Masové kuličky v rajčatové omáčce (Keftedes me salta)
750g mletého masa (hovězí, jehněčí, vepřové nebo mix), 250g strouhanky, 2 cibule, česnek, 2 vejce, petrželka, hrubá mouka, olej, sůl, pepř
na omáčku: 200 rajčat bez slupek nebo 1 lžíce rajského protlaku, celá skořice, 1 dcl bílého vína, 2 dcl vody, sůl, pepř
Zesklovatělou cibulku smícháme s masem, vejci a strouhankou. Ochutíme česnekem, petrželkou a přidáme sůl a pepř. Vše dobře promícháme a ze vzniklé směsi tvarujeme malé kuličky, které smažíme na rozpáleném oleji. Na oleji zbylém po kuličkách vaříme přísady na omáčku asi 10 minut. Přidáme kuličky, krátce prohřejeme a podáváme s rýží, makarony, smaženými brambory nebo s bílým chlebem.
Pečené kuře s brambory (Kotopulo psito)
1 kuře, citron, pepř, sůl, olivový olej, 1 kg brambor
Omyté kuře potřeme solí a pepřem a dáme na pekáč. Pokapeme citrónovou šťávou a přelijeme olivovým olejem. Kuře obložíme brambory (celé nebo na měsíčky podle velikosti), které polijeme olivovým olejem. Podlijeme vodou a pečeme v troubě. Během pečení podléváme šťávou a pečeme dokud vše není měkké.
Vepřové kotlety v troubě (Brizoles chirines tu furnu)
6 vepřových kotlet, 4 mrkve, 3 cibule, 10 větších brambor, rajčatový protlak, 1/2 dl bílého vína, hladká mouka, sůl, pepř, olej
Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme a lehce obalené v mouce je na pánvi opečeme. Mrkev a cibuli nakrájíme na kolečka a brambory na půlměsíčky a vše promícháme v míse s pepřem a solí. Pekáč vymažeme olejem a na dno poklademe půlku zeleniny, kterou zalijeme půlkou rajčatového protlaku zředěného trochou vody. Na politou zeleninu klademe kotlety a na ně zbytek zeleniny. Vše zalijeme zbývajícím protlakem a vložíme do rozpálené trouby. těsně před dohotovením kotlety zalijeme bílým vínem a pečeme ještě deset minut.
Plněné lilky a rajčata (Jemista)
2 lilky, 3 větší rajčata, cibule, česnek, petrželka, pepř a sůl, skořice, nové koření, 300g rýže
Odřízneme vršky rajčat, lilky rozpůlíme a obojí vydlabeme. Dužinu z lilku nastrouháme do mísy a přidáme nakrájenou cibuli, rozmačkaný česnek, nasekanou petrželku, koření a rýži. Směs zalijeme trochou oleje a sklenkou vody a vaříme do poloměkka. Povařenou směsí naplníme lilky a rajčata, přikryjeme víčky a pečeme při 250 stupních v předem rozehřáté troubě. Podáváme se zeleninovým salátem.