Zimní polévka
Za recept na zimní polévku děkujeme čtenářce Stanislavě. Je to tradiční recept od její babičky, která polévku vařila, když bylo venku sychravo.
Za recept na zimní polévku děkujeme čtenářce Stanislavě. Je to tradiční recept od její babičky, která polévku vařila, když bylo venku sychravo.
Ingredience kousek hovězího hrudí celer petržel mrkev houby brambory kroupy |
Příprava Dáme vařit hovězí, osolíme,přidáme pár kuliček pepře, necháme vařit. Když je maso trochu měkké, přidáme zeleninu a houby. Ke konci přidáme brambory. Do hotové polévky přidáme kroupy, které jsme si uvařili samostatně a pořádně propláchli. Tato polévka je velice sytá. |
Chutný perník
Recept zaslal čtenář Josef Hřebíček.
Recept zaslal čtenář Josef Hřebíček.
Ingredience 30 dkg hl mouky 35 dkg cukru moučka 2 vejce 15 dkg švestkových povidel 4 lžíce oleje půl litru mléka 2 lžíce kakaa špetku skořice citr kůru 1 a půl lžičky jedlé sody |
Příprava Vše vymíchat a nalít na plech a upéct. Na nakrájené řezy možno dát šlehačku. Je to památka po babičce velice nám chutná. |
Hřiby na smetaně
Recept zaslal čtenářka Helena Posoldová.
Recept zaslal čtenářka Helena Posoldová.
Ingredience 1 kg hřibů máslo cibule sladká paprika sůl pepř šlehačka mouka houskový knedlík jako příloha |
Příprava Nakrájíme asi 1 kg hřibů na silnější plátky. Na másle osmažíme cibulku, hodně ji zasypeme sladkou paprikou a na ni vložíme pokrájené hřiby. Osolíme a opepříme a asi půl hodinky dusíme pod pokličkou. Pak vše zalijeme sladkou šlehačkou zahuštěnou trochou mouky. Necháme přejít varem. Podáváme nejlépe s houskovým knedlíkem. |
Šípková povidla od babičky
Recept zaslal čtenář Jaroslav Maur.
Recept zaslal čtenář Jaroslav Maur.
Ingredience šípky voda cukr |
Příprava Šípky se zbaví "bubáčků", ale pozor! Moc neokrajovat, protože právě v těchto místech se nachází nejvíce dužniny. Šípky se potom operou a namočí na 24 hodin, načež se vaří až změknou. Poté se rozmačkají (nejlépe nějakou paličkou) a procedí přes cedník, takže se zbaví jadérek. Ještě se procedí přes husté sítko, čímž se zcela zbaví chloupků. Pak už se jen vaří šťáva, až zhoustne. Před dovařením se přidá cukr. Vyškrabávání jadérek a chloupků je velice zdlouhavé a navíc se přitom ztrácí i cenná dužnina. Povidla vařená výše popsaným způsobem mají výbornou chuť a vydrží i několik let. Ale lépší je zkonzumovat je dříve a za rok vařit znovu. |
Domácí zeleninový salát KUNOVJANKA
Recept zaslal čtenář Josef Hřebíček.
Recept zaslal čtenář Josef Hřebíček.
Ingredience 60 dkg mrkve 60 dkg celeru 60 dkg červené papriky 90 dkg cibule Nálev: 2 l vody 1/2 l octu 40 dkg cukru 1 přípravek DEKO |
Příprava 60 dkg mrkve, 60 dkg celeru pokrájíme a mírně povaříme. Vsypeme do velké mísy a přidáme pokrájené 60 dkg červené papriky a 90 dkg pokrájené cibule na proužky. Nálev: 2 l vody, 1/2 l octu, 40 dkg cukru, 1 přípravek DEKO. Vše svaříme a přecedíme přes sítko. Zeleninu promícháme v míse, naplníme do sklenic, zalijeme nálevem, zavíčkujeme a sterilujeme při 80 stupních C 20 minut. |