Říjen na talíři

Přestože pro dnešní hospodyňky nepředstavuje velký problém sehnat třeba i uprostřed zimy jakoukoli typicky letní zeleninu, náš jídelníček si do jisté míry nepřestal udržovat sezónní charakter. Některé rodiny mu dávají přednost ze zvyku, jiné vědomě – chtějí konzumovat plodiny, které vyrostly a uzrály v našem zeměpisném pásmu, pod „naším“ sluncem, navíc třeba ty, které si samy vypěstovaly. Ať už patříte k těm či oněm anebo vybíráte svůj jídelníček vcelku nahodile, nabízíme vám inspiraci pro začínající podzim.

S přibývajícím chladem už bude domácí letní zelenina pomalu mizet, říjen však přesto nabízí bohatství vitamínů a minerálních látek v čerstvé sezónní zelenině, k níž patří také kapusta nebo celer.

 

Kapusta
Mnoho lidí netuší, že kapusta obsahuje 3 x více vitaminu C nežli citrony (105 mg ve 100 g), mnoho provitaminu A, vitamínů skupiny B, niacinu, obsahuje také  mannitol vhodný pro diabetiky a  inositol s protisklerotickým účinkem. Methionin má léčivý vliv při vředech žaludku, dvanáctníku. V kapustě jsou také vitamíny E a K. Hořčičná

silice má protinákazový účinek. Základním obsahovým prvkem minerálií je draslík, přítomen je však i vápník, fosfor, hořčík, síra, sodík, chlór, bór, železo, jód, kobalt, měď, mangan, molybden, nikl, stříbro, chróm, fluór, zinek. Je to tedy pozoruhodná zelenina, která si zaslouží častější zastoupení v naší kuchyni. Mladá chutná jako syrový salát, listy ze starších hlávek jsou vhodné do polévek a na dušení. 

Kapustový eintopf

1 kapusta, půl kila brambor, 2 klobásy, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 kostka masoxu, olej, majoránka, sůl a pepř

Na rozehřátém oleji opečeme drobně nasekanou cibuli, ke které přidáme  košťálů zbavenou řezanou kapustu. Kapustu osolíme, přidáme rozdrobenou kostku masoxu a asi 10 minut dusíme bez vody. K podušené kapustě přidáme kolečka klobásy, vše podlijeme asi půl litrem vody a pod pokličkou dusíme. Po čtvrt hodině přidáme do hrnce oloupané a na kostičky nakrájené brambory. Až jsou brambory skoro měkké, přidáme mouku rozmíchanou v trošce vody. dochutíme rozdrcenými stroužky česneku a majoránkou a vše ještě krátce povaříme. Pokrm můžeme podávat s chlebem.

Bulvový celer
Obsahuje éterické oleje, které jsou příčinou jeho typické kořeněné chuti. Z minerálních látek obsahuje vápník, draslík, fosfor, sodík a hořčík. Kromě velkého množství vitamínu C obsahuje také provitamin A a  vitaminy skupiny B. Čerstvý podzimní celer je lehce nasládlý a křehký a nepotřebuje dlouhou kuchyňskou úpravu. Používá se syrový i vařený, je vhodný do salátů, dá se obalit jako řízek a usmažit a neměl by chybět v žádné polévce.
Od dávných dob byl celer ceněn jako lék. Má diuretické vlastnosti a tak je doporučován při dně, revmatismu a artritidách. Snižuje krevní tlak, čistí játra a zmenšuje obsah cukru v krvi u diabetiků.

Smažený celer se sýrem

200 g strouhaného celeru, 2 vejce, 100g eidamu, 2 lžíce hladké mouky, česnek, strouhanka na obalení, sůl a pepř, kari, koriandr

Nahrubo nastrouhaný syrový celer smícháme s nastrouhaným eidamem. Přidáme vajíčka, osolíme a opepříme. Podle chuti přidáme koření a česnek. Ze vzniklého těsta tvoříme malé placičky, které obalujeme ve strouhance a smažíme na rozpáleném oleji dozlatova. Jako příloha se hodí bramborová kaše nebo vařené brambory.

Květák
Tato oblíbená zelenina je bohatá na draslík, fosfor, sodík, vápník a železo najdeme v ní i molybden, který pomáhá uchovávat fluor v zubech a kostní tkáni. Obsahuje rovněž cukry, organické kyseliny, enzymy a silice. Důležitý je vysoký obsah vlákniny a vitamíny A,B1,B2,B6,K, E a také C. Příliš častá konzumace Květáku se ale nedoporučuje lidem trpícím chronickými záněty jater a žlučníku. Na někoho mívá také nadýmavé účinky – to lze ale ovlivnit použitím vhodného koření.

Květáková polévka s brambory

1 květák, 2 vejce, 400 g brambor, kmín, sůl a pepř, 4 stroužky česneku

Květák rozebereme na drobné růžičky a povaříme v osolené vodě, do které přidáme oloupané a na drobné kostičky nakrájené brambory, pepř a kmín. Když jsou brambory měkké, nalijeme do polévky rozšlehaná vejce přes vidličku. Hotovou polévku dochutíme rozmačkaným česnekem.

06.10.2004 | Věra Růžičková

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444