Řada citrusových rostlin je vhodná pro pěstování v bytech

Foto: BYDLENÍ.CZ

Foto: BYDLENÍ.CZ

Citrusáři upozorňují, že subtropické a tropické rostliny pěstujeme u nás vlastně uměle, a proto jim musíme věnovat větší pozornost. Přesto lze citrusy pěstovat jak v bytových podmínkách, ve skleníčku nebo v prostorech bez přitápění, v takzvaných tranšejích.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Foto: BYDLENÍ.CZ

V jednom prostoru bychom však neměli pěstovat subtropické rostliny s tropickými, které mají zcela odlišné požadavky na teplo, vláhu i světlo. I když je dnes možné řadu rostlin zakoupit, platí stále, že největší radost má pěstitel z rostliny, kterou si vypěstoval sám ze semene a kterou sám naštěpoval.

Přeroubované semenáčky jsou vhodné k pěstování v našich bytových podmínkách při teplotách 5-15 stupňů Celsia. Pro pěstování ve studených sklenících nebo v tranšejích bez vytápění či s malou možností přitápění se citrusy roubují na mrazuvzdornou podnož. Pro pokojové pěstování je například vhodný odolný druh citroníku odrůda Meyeri, která je křížencem citroníku a pomeranče. Snese i méně
světla a teploty od pěti do dvaceti stupňů. Vyznačuje se tím, že při správném pěstování kultura v jednom období kvete a současně na ní z předchozího květenství dozrávají plody.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Foto: BYDLENÍ.CZ

Náročné pomeranče, otužilé mandarinky

Přáním mnoha pěstitelů je mít vlastní, doma vypěstované pomeranče, mandarinky, grapefruity nebo citrony. Pro začínajícího pěstitele jsou svou nenáročností vhodné citroníky, které patří k citrusovým rostlinám, jež se dobře pěstují v bytech. Pěstování pomerančovníků v interiérech má však svá úskalí.

Jestliže chce být pěstitel s nimi úspěšný, musí se seznámit s potřebnou agrotechnikou i s požadavky a nároky rostlin, které, ačkoli jsou odolnější vůči chladu více než citroníky, při pěstování, a zejména v době dozrávání plodů potřebují dostatek tepla, ale nesnášejí sálavé teplo ústředního topení. Proto by měl pomerančovníky v bytě pěstovat již zkušenější pěstitel, i když je zpočátku poměrně snadné rostlinu z jádra plodu získat.

Rostliny vyžadují světlé, slunečné a vzdušné místo. V létě jim prospívá pobyt v zahradě nebo na balkoně, v zimě by měly mít rovněž světlé místo při teplotách v rozmezí 12–18 stupňů Celsia. Dostane-li pomerančovník dostatek živin, tvoří se na něm téměř nepřetržitě silně vonící křehké bílé květy.

Velmi oblíbené v bytových podmínkách jsou u našich pěstitelů také mandarinky. Mají krásný vzhled, vysokou plodnost, zákrskový vzrůst a chutné plody. Navíc jsou mezi citrusy nejvíce chladuvzdorné, krátkodobě snesou i –9 stupňů Celsia.
07.01.2011 | Jitka Skorkovská

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Stavona, spol. s r.o.

    Stavona, společnost s ručením omezeným, vznikla roku 1991. Od počátku působí v oboru výroby oken, dveří, výloh, zimních zahrad, posuvných stěn a rolet, včetně příslušenství (parapety, sítě proti hmyzu, žaluzie apod.).

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444