Rating - jak chránit práva a majetek členů družstev

V České republice vzniklo během privatizace bytového fondu cca 30 000 společenství vlastníků jednotek (SVJ) a malých bytových družstev (MBD). Mnohá z nich se v minulosti i dnes dostávají do finančních problémů, a to zejména kvůli neprofesionalitě svých řídících orgánů.

Členové družstev tím přicházejí o majetek v řádu desítek milionů korun. Svaz českých a moravských bytových družstev se dlouhodobě snaží přispět k ochraně práv a majetku členů družstev. SČMBD nyní přichází s novým produktem - ratingem společenství vlastníků jednotek a bytových družstev. Tento produkt, který byl vyvinut ve spolupráci s Czech Credit Bureau a Československou obchodní bankou, umožní lepší hospodaření nejen SVJ a MBD.

"Smyslem produktu je získat nezávislý pohled na bonitu bytového družstva a jeho schopnost plnit své finanční závazky. Získaná ratingová známka prokáže důvěryhodnost organizace a současně nastíní případná rizika, která by v budoucnu mohla vést k problémům," říká Ing. Vít Vaníček, předseda SČMBD. Bytová družstva s vyšším než průměrným ohodnocením, mají navíc možnost získat od banky úvěr ve zrychleném řízení a za výhodnějších podmínek.

Ratingová známka má také výhodu pro členskou základnu družstva, která tak lépe rozpozná, jak zdravě management hospodaří. Další výhodou je možnost nezávislého porovnání dvou nebo několika bytových družstev. Dobré ratingové ohodnocení zlepší pozici bytového družstva oproti ostatním subjektům zabývajícím se správou bytového fondu. Družstvo s kvalitní ratingovou známkou může důvěryhodněji nabídnout provádění správy bytového fondu pro další organizace, které na to nemají kapacitu. Těmi jsou nejčastěji malá bytová družstva nebo společenství vlastníků jednotek.
"Rating je založen na posouzení celkového zdraví subjektu se zaměřením na úvěryschopnost. Součástí ratingu je hodnocení finanční a nefinanční bonity, které je postaveno na datech získaných přímo od hodnoceného subjektu, ale také na datech získaných z jiných, veřejně dostupných zdrojů," vysvětluje Tomáš Denemark z Czech Credit Bureau. Rating BD a SVJ navazuje na další systémy hodnocení, které připravovalo CCB pro projekt Hospodářské komory hl. m. Prahy - "Rating MSP".
Postup získání ratingu je jednoduchý a pro BD či SVJ časově nenáročný. Vyplněním objednávky, formuláře požadovaných údajů a jejich odesláním na SČMBD veškeré administrativní povinnosti hodnoceného subjektu končí. Od okamžiku zaplacení zálohové faktury za vyhotovení ratingu obdrží každý hodnocený subjekt do 10 dnů hodnocení včetně komentářů silných a slabých stránek u jednotlivých ukazatelů.
Dalším partnerem projektu se stala ČSOB, která už má také zkušenosti s ratingem pro malé a střední podniky. ČSOB připravila pro všechna bytová družstva, která si rating nechají zpracovat, určité poplatkové slevy. Rating rovněž umožní družstvům zrychlení úvěrového procesu. "Dlouhodobě sledujeme potřeby bytových družstev a již v minulosti jsme pro ně připravili speciální produkty, jakým je například ČSOB Program pro bytová družstva. Partnerstvím v tomto projektu bychom rádi tuto vzájemnou spolupráci ještě prohloubili," říká Aleš Pospíšil, ředitel bankovnictví malých a středních firem v ČSOB.

"Rating se stává dalším způsobem, jak zprůhlednit hospodaření bytových družstev a předejít finančním problémům. V kombinaci s dalšími nástroji dokáže skutečně ochránit práva a majetek členů družstev," shrnul přednosti ratingu Vít Vaníček a zároveň vyzval družstevníky, aby dostatečně využívali ostatní standardní nástroje.

5 základních nástrojů ochrany práv a majetku členů družstev:

1.Stanovy
Při jejich přijímání na ustavující členské schůzi věnovat pozornost jejich obsahu, zejména částem, které se týkají nakládání s majetkem družstva, ručební povinnosti člena, pravomocí funkcionářů atd. U již existujícího družstva stanovy minimálně dobře znát a rozumět jejich obsahu. V případě potřeby operativně měnit a doplňovat ochranná opatření.

2.Kontrolní komise
Je nezávislý a na roveň představenstva postavený orgán se širokou škálou pravomocí. Reaguje na připomínky členů, má trvalý přístup ke všem dokumentům, může svolat členskou schůzi atd.

3.Členská schůze (SD)
Schází se ze zákona minimálně jednou za rok, aby posoudila hospodaření družstva a rozhodla o rozdělení hospodářského výsledku. Volí a odvolává představenstvo a kontrolní komisi, schvaluje, doplňuje či mění stanovy atp. Její usnesení je závazné - např. členská schůze může omezit pravomoci představenstva při nakládání s majetkem nebo finančními prostředky.

4.Audit
Požádat o ověření správnosti vedení účetnictví nezávislým auditorem mohou i právnické osoby, které ze zákona tuto povinnost nemají.

5.Pojištění
Pojištění odpovědnosti členů statutárních orgánů BD a SVJ. Nový produkt připravil SČMBD s pojišťovnou KOOPERATIVA, se kterou má svaz uzavřenou výhodnou rámcovou smlouvu. Tento produkt pak řeší případné důsledky pochybení představenstva či kontrolní komise.

Svaz českých a moravských bytových družstev je organizace sdružující k dnešnímu dni 785 bytových družstev. Svaz družstva reprezentuje vůči orgánům státní správy. Jeho základním posláním je ovlivňovat připravovanou legislativní úpravu tak, aby podporovala a vyhovovala bytovému družstevnictví. Následně pak již platné právní předpisy družstvům vykládat.

Czech Credit Bureau, a.s. byla založena v roce 2000 především za účelem vytvoření bankovního úvěrového registru v ČR. Nyní rozvíjí aktivity i v oblasti nebankovních registrů a dalších nástrojů pro posouzení bonity a důvěryhodnosti klientů.

Československá obchodní banka, a.s. je nejsilnější bankou v ČR a druhou největší v regionu střední a východní Evropy. Po úspěšné privatizaci se jejím největším vlastníkem stala belgická banka KBC spolu s Evropskou bankou pro obnovu a rozvoj a Mezinárodní finanční korporace ze skupiny Světové banky.
26.03.2004 | Tisková zpráva

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Wienerberger

    Skupina  Wienerberger je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Ziegelindustrie AG, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny v Evropě . Skupina působí ve více než 26 zemích světa. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444