Řasy v bazénu - prevence a likvidace

Řasy jsou primitivní vodní rostlinné organismy. Jedná se o poměrně velkou a nesourodou skupinu rostlin. Nejrozšířenějším druhem řas jsou zelené řasy. Výskyt řas v bazénu je známkou toho, že jsme nějak podcenili údržbou vody.

Prevence proti řasám

Pokud chcete výskytu řas předejít, je potřeba důsledně dbát na údržbu kvality bazénové vody. Touto údržbou myslíme hlavně dostatečnou filtraci vody, udržování správného pH, udržování ideální hladiny obsahu desinfekčního prostředku a pravidelné odstraňování mechanických nečistot.
 

Filtrace

Bazén musí být připojen na kvalitní filtrační systém s dostatečně výkonným čerpadlem. Voda v bazénu by denně měla být dvakrát profiltrována. Stojící voda se rychle kazí, zvláště při vysokých teplotách. Nejčastěji používaným typem flitru je pískový filtr. Pískový filtr je nutné občas proplachovat. A v pravidelných intervalech je potřeba měnit písek za nový (neobroušený).
 

PH vody

Udržování ideálního pH je důležitý faktor při údržbě čisté vody, který mnozí majitelé bazénů podceňují. Ideální hodnota pH bazénové vody se pohybuje zhruba v intervalu 7,0 - 7,4 pH. Při těchto hodnotách se nejsnáze udržuje čistota vody a nejlépe při ní působí desinfekční prostředky (např. chlór).
 

Desinfekce

Správné dávkování desinfekčních prostředků je nesmírně důležité. Hladinu desinfekce ve vodě pravidelně kontrolujte a udržujte na ideální úrovni. Nejznámějším typem desinfekčních prostředků jsou chlórové tablety. Chlór funguje poměrně spolehlivě, proto jsou chlórové tablety pořád hojně používány. V posledních letech se ale prosazuje varianta slané úpravy vody (musí tomu být ale uzpůsoben celý filtrační systém). Avšak existují i mnohé jiné alternativní desinfekce. 

 

Odstraňování mechanických nečistot

Mechanické nečistoty, které neodsaje skimmer, musíte odstranit sami – buď ručně pomocí síťky, nebo pomocí bazénového vysavače. A to z toho důvodu, aby vám nekazily vodu. Zejména biologické nečistoty jsou problém, protože jsou „živnou půdou“ pro mnoho mikroorganismů, které škodí kvalitě vody. Preventivní čištění stěn a dna bazénu je také na místě.
 

 

Likvidace řas

Pokud už máte bazén řasami napaden, musíte k jejich likvidaci přistoupit s maximální pečlivostí, jinak se vám řasy znovu rychle vrátí.
 
Nejprve je potřeba vydrhnout vnitřek bazénu. Poté vysajte dno bazénovým vysavačem a upravte pH vody na úroveň 7,0 - 7,4. Než v bazénu pH regulátor plně zafunguje, bude to nějakou dobu trvat (dle objemu bazénu a typu regulátoru) – po tuto dobu nechte filtraci v chodu.

Chlór (či jinou alternativní desinfekci) přidejte až v okamžiku, kdy se pH vody dostane na požadovanou úroveň. Po přidání chlóru opět nechte filtraci v chodu (klidně na celý den). A až desinfekce řasy zabije, tak použijte takzvaný vločkovač. Vločkovač je užitečný přípravek, který spojí mrtvé řasy do jakýchsi vloček, které jdou potom snadno vysát bazénovým vysavačem.

Vždy ale pamatujte, že je výhodnější výskytu řas předcházet, než si je nechat narůst – a pak s nimi bojovat. Dbát na prevenci je ekonomičtější.
17.05.2016 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444