Rekonstrukce přinesla místo navíc a snížila náklady na vytápění téměř 5x

Dům postavený svépomocí mezi lety 1977 – 1979 ze škvárobetonových panelů se stal, stejně jako jeho sourozenci, terčem mnoha odborných diskuzí. Vysoká koncentrace radonu ve škvárobetonu ostatně vedla až k vytvoření prvních vyhlášek a zákonů orientovaných na tuto problematiku. V 90. letech byl tak dům opatřen řízeným větráním s rekuperací tepla, která problém vyřešila. Po roce 2010 se majitelé rozhodli v revitalizaci domu pokračovat.

Díky rekonstrukci majitelé získali nejen novou bytovou jednotku, ale také snížili spotřebu tepla na vytápění téměř 5x! Dům se tak velmi přiblížil pasivnímu standardu.

Původní dvougenerační dispozice se dvěma jednotkami 2+1 přestala vyhovovat a začalo se přemýšlet, kam by mohl dům expandovat.

Oslovený architekt Ing. arch. Lukáš Lipert rychle rozhodl, že nejsnadnější cesta bude směrem nahoru – tedy přidat domu ještě jedno patro navíc. Materiál stávajících stěn ze statického hlediska neumožňoval další přitížení. Proto se architekt rozhodl pro dřevostavbu a výsledkem jeho návrhu byla nástavba technologií Two by Four, celková revitalizace obvodového pláště a nová střecha.

Realizace se chopila společnost 3AE s.r.o., která projekt po diskuzi s investorem předělala na technologii masivních dřevěných panelů NOVATOP. Důvodem byla především kratší doba realizace a možnost dům po celou dobu rekonstrukce obývat. Vlastní montáž dřevěných panelů a kompletního krovu pomocí jeřábu byla hotová za neuvěřitelné 3 dny a doba, kdy mohlo do odhalené konstrukce zatéct, tak byla minimální.
Velkou proměnou prošlo poslední podlaží, kde se spojily dva pokoje a částečně se k nim připojila i kuchyně. Z tohoto velkého obytného prostoru vede schodiště do vlastní dřevěné nástavby s plochou 57,1 m2. Na severozápad je zde umístěná ložnice s koupelnou, na jih do zahrady dětské pokoje a další samostatná koupelna. Našel se také prostor pro malou pracovnu situovanou na výstupu schodiště, ve které pracovní plocha pracovního stolu tvoří zároveň parapet rohového okna. Celková užitná plocha nové bytové jednotky 5+kk je 113,10 m2.

V místě původního balkonu, o který se rozšířil prostor obývacího pokoje, bylo osazené francouzské okno, došlo i k nahrazení luxferové stěny v prostoru schodiště a dům byl zateplen a opatřen novou fasádou. Jižní strana nástavby je chráněna proti slunci a přehřívání vnějšími posuvnými stínícími žaluziemi. Nástavba podkroví navazuje na tvarově jednoduchý objem stávajícího domu a je zastřešena pultovou střechou spádovanou od jihu k severu. Fasádní obklad nástavby, stejně jako plášť střechy, je proveden z titanzinku. Difuzně otevřená obvodová konstrukce je vybudována z dřevěných velkoformátových panelů NOVATOP, zateplených z vnější strany. Výměna oken po patrech, rozvody vody, nové topení a přípravy na samotné zateplení probíhaly už od roku 2010. V březnu 2011 začaly přípravné práce na dřevěné nástavbě a hotové byly v červnu téhož roku, do září probíhaly ještě úpravy v interiéru.
Díky kompletní revitalizaci objektu se měrná potřeba tepla na vytápění snížila téměř 5x, a to z více než 120 kWh/m2 na neuvěřitelných 24,2 kWh/m2, čímž se dům velmi přiblížil pasivnímu standardu. Zdařilost architektonického návrhu i samotné realizace byla oceněna i odbornou porotou v soutěži Dřevěná stavba roku 2013, kde dům získal ocenění za nejlepší realizaci.
Proč technologie dřevěných masivních panelů NOVATOP:
  • nízká váha konstrukce, která nepřitíží stávající stavbu
  • precizní a přesná příprava panelů a tím pádem velmi rychlá montáž na staveništi (3 dny!)
  • při realizaci zachování obyvatelnosti stávající stavby
  • možnost přiznat pohledové dřevo v interiéru 

Připravila Dagmar Šimonová, časopis Dřevo&Stavby
Foto Martin Zeman, archiv investora a 3AE, s.r.o.
08.07.2015 | PR
  • AGROP NOVA a.s. - výrobce systému NOVATOP

    Seznamte se s výrobcem systému NOVATOP. Masivní dřevěné panely se ukazují jako velmi perspektivní technologie výstavby dřevěných domů na světových trzích a velmi rychle si získaly své příznivce i u nás. Kombinují v sobě konstrukční a estetické vlastnosti masivního dřeva a vnáší do moderních dřevostaveb pozitivní emoce spojené s krásou dřeva v jeho přírodní podobě.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444