ROCKHOUSE 2006

Uzávěrka soutěže o nízkoenergetický dům roku se blíží

ROCKHOUSE, soutěž projektů a realizací nízkoenergetických domů, vyhlášená společností ROCKWOOL v březnu tohoto roku, se pomalu blíží ke svému vyvrcholení. Již 30.9. končí možnost přihlásit své projekty do soutěže, která si klade za cíl zaujmout odbornou i laickou českou veřejnost tématem šetrného provozu domů a budov s možnostmi sladění ekologických, ekonomických a estetických požadavků na domy, určené k bydlení, které přináší moderní technologie izolačních hmot z kamenné vlny.

Do soutěže je stále ještě možné přihlásit všechny projekty, které pracují s materiály firmy Rockwool a které splňují základní požadavky na spotřebu energie na vytápění odpovídající kritériím nízkoenergetického stavění (max.50kWh/m2/rok). Rozsah ani účel přihlášených projektů není omezen. Vzhledem k tomu, že pořadatelé soutěže vědí, jak daleko je od dobrého nápadu k prosazení do života, je připravena i zvláštní cena poroty pro realizovanou stavbu. Soutěže se mohou účastnit jak profesionálové z řad architektů, projektantů, stavitelů, investorů a dalších profesí, které se na projektu nízkoenergetického domu podílejí, tak studenti či studentské skupiny.
 
Po uzávěrce pak již odborná porota složená mj. z Ing. Martiny Páskové, Ph.D. z Ministerstva životního prostředí ČR, Ing. arch. Olega Hamana, předsedy Obce architektů, Doc. Ing. Jana Tywoniaka, CSc. ze Stavební fakulty ČVUT a Ing. Petra Stejskala ze společnosti Rockwool, a.s., Doc. Ing. Miroslava Meixnera, CSc. z Fakulty architektury VUT v Brně a Akad. arch. Šimona Cabana přihlášené projekty vyhodnotí a na konci října se výherci budou moci těšit z připravených cen. V kategorii projekt je hlavní cena ve výši 100.000 Kč, v kategorii realizace 50.000 Kč.

 

Jeden z porotců  - architekt, režisér, scénograf, univerzální jevištní, divadelní a filmový tvůrce Akad. arch. Šimon Caban, který za své architektonické práce získal několikrát Grand Prix Obce architektů, v rozhovoru pro časopis Architekt 5 /2006 odpovídal na otázky týkající se případných účastníků soutěže:

Komu byste poradil, aby se do soutěže Rockhouse přihlásil?

Komukoli, kdo má o téma nízkoenergetického stavění zájem a má k tomu co říci. Může to být i někdo z úplně jiného oboru, než je architektura a stavitelství. Lidé mimo obor jsou často inspirováni věcmi, které odborníci příliš zahledění do svého oboru, nevidí. Takové nápady jsou většinou nejpřínosnější. Je dobré, když se technologie a empirické zkušenosti v mnoha oborech potkávají.

Doporučil byste studentům architektury, aby se přihlásili do kategorie spolu s profesionály a porovnali s nimi své schopnosti? Pravidla soutěže Rockhouse jim takovou možnost nabízejí.

Ničeho bych se nebál. Navíc studenti se svým mládím mají tak trochu v „popisu práce“ drzou sebejistotu a období, kdy realita profesionality nepřistřihuje křídla kreativitě, netrvá dlouho...


Podrobná pravidla soutěže ROCKHOUSE a přihlášku najdete na www.rockhouse.cz.

15.08.2006 | tz
  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444