Rajský pilaf s masem

Rajský tomuto pilafu říkám nejen proto, že se připravuje z čerstvých rajčat, ale také proto, že má rajskou, tedy obzvlášť lahodnou chuť.

Ingredience
400g masa (v originálním receptu se doporučuje jehněčí, vhodné je ale i telecí nebo vepřové)
1 větší cibule, 2 stroužky česneku
600 g zralých rajčat
320 g rýže (na tento recept se hodí rýže typu parboiled nebo i celozrnná rýže)
přibližně dvojnásobné množství objemu vody
1 lžíce másla, 1 lžíce kvalitního oleje
sůl, pepř
2 lžíce zelené petrželky
1 lžíce čerstvé máty
Postup
Maso nakrájíme na kostky a dáme do hlubšího kastrolu na lžíci rozehřátého másla a lžíci oleje, po malé chvíli přidáme nakrájenou cibuli a až začne získávat barvu přidáme česnek, a chvíli na to i oloupaná a nakrájená rajčata, nakrájené lístky petrželky a mátu. Je-li třeba podlijeme vodou a dusíme, až je maso měkké. Maso pak děravou naběračkou vyndáme a udržujeme v teple. Zjistíme, kolik tekutiny po vyjmutí masa v kastrolu zbylo, abychom mohli správně odměřit vodu na udušení rýže. Potřeba je jí na to celkem přibližně 2x tolik co rýže.


Rýži teď propláchnete, dáte do kastrolu k udušeným rajčatům a zalijete tím správným množstvím horké vody. Když se začne vařit, zeslabte oheň a nechte ji asi 20 - 25 minut bez promíchávání dusit pod pokličkou. Až se tekutina vsákne, měla by být rýže hotová. Rýži vyklopíme na mísu a obložíme masem, nebo uprostřed uděláme důlek, do kterého vložíme udušené maso.
21.08.2013 | Svatava Morávková

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444