Rigips - nové trendy ve stěrkování

V dnešní moderní bytové výstavbě je třeba vzít v úvahu, že povrchová úprava stěn v obytných místnostech je jedním z nejdůležitějších faktorů zdravého bydlení. Investor často vynaloží nemalé úsilí a finanční prostředky na budování nebo rekonstrukci bytových prostor. Toto úsilí by ale nebylo k ničemu, pokud by nevhodně zvolil právě finální povrchovou úpravu stěn v interiéru stavby.

Regulace vlhkosti vzduchu, zdraví a bezpečnost
Ať už jde o bytovou výstavbu nebo výstavbu rodinných domů, je třeba myslet na skutečnost, že již při dýchání odevzdáváme do interiéru místnosti několik litrů vody. A co teprve vlhkost, která vznikne při přípravě jídel v kuchyňských prostorách a při používání koupelen? Proto je na místě volit takové stavební materiály, které dokáží regulovat vzniklou přirozenou vlhkost v místnostech.

 

Sádrové produkty Rimano regulují na základě stavebně-fyzikálních vlastností ovzduší v místnosti a zajistí tím vytvoření příjemného mikroklimatu. Díky svým základním vlastnostem, kterými jsou pórovitost a vázanost vody v sádře, dokážou stěrky a omítky Rimano přijímat a následně odevzdávat právě tolik vlhkosti do místnosti, aby vzduch nebyl příliš suchý. Stavební odborníci tuto vlastnost stěrek Rimano nazývají KLIMAREGULUJÍCÍ. Tato schopnost je nejdůležitější v obytných místnostech, domácích kuchyních a koupelnách.

 

Další důležitou vlastností je zdravotní nezávadnost produktů Rimano. Stěrka a omítka je vyrobena z přírodního ekologicky získaného sádrovce, který má Ph 5,5 –7. Jedná se tedy o výrobek, který není žádným způsobem škodlivý pro člověka, ať již při vlastním zpracování nebo při jeho užívání v interiéru.

 

V současné době se při realizaci staveb klade velký důraz na protipožární ochranu objektů. Tady je na místě připomenout, že právě vázanost krystalické vody v samotné sádře přispívá ke zlepšení protipožární ochrany stěn upravených právě produkty Rimano. Při požáru se uvolní voda z omítky a působí samozhášivě. Sádrové stěrky a omítky Rimano jsou nehořlavé.             

Kvalita, úspornost, široké možnosti použití
Výhodou sádrových stěrek a omítek je vysoká kvalita stěn a jejich vzhled. Sádrové stěrky vynikají dokonalou hladkostí. Při dodržení správné aplikace a zachování technologického postupu není třeba celoplošného broušení po celou dobu realizace. Nedochází tak k vytváření prachu z broušení jako při tradičním stěrkování.

 

Nízké spotřeby materiálu je docíleno díky minimalizaci ztrát materiálu a vysoké vydatnosti sádrových stěrek. Od začátku realizace až po její dokončení se pracuje s materiálem v jedné vrstvě a tím se zkracuje čas prací. Rimano se nanáší v jedné vrstvě s praktickou návazností jednotlivých technologických kroků. Díky tomu lze docílit vysoké produktivity práce, snížení ztrát materiálu, takže použití těchto materiálů je zároveň finančně výhodné.

 

Vysoká přilnavost sádrových produktů Rimano na podklad zaručuje kvalitní spojení s běžnými stavebními materiály, které se používají na stavbu stěn a stropů. Stěrka je vhodná pro aplikaci na podklady jako jsou betonové prefabrikáty a monolity, pórobetonové tvarovky, sádrokarton. V závislosti na podkladu doporučuje výrobce použití kontaktního můstku (v případě betonu) nebo penetraci (pro pórobetonové tvárnice).

03.04.2006 | tz

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444