Realizace: Kam může světlovod přivést světlo?

I když o světlovodech už bylo napsáno mnohé, často si nedokážeme konkrétně představit, kam by bylo vhodné světlovod umístit nebo si nejsme jisti, jestli je instalace možná. Ve spolupráci se společností Lightway jsme připravili přehled možných realizací a inspirací.

Světlovod je zařízení, které přivede do všech tmavých míst vašeho bydlení přirozené denní světlo. To světlovod sbírá díky svému umístění na střeše nebo fasádě budovy.

Proč usilovat o denní světlo? 

Je to jednoduché. Denní světlo nenahradíte sebelepší žárovkou. Možná si stále lámete hlavu, proč jste po celém dni stráveném v kanceláři u počítače unavení a proč naopak práce na zahradě dodává energii. Denní světlo je pro člověka přirozené, je na ně zvyklý a prospívá mu. 

Odpovězte si sami. Kde si raději vypijete odpolední kávu? V obýváku nebo nebo balkoně? Denní světlo vyhledáváme přirozeně...

 

Chodby a schodiště

Nejčastěji se pro světlovod rozhodujeme do chodeb, hal a dalších spojovacích částí v interiéru, kam nebylo možné umístit okno. Několikrát za den procházíme z jedné osvětlené místnosti do druhé a na chodbě chtě nechtě musíme rozsvítit. Podobný problém možná řešíte také na schodišti, kde tma představuje skutečně nebezpečný problém. 

Světlo do tmavých koupelen

Kvůli omezeným dispozicím jsme často nuceni koupelnu a především toaletu postavit v místech, kde není možné realizovat okno. I zde světlovod pomůže a přivede světlo.

Vařte zdravě při zdravém světle

Pokud jste milovníkem dobrého jídla a nebo dokonce u vaření rádi trávíte veškerý svůj volný čas, dobře víte, že každá potravina vypadá na denním světle docela jinak než pod umělým osvětlením. I svou kuchyň můžete rozzářit přívalem přirozeného světla a nekazit si tak oči.
 

Hrajte si a odpočívejte při denním světle

Také do obývacích a dětských pokojů můžete nechat proudit zdravé denní světlo. Jako rodiče jistě oceníte, že si děti při čtení a hraní nekazí oči.

Není světlovod jako světlovod

Mezi výrobci světlovodů dobře vybírejte. Zjistěte si, z jakého materiálu je vyrobena kopule, která sbírá denní světlo. Doporučujeme se vyhnout kopulím z levného plastového výlisku a dát přednost kopuli z křišťálu. Kopule je vystavována měnícím se povětrnostním podmínkám, UV záření, smogu a těmto negativním vlivům dokáže odolat pouze české sklo.  

Od kopule pokračuje světlo tubusem, jehož povrch rozhoduje o množství přeneseného světla. Levnější světlovody mají povrch ošetřen tzv. odrazovou fólií. V tubusu se neustále mění vlhkost, teplota a to narušuje přilnavost této folie. Kvalitní a dlouhotrvající odrazovou vrstvu lze vytvořit chemickým napařením vrstev, které obsahují stříbro a oxidy křemíku. Odrazivost poté činí neuvěřitelných 99 procent.  

Proti tepelným ztrátám a kondenzaci si nechala společnost Lightway patentovat prvek s názvem Blue Performance. Ten zabrání vzniku tepelných mostů v napojení na konstrukce a tepelnou izolaci stavby.

O rovnoměrné rozptýlení světla do interiéru se stará difuzér. Ani ten by neměl být z plastu, protože má nižší prostupnost a může zkreslovat barvy. Světlovody Lightway mají difuzer vyrobený ze skla a zaručují tak přirozené a jasné světlo po celou dobu používání. 

Aby byla zaručena bezchybná funkčnost světlovodu, doporučuje se přenechat jeho instalaci odborníkům. O montáž světlovodů Lightway se postará vlastní montážní oddělení.
 

A nakonec ještě důležitý detail 

Zajímá vás, kolik ušetříte elektřiny, pokud si necháte instalovat vybraný typ světlovodu od společnosti Lightway? Výpočet je za celou svou životnost v délce minimálně 45 let.
  • Instalovaná sada tubusového světlovodu LW 400 HP Crystal ušetří průměrně 26.000 KWh.
  • Instalovaná sada tubusového světlovodu LW 800 Silver ušetří průměrně 66.000 KWh.

Foto: Realizace Lightway
25.04.2016 | PR - redakce BYDLENÍ.CZ

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444