Rekonstrukční desatero

Rozhodnutím rekonstruovat dům, bez ohledu zda jde o dům rodinný či bytový, cihlový nebo panelový, vstupujete do procesu, který má svá pravidla. Když je člověk respektuje, dočká se dobrého konce. Když ne, může být výsledkem překvapen. I nemile.

Rozhodnutí o rekonstrukci domu ovlivní život lidí, kteří v něm žijí, stejně tak, jako stav domu a jeho vzhled. Většinou k lepšímu. Bez ohledu na to, zda je vlastníkem jednotlivec či bytové družstvo anebo společenství vlastníků. Vždycky jsou ve hře peníze, které musí vlastník vynaložit a zisk, který mu to přinese.

Každý kdo investuje, chce vydělat. V případě rekonstrukce domu je ziskem obvykle lepší bydlení, úspory ve spotřebě tepla, prodloužení životnosti domu a jeho zhodnocení, v případě prodeje pak i zvýšení jeho ceny. Desatero rekonstrukce je jednoduché. Relativně.
Záměr
Vždy by měl být na počátku definován, neboť z něj vyplyne rozsah rekonstrukce. Pro maximální efekt je rozumné požádat o radu odborníka. Zjistí stav domu, co je nezbytné, co není a zjištěný stav bude dobrým podkladem pro přípravu projektanta.

Projekt
Jiný bude pro rodinný dům, jiný pro revitalizaci bytového domu. V každém případě bude vodítkem pro to, co se bude dělat a kolik to bude stát. Pokud bude součástí rekonstrukce zateplení, a to je dnes víceméně vždy, je ideální udělat energetický audit anebo alespoň tepelně technický výpočet. Pak bude zateplení optimální.

Fasáda
U domu je to něco jako make up. Dobře zvolená dům zkrášlí.
 
Detaily
Jsou velmi důležité. U každé rekonstrukce domu je jich nepočítaně. Jde o to, aby byly provedeny precizně.

Náklady
Kalkulace vychází z projektu rekonstrukce.  Obvykle ji bezplatně vypracuje dodavatel nebo projektant v rámci rozpočtu.
Finance
Jakmile známe rozpočtové náklady, můžeme rozhodnout o financování. Z vlastních zdrojů, hypotékou, stavebním spořením či jiným způsobem.

Projednání rekonstrukce s úřady
Rekonstrukci schvaluje Stavební úřad. Může stačit ohlášení, ale také může být podkladem kompletní stavební řízení, někdy i včetně územního rozhodnutí.
 
Realizace
Zhotovitele je nejlepší vybrat na základě výběrového řízení. Je nutné hledat mezi těmi, kteří jsou schopni nabídnout komplexní a kvalitní řešení. K tomu je dobré mít poradce. Odborníka, který bude se zhotovitelem v kontaktu i během realizace.

Zateplovací systém
Vždy by měl být certifikovaný. Certifikované zateplovací systémy jsou komponované jako systém, který splňuje veškeré nároky na požadavky dané technickým a energetickým auditem. Jejich kvalita se projeví však pouze tehdy, pokud jsou aplikovány proškolenými, kvalifikovanými profesionály.

Rekonstruovat kompletně
Jednoznačně. Vždy. Postupný proces je dražší, organizačně komplikovanější a neposkytuje takové záruky jako kompletní rekonstrukce.

Za 17 let, po které se revitalizací bytových domů zabýváme, jsme regenerovali více než 1000 domů. Tým našich specialistů provází naše klienty všemi etapami rekonstrukce. Od přípravy projektu a veškeré dokumentace, přes jednání s partnery a návrh řešení financování a přípravu podkladů pro podání žádostí o možné státní dotace, až po vlastní stavební práce. Naše zkušenosti garantují provedení rekonstrukce ve sjednané ceně, době a kvalitě. Jak říkáme: „Za skvělou stavbou pečlivá firma“.

Ing. Aleš Kocourek, KASTEN, spol. s r.o., člen Cechu pro zateplování budov
25.10.2012 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)

  • Schiedel s.r.o. - komínové systémy

    Výrobce a prodejce komínů pro novou i stávající výstavbu - keramické, nerezové, vícevrstvé a kombinované. Komíny pro nízkoenergetický dům, komínové systémy pro speciální použití. Komínové vložky pro vložkování a obnovu stávajících komínů. Systém pro řízené větrání.

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444