Recepty, jak si je čtenáři pamatují od babiček

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Tradiční recepty od našich babiček - to jsou recepty, které si uchovávváme jako rodinný poklad. Vyzkoušejte recepty od našich čtenářů.

Zimní polévka
Za recept na zimní polévku děkujeme čtenářce Stanislavě. Je to tradiční recept od její babičky, která polévku vařila, když bylo venku sychravo.

Ingredience
kousek hovězího hrudí
celer
petržel
mrkev
houby
brambory
kroupy
Příprava
Dáme vařit hovězí, osolíme,přidáme pár kuliček pepře, necháme vařit. Když je maso trochu měkké, přidáme zeleninu a houby. Ke konci přidáme brambory. Do hotové polévky přidáme kroupy, které jsme si uvařili samostatně a pořádně propláchli. Tato polévka je velice sytá.

Chutný perník
Recept zaslal čtenář Josef Hřebíček.

Ingredience
30 dkg hl mouky
35 dkg cukru moučka
2 vejce
15 dkg švestkových povidel
4 lžíce oleje
půl litru mléka
2 lžíce kakaa
špetku skořice
citr kůru
1 a půl lžičky jedlé sody
Příprava
Vše vymíchat a nalít na plech a upéct. Na nakrájené řezy možno dát šlehačku. Je to památka po babičce velice nám chutná.






 

Hřiby na smetaně
Recept zaslal čtenářka Helena Posoldová.

Ingredience
1 kg hřibů
máslo
cibule
sladká paprika
sůl
pepř
šlehačka
mouka
houskový knedlík jako příloha 
Příprava
Nakrájíme asi 1 kg hřibů na silnější plátky. Na másle osmažíme cibulku, hodně ji zasypeme sladkou paprikou a na ni vložíme pokrájené hřiby. Osolíme a opepříme a asi půl hodinky dusíme pod pokličkou. Pak vše zalijeme sladkou šlehačkou zahuštěnou trochou mouky. Necháme přejít varem. Podáváme nejlépe s houskovým knedlíkem.
 

Šípková povidla od babičky
Recept zaslal čtenář Jaroslav Maur.

Ingredience

šípky
voda
cukr 
Příprava
Šípky se zbaví "bubáčků", ale pozor! Moc neokrajovat, protože právě v těchto místech se nachází nejvíce dužniny. Šípky se potom operou a namočí na 24 hodin, načež se vaří až změknou. Poté se rozmačkají (nejlépe nějakou paličkou) a procedí přes cedník, takže se zbaví jadérek. Ještě se procedí přes husté sítko, čímž se zcela zbaví chloupků. Pak už se jen vaří šťáva, až zhoustne. Před dovařením se přidá cukr. Vyškrabávání jadérek a chloupků je velice zdlouhavé a navíc se přitom ztrácí i cenná dužnina. Povidla vařená výše popsaným způsobem mají výbornou chuť a vydrží i několik let. Ale lépší je zkonzumovat je dříve a za rok vařit znovu.

Domácí zeleninový salát KUNOVJANKA
Recept zaslal čtenář Josef Hřebíček.

Ingredience
60 dkg mrkve
60 dkg celeru
60 dkg červené papriky
90 dkg cibule

Nálev:
2 l vody
1/2 l octu
40 dkg cukru
1 přípravek DEKO
Příprava
60 dkg mrkve, 60 dkg celeru pokrájíme a mírně povaříme. Vsypeme do velké mísy a přidáme pokrájené 60 dkg červené papriky a 90 dkg pokrájené cibule na proužky. Nálev: 2 l vody, 1/2 l octu, 40 dkg cukru, 1 přípravek DEKO. Vše svaříme a přecedíme přes sítko. Zeleninu promícháme v míse, naplníme do sklenic, zalijeme nálevem, zavíčkujeme a sterilujeme při 80 stupních C 20 minut.
 

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444