Robotický vysavač - dobrý sluha, když víte, co chcete

Ze všech stran se na nás sypou informace a reklamy na robotické vysavače. Jak si ale vybrat? A jsou opravdu tak zázračné? Odpověď je jednoduchá. Pokud víte, co chcete, stane se z robotického vysavače poslušný sluha, který vám zjednoduší úklid a ušetří hodně času.

Nakoupit a uvařit je na vás. Úklid zvládne robotický vysavač sám
Každá hospodyňka to zná. Vaříte, hlídáte několik bublajících hrnců na plotně, vedle krájíte potřebné suroviny a do toho připravujete prostírání. V tu chvíli nemáte čas uklízet drobky, které padají na podlahu. Hlavní je připravit dobré jídlo a nakrmit hladové krky. Po hostině jste ráda, že umyjete nádobí a sil na vytahování vysavače a závěrečný úklid již mnoho nezbývá. A právě tady je čas zapojit do práce robota. Stačí vzít dálkové ovládání a zapnout některý z režimů úklidu. Vy si zatím můžete v klidu vyrazit na procházku s celou rodinou. Když se vrátíte, bude uklizeno. A jak si vybrat ten správný robotický vysavač? Čtěte dále.
Kde začít? Ujasněte si, co potřebujete
Robotické vysavače jsou vhodné především pro úklid podlah, větších ploch v domě, ale také koberců. Dnešní roboti již zvládají vyšší překážky, které tvoří například přechody z pevné podlahy na koberec. Jsou chytří. Pokud si zvolíte robota s vyspělým úklidovým programem, dokáže si sám vyhodnotit, jaký povrch uklízí a podle toho zvolí i uklízecí režim. Plochu vysaje nebo také vytře, protože vysavače jako například iClebo zvládájí i tzv. mokrý úklid s mopem.

Jak může uklízet sám? Opravdu robot vidí?
U robotického vysavače je velice důležité, zda umí přesně analyzovat prostor, aby jej celý uklidil, jak čistě uklízí a jak rychle uklízí. Zde se kamerové systémy liší. Na trhu v současné době kraluje kamerový systém s technologií „Triple CPU“, který robotovi umožňuje vidět téměř stejně jako lidské oči. Senzory tohoto kamerového systému detekují prostředí 200 x za sekundu, algoritmus navigace analyzuje 10,800 x za sekundu a zvládne 24 zaznamenaných snímků, což se blíží přirozenému pohybu.
Během samotného úklidu je zapojeno více jak 15 senzorů, které neustále kontrolují prostor před vysavačem a zajišťují bezpečný pohyb robota prostorem. IR senzory v nárazníku, dotykové senzory nárazníku a akcelerační senzory upravují rychlost vysavače při úklidu a zamezují narážení vysavače do nábytku. Tento systém najdete například u vysavačů iClebo Arte.

Na co se zaměřit při výběru vysavače
Cena. Zde platí pravidlo – nejsme tak bohatí, abychom si kupovali levné věci.  Nízká cena znamená, že výrobci šetří na materiálech a programovém vybavení. Robot není spotřebič, který za půl roku vyměníte. Musí být z velmi kvalitních a odolných součástek a pro efektivní úklid by měl nabízet několik programů úklidu. Počítejte s tím, že robotický vysavač budete používat několikrát týdně, musí odolat nejenom častému přemisťování, ale i dalším nástrahám, které soužití s ostatními členy domácnosti nabízí. Opravdu. Úsměvných historek, kdy se na vysavači vozí nejen domácí mazlíčci, ale také děti, bychom mohli vyprávět několik. Levné vysavače tento nápor nevydrží dlouho. 

Velikost a konstrukce.  Uklidit pod postelí nebo sedací soupravou nezvládne každý robot. Při výběru se dívejte i na jeho rozměry. Tedy primárně na jeho výšku. Například výška nového vysavače iClebo Arte je pouze 8,9 cm, což mu umožňuje bezproblémový úklid i v místech, která jsou špatně přístupná. Zajímejte se také o hlučnost vysavače. Nejtišší vysavače na trhu dosahují hlučnosti pod 55dB. Samozřejmostí by měla být zabudovaná kamera, která snímá místnost, a možnost volby několika programů i dálkové ovládání. 

Co jste možná nevěděli
  • Mop z mikrovlákna – iClebo Arte je vybaven mopem, jehož přítomnost vysavač automaticky pozná a nevyžaduje žádné speciální nastavení. Jednoduše vysaje a zároveň setře mopem hladké podlahy.
  • Vysoké překážky překonám – velkou výhodou robota iClebo Arte je schopnost překonat vysoké překážky. Bez problému uklízí hladké podlahy s kusovými koberečky a přejíždí mezi jednotlivými místnostmi domácnosti. Zvládne překážky i 2 cm vysoké.
  • Ekologie především – vysavač má nízkou spotřebu energie a dlouhou výdrž baterie. Při práci vydrží až 150 minut, což je mnohem delší než jiné produkty a nabíjí se pouhých 90 minut.
  • Nepustí nečistoty zpět – kvalitní filtrace s HEPA filtrem nepustí zpět do vzduchu žádné nečistoty.
  • Dostane se pod nábytek – výška robota je pouhých 8,9cm. Zvládne tak uklidit pod skříněmi i pod sedací soupravou.
  • Jezdí efektivně a chytře – díky mapovacímu systému jezdí efektivně. Nevybírá si cestu k úklidu náhodně, ale přesně podle mapového systému. Nevynechá žádné místo v bytě či domě a nepřejíždí zbytečně jedno místo dvakrát.
Více na www.iclebo.cz nebo na tel. 606 839 644, 606 377 814
11.12.2013 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444