž o český nízkoenergetický dům 2006

Fakt, že se lidstvo ve svém vývoji dostalo do bodu, kdy spotřebovává takové množství energetických zdrojů, že hrozí jejich nedostatek, přičemž zároveň zatěžuje životní prostředí škodlivými emisemi, je obecně znám. O efektivních způsobech, jak tento neblahý stav v praxi změnit, toho však širší veřejnost ví stále poměrně málo.

Omezit energetickou marnotratnost u konečných spotřebitelů, což je jeden ze základních předpokladů trvale udržitelného rozvoje, znamená především nakládat hospodárněji s energií v budovách. Zde se totiž podle výzkumů využije 40% z celkové spotřeby energie, z toho přes 50% vyžaduje vytápění.
 
Nízkoenergetické a pasivní domy


Jedním z efektivních řešení jsou nízkoenergetické domy, tedy takové, jejichž spotřeba energie na vytápění nepřekročí 50kWh/m2 ročně. Ještě vyšších úspor dosahují tzv. pasivní domy, v nichž spotřeba tepla na m2 obytné plochy za jeden rok nesmí přesáhnout hodnotu 15 kWh.  Samo označení pasivní dům napovídá, že zajištění tepelného komfortu v něm by se mělo dít pasivně, tedy využitím tepla, které zde vzniká např. slunečním zářením zvenčí, pobytem osob atp. Základním principem tepelných úspor v nízkoenergetických a pasivních domech je správná izolace pláště (zdí, střechy i základů), kvalita oken s dobrými izolačními vlastnostmi a správné, tedy kontrolované větrání, nejlépe s užitím rekuperační jednotky, která získává odpadní teplo zpět.

 

Názor, že je možné stávající energetickou spotřebu budov snížit o 70 - 90  procent, není žádným výmyslem, je podložen zkušenostmi z vyspělejších zemí a konec konců i prvními zkušenostmi u nás. Znalosti odborníků i moderní technologie a materiály s požadovanými vlastnostmi takové stavění i u nás umožňují, bariéry existují spíš v rovině společenské, správní a částečně i ekonomické, to zejména proto, že vidina budoucích úspor, je pro mnohé investory příliš vzdálená, zatímco investice do samotné stavby většinou vyšší. Zavádění nových technologií rovněž může zpočátku znamenat snížení produktivity práce pro firmy, které k němu přistoupí a mohou se tak octnout v jisté nevýhodě. Překonávání těchto bariér není rychlý a jednorázový proces. Významnou roli v něm kromě zákonů, předpisů, ale i dotací a nejrůznějších motivačních aktivit ze strany státu a dalších organizací může sehrát také informovanost co nejširší veřejnosti.

Soutěž ROCKHOUSE 


Ke zlepšení situace na stavebním trhu prosazováním výstavby ekonomicky efektivních a ekologicky šetrných budov i k popularizaci problematiky tohoto způsobu stavění chce svými aktivitami přispět společnost Rockwool, která minulý týden na tiskové konferenci vyhlásila soutěž o český nízkoenergetický dům roku 2006 "ROCKHOUSE". 


Tato soutěž, která bude uzavřena 30.září 2006, se týká projektů nebo realizací, které využívají izolační materiály firmy Rockwool a splňují požadavky na vytápění odpovídající kritériím nízkoenergetického stavění (spotřeba max. 50kWh/m2 za rok). Soutěž je určena všem, kdo vytvářejí českou moderní architekturu a využívají při tom moderní, energeticky šetrné technologie, dbají na životní prostředí a nezapomínají na kvalitu života obyvatel domu, protože nezbytnost energetických úspor neznamená snížení standardu, naopak může přispět např. ke zdravějšímu klimatu budov, vyšší bezpečnosti, účinnější ochraně před hlukem. S projektem či realizací rodinného nebo bytového domu nebo jiné stavby (kancelářská budova, budova občanské vybavenosti apod.) se soutěže mohou zúčastnit profesionálové z řad architektů, projektantů, stavitelů, investorů a dalších profesí i studenti a studentské týmy. 


Výsledky soutěže budou slavnostně vyhlášeny na konci října 2006 a rozhodne o nich odborná porota, jejímiž členy jsou Ing. Martina Pásková, Ph.D. z Ministerstva životního prostředí ČR, Ing. Petr Stejskal ze společnosti Rockwool, akad. arch. Šimon Caban, režisér a scénograf, Ing. arch. Oleg Haman, předseda Obce architektů, Doc. Ing. Miloslav Meixner, CSc z Fakulty architektury brněnské VUT a Doc. Ing. Jan Tywoniak, CSc z FS ČVUT Praha, který je rovněž koordinátorem a odborným garantem projektu známého pod názvem Koberovy. Jde o soubor důsledně řešených pasivních rodinných domů, na jehož realizaci zahájené letos na jaře se podílejí různí partneři, včetně společnosti Rockwool. 

Společnost Rockwool v České republice je součástí mezinárodního koncernu Rockwool International, který je největším světovým výrobcem tepelných, zvukových a protipožárních izolací z kamenné vlny. Skupina Rockwool byla opakovaně oceněna za své ekologické aktivity a sama si stanovila velmi přísná pravidla, aby minimalizovala možné negativní působení vlastní výroby na životní prostředí. Patří k dlouholetým propagátorům chytrého stavění a chce přispět k překonání zaběhaných rutin prostřednictvím  popularizace trendu, který se v nejrozvinutějších zemích již stal standardem. 


Podrobná pravidla soutěže ROCKHOUSE najdete od 15. března 2006 zde 


Fotografie: Příklady nízkoenergetických domů

07.03.2006 | Svatava Morávková
  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444