Řecko na talíři

Pomýšlíte už pomalu na prázdninové cesty? S námi se teď můžete vydat do jedné z oblíbených zemí, ke které kromě jedinečných památek, krásného moře a přívětivých hostitelů patří neodmyslitelně skvělá kuchyně. Možná, že čtveřice receptů, které vám teď nabízíme k vyzkoušení, ovlivní i vaše cestovatelské plány...

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Řekové vědí, co je dobré, a je radost pozorovat velkou řeckou rodinu, jak si umí společné jídlo užívat. Je pravda, že nejsou z nejštíhlejších - zdejší kuchyně je poměrně kaloricky vydatná a velké pozdní večeře na tom jistě mají svůj podíl. Přesto patří Řekové k nejzdravějším národům v Evropě; jejich strava obsahuje hodně zeleniny a ryb, dobrou obranou proti civilizačním chorobáma je i olivový olej. Alkohol Řekové většinou konzumují jen při jídle. V řeckých restauracích se stále dodržuje pro nás nezvyklý, ale sympatický zvyk: Hosté si do kuchyně přicházejí sami vybrat rybu nebo kus masa, ze kterého si nechají jídlo připravit, nebo nahlížejí do hrnců, co dobrého v nich voní. A vůni řeckých jídel si teď můžete vychutnat s námi.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Masové kuličky v rajčatové omáčce (Keftedes me salta)


750g mletého masa (hovězí, jehněčí, vepřové nebo mix), 250g strouhanky, 2 cibule, česnek, 2 vejce, petrželka, hrubá mouka, olej, sůl, pepř


na omáčku: 200 rajčat bez slupek nebo 1 lžíce rajského protlaku, celá skořice, 1 dcl bílého vína, 2 dcl vody, sůl, pepř 


Zesklovatělou cibulku smícháme s masem, vejci a strouhankou. Ochutíme česnekem, petrželkou a přidáme sůl a pepř. Vše dobře promícháme a ze vzniklé směsi tvarujeme malé kuličky, které smažíme na rozpáleném oleji. Na oleji zbylém po kuličkách vaříme přísady na omáčku asi 10 minut. Přidáme kuličky, krátce prohřejeme a podáváme s rýží, makarony, smaženými brambory nebo s bílým chlebem. 

Pečené kuře s brambory (Kotopulo psito)

1 kuře, citron, pepř, sůl, olivový olej, 1 kg brambor

Omyté kuře potřeme solí a pepřem a dáme na pekáč. Pokapeme citrónovou šťávou a přelijeme olivovým olejem. Kuře obložíme brambory (celé nebo na měsíčky podle velikosti), které polijeme olivovým olejem. Podlijeme vodou a pečeme v troubě. Během pečení podléváme šťávou a pečeme dokud vše není měkké.


Vepřové kotlety v troubě (Brizoles chirines tu furnu)

6 vepřových kotlet, 4 mrkve, 3 cibule, 10 větších brambor, rajčatový protlak, 1/2 dl bílého vína, hladká mouka,  sůl, pepř,  olej

Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme a lehce obalené v mouce je na pánvi opečeme. Mrkev a cibuli nakrájíme na kolečka a brambory na půlměsíčky a vše promícháme v míse s pepřem a solí. Pekáč vymažeme olejem a na dno poklademe půlku zeleniny, kterou zalijeme půlkou rajčatového protlaku zředěného trochou vody. Na politou zeleninu klademe kotlety a na ně zbytek zeleniny. Vše zalijeme zbývajícím protlakem a vložíme do rozpálené trouby. těsně před dohotovením kotlety zalijeme bílým vínem a pečeme ještě deset minut.


Plněné lilky a rajčata (Jemista)

2 lilky, 3 větší rajčata, cibule, česnek, petrželka, pepř a sůl, skořice, nové koření, 300g rýže

Odřízneme vršky rajčat, lilky rozpůlíme a obojí vydlabeme. Dužinu z lilku nastrouháme do mísy a přidáme nakrájenou cibuli, rozmačkaný česnek, nasekanou petrželku, koření a rýži. Směs zalijeme trochou oleje a sklenkou vody a vaříme do poloměkka. Povařenou směsí naplníme lilky a rajčata, přikryjeme víčky a pečeme při 250 stupních v předem rozehřáté troubě. Podáváme se zeleninovým salátem.

23.03.2005 | Věra Růžičková

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444