Řemeslo, které znamená umět i znát

Rozdíl mezi kvalitním a nekvalitním výrobkem, mezi kvalitním a nekvalitním řemeslem spočívá samozřejmě v dobrém vybavení, zručnosti a dovednosti, závisí přitom přímo také na kvalitě použitých materiálů. Druhou stranu této mince tvoří také znalosti, s nimiž produkt vzniká.

V oboru čalouněného nábytku platí toto pravidlo bez výjimky a řada českých výrobců je si ho plně vědoma. Udržet si vysokou úroveň znalostí přitom není ani pro již zkušeného odborníka, nijak snadné: Objevují se stále nové technologie a materiály a je třeba seznamovat se s jejich vlastnostmi, mění se legislativa a normy, jejichž znalost je pro výrobce zodpovědné k zákazníkům i k sobě nezbytnou součástí profese, nelze nereagovat na měnící se požadavky na design.


Členům Cechu čalouníků a dekoratérů se při zvyšování kvalifikace dostává od tohoto profesního sdružení výrazné pomoci, a to především díky neutuchající energii a zaujetí, kterými je obdařena jeho cechmistryně Ing. Helena Prokopová.

Helena Prokopová, které mimochodem redakce BYDLENÍ.CZ za její rozsáhlé aktivity udělila cenu FAIR BYDLENÍ, působí v nábytkářkém oboru už bezmála půl století. Téměř od počátku své profesní dráhy se mj. zabývá vlivem čalouněného nábytku na lidské zdraví, publikovala na toto téma několik knih a své znalosti předává mladé generaci. Nikdy se také nepřestala zajímat o nové poznatky, jak z této oblasti, tak z celého rozsáhlého oboru nábytkářství. V hovoru často důrazňuje, že designér, výrobce nebo prodejce, chce-li navrhovat, vyrábět nebo prodávat kvalitní čalouněný nábytek a lůžka, musí kromě nových materiálů, technologií, strojů a zařízení znát velmi dobře také lidské tělo a jeho změny v každém věku, musí mít znalosti i o zdravotních postiženích. Cech čalouníků a dekoratérů se také snaží poskytovat výrobcům komplexní informační servis, nevyjímaje oblast lidského zdraví.

Pozvání na odbornou konferenci
Jednou z forem, která k tomu slouží, jsou pravidelné odborné konference, k nimž další, v pořadí už  šestnáctá, přibude letos ve dnech 4. a 5. listopadu. Nabitý program dvoudenního setkání, které se uskuteční ve výškové budově brněnského výstaviště, přinese řadu zajímavých přednášek, mimo jiné o nových šicích strojích pro čalouníky, o trendech a novinkách v oblasti bytových textilií nebo o správném označování složení textilu podle evropské legislativy. Chybět nebude ani lékařská přednáška odborníka z oboru rehabilitace a ortopedie. O postřehy a informace z letošních světových a evropských nábytkářských veletrhů se s účastníky konference podělí nejen Doc. Ing. arch. Ludvika Kanická, CSc. z Mendelovy univerzity, ale také Ing. Helena Prokopová, která nové trendy v sortimentu čalouněných výrobků zkoumala na letošním IMM v Miláně.

Neúnavnou propagátorku zdravého sezení, zdravého spaní a kvalitního čalounického řemesla Helenu Prokopovou jsme jako každoročně zastihli i letos na brněnských Stavebních veletrzích u stánku jejího cechu, kde mohli návštěvníci vidět ukázky precizní práce čalouníků. Podívejte se na video:
23.01.2014 , autor: Svatava Morávková , kamera: Alena Vaculová , autor, kamera: Jana Koenigová
  • Cech čalouníků a dekoratérů

    Cech čalouníků a dekoratérů sdružuje výrobce čalouněného nábytku i jiných čalouněných výrobků a dekorací, dodavatele, prodejce, autorizované osoby a odborné školy všech stupňů.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444