Nejzdravější a nejchutnější jsou ředkvičky v syrovém stavu, ale některé ze svých předností neztratí ani při šetrném tepelném zpracování. Přinášíme vám tedy po jedné od každé z možností úpravy.
Sváteční zeleninový salát s ředkvičkami
2 karotky, 1 menší salátová okurka, 2 - 3 tvrdá rajčata, 20 - 25 kusů ředkviček, mladá cibulka s natí (asi 10 dkg), 2 lžíce oleje, 4 - 5 lžic šlehačky, sůl, trochu cukru, bílý pepř, citronová šťáva
Zeleninu nakrájíme a opatrně promícháme. Zalijeme zálivkou ze šlehačky, oleje, citronové šťávy, soli, cukru a pepře. V ledničce necháme chvíli zaležet.
Dušené ředkvičky se smetanou
4 svazky ředkviček, kousek másla, cibule, 2 žloutky, 6 lžic smetany nebo šlehačky , sůl, bílý pepř
Neoloupané ředkvičky nakrájíme na silnější kolečka a přidáme je k jemně nakrájené cibuli, kterou jsme nechali zesklovatět na másle. Přidáme sůl a pepř a mírně podusíme. Nakonec ředkvičky zalijeme smetanou, ve které jsme rozmíchali žloutky a necháme již jen prohřát. Můžeme přidat pár kapek citronové šťávy. Takto upravené ředkvičky jsou výborné k uvařeným novým bramborám.