Rezidenční komplex Šaldova

Objekt se nachází v ulici Šaldova, v bývalé průmyslové části Prahy 8 Karlíně. Společnost REAL STATE KARLÍN GROUP uspořádala v loňském roce mezinárodní workshop za účelem vytvoření projektu rozvoje nových bytových jednotek uvnitř bývalého průmyslového bloku budov. Cílem tohoto workshopu byla citlivá revitalizace budovy bývalé sýpky a její přeměny v loftové bydlení.

Vítězný architektonický návrh ateliéru Baumschlager & Eberle se skládá ze tří základních prvků: dialog mezi budovami vychází z urbanistického plánu okolí, čehož je dosaženo spojením dominantní nárožní budovy CUBUS na severu a bývalé budovy kotelny na jihu novou moderní budovou umístěnou podél západního okraje pozemku.

Celý bytový projekt - ŠALDOVA BYTY A LOFTY - se skládá ze tří objektů propojených štíhlími propojovacími budovami. Objemy nových objektů podél západního okraje pozemku zároveň dovolují průhledy pod spojovacími budovami. Toto schéma ponechává uliční fasádu sýpky nedotčenou. Pro zviditelnění historické fasády jsou balkony na západní straně kryty jednou vrstvou prosklení. Uliční průčelí budou renovována a do historických zděných stěn budou osazena nová okna. Střecha si podél Šaldovy ulice zachovává svou památkově chráněnou siluetu.
Bude pouze lehce pozměněna přidáním střešních oken, zabudovaných na východní straně střechy v jedné rovině se třešním pláštěm. Západní strana střechy bude otevřena tak, aby byla zachována historická dřevěná konstrukce a zároveň zajištěn další prostor a terasy pro budoucí podkrovní lofty.

"Městský park" v nádvoří je koncipován jako odpočinkový prostor.
Mezi ostrůvky vystavěnými pro skupinky stromů a pouličním vybavením kolem nich (lavičky, květináče) budou umístěny fontánky s pitnou vodou.

V součastné době je rozpracována dokumentace pro územní rozhodnutí. Developer předpokládá získání stavebního povolení na konci roku 2003 a v prvním čtvrtletí roku 2004 zahájení výstavby. Projekt nabídne ve 2 fázích přibližně 5 100 m2 čisté obytné plochy v rekonstruované budově a zhruba 2 300 m2 obytné plochy v budovách nových, což v součtu znamená cca 80 bytů ( v průměru 80 - 90 m2) a 75 parkovacích míst v podzemních garážích.
18.07.2003 | Project & Property

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • Wienerberger

    Skupina  Wienerberger je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Ziegelindustrie AG, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny v Evropě . Skupina působí ve více než 26 zemích světa. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444