První rok Otevřené zahrady

Foto: Lenka Grossmannová

Foto: Lenka Grossmannová

Koncem listopadu 2012 bylo v Brně slavnostně otevřeno Vzdělávací a poradenské centrum Otevřená zahrada. Veřejnost se s areálem a přidruženou zahradou poprvé seznámila v dubnu letošního roku. Během krátké doby Otevřená zahrada získala několik prestižních ocenění a stále se těší zájmu škol a zvídavých návštěvníků. Co všechno přinesl první rok provozu a jaké plány má Otevřená zahrada do budoucna?

Nadace Partnerství, která za unikátním projektem stojí, areál veřejnosti poprvé zpřístupnila 20. dubna 2013, u příležitosti Dne Země. Od té doby ho navštívilo kolem 9 tisíc návštěvníků, mezi které se řadí žáci a studenti, pro které jsou interaktivní prvky primárně určeny, rodiny s dětmi, odborná i široká veřejnost. Zahrada je v sezoně (duben-říjen) otevřená každý den od 10 do 18 hodin, navíc se zde konají v průběhu celého roku nejrůznější akce, komentované prohlídky, výstavy, semináře, konference nebo tematické dny.

Výuková zahrada čtyř živlů

Otevřená zahrada je jedinečně zpracovaným výukovým projektem, který umožňuje učit pod širým nebem efektivně a zároveň zábavně. Dvanáct interaktivních, designově zpracovaných soch je zasvěceno čtyřem živlům – zemi, ohni, vodě a vzduchu. Mezi velmi populární patří stanoviště znázorňující vodní tok v přírodě. Na 26 délkových metrech se klikatí řeka a každý úsek jejího plynutí mohou lidé sami ovlivnit – od přidávání vody do pramenů pomocí čerpadel přes regulování stavu vody v přehradě až po zásah do meandrového klikatění řeky v lužních lesích. V rámci výukových programů probíhá řada aktivit, u řeky patří mezi poučnou a zároveň adrenalinovou zábavu simulace povodně a pokus o její zvládnutí. Obdobně jsou zpracována i ostatní stanoviště a sklízí úspěch nejen u dětských návštěvníků, ale i u dospělých. Jednotlivá stanoviště jsou mezi sebou tematicky propojena a slouží při výuce v souvislostech a s respektem k přírodním zákonitostem.

Unikátní pasivní dům

Součástí areálu Otevřené zahrady je také unikátní pasivní budova, která byla v uplynulých týdnech hned dvakrát oceněna. V prestižní soutěži Stavba roku 2013 získala zvláštní Cenu ministra životního prostředí za energetickou úspornost a efektivnost stavby, další ocenění má ze soutěže Český energetický a ekologický projekt 2012. Krom toho má již z dřívějška na svém kontě Cenu Nadace ABF a Centra pasivního domu.

Pasivní budova má v těchto dnech za sebou desetiměsíční provoz a k dispozici jsou první čísla o spotřebách. „Měření spotřeby energie odpovídají projektovým předpokladům pasivní budovy. Jsme uprostřed prvního roku, proto ještě nemáme k dispozici finální čísla. Ale už nyní je jasné, že díky využívání dešťové vody na splachování a zalévání zahrady máme 60% úsporu pitné vody. Nutno však podotknout, že opravdu reprezentativní bude až třetí rok provozu,“ řekl Miroslav Kundrata, ředitel Nadace Partnerství.Foto: Lenka Grossmannová

Galerie Otevřená zahrada

Součástí hlavních komunikací budovy je foyer s možností instalace výstav. „Od nového roku chystáme ve spolupráci s Domem umění galerijní program, který v těchto dnech testujeme výstavou Rostislava Pospíšila …a tak to vidím já. Jeho barvy na plátně i na dřevě rozveselily a zabydlely funkcionalisticky strohý interiér naší Otevřené zahrady. Koupí Rosťova díla si udělá radost k Vánocům každý, kdo má rád jeho humor a fantazii. Následovat bude další brněnská osobnost, malíř Jan Spěváček, jehož obrazy zaplní prostory centra od druhé poloviny ledna“, uvedl Miroslav Kundrata. Výstavy připravuje Nadace Partnerství pod kurátorským vedením Jany Vránové z Domu umění.

Vize do budoucna

Od roku 2014 chystá Nadace Partnerství postupnou revitalizaci okolních zpustlých zahrad a jejich zpřístupnění veřejnosti. Prvním krokem bude vybudování komunitní zahrady s minifarmou a zázemím pro letní kuchyni na celkové ploše asi 3 500 m2. Projekt navazuje na historické využití zahrad, kde začínal svoje ovocnářské pokusy slavný zakladatel Průhonického parku, hrabě Sylva Tarouca, a od poloviny 19. století do roku 1950 sloužily jako produkční klášterní zahrady Boromejkám.

Součástí projektu, který sleduje moderní trendy světových měst, jsou nejen komunitní záhony lidí z okolí nebo minipolíčka s tradičními plodinami, staré odrůdy ovocných stromů či vinné révy, ale také včely, drobná domácí zvířata a možnost upéct si chleba nebo uvařit jídlo v letní kuchyni. Po dokončení tohoto projektu bude moci návštěvník, rodina s dětmi či školní třída strávit v Otevřené zahradě mnohem více času zajímavými činnostmi, které z městského života postupem času takřka vymizely.Foto: Lenka Grossmannová

 

Nabitý program

Rok 2014, tedy druhý rok provozu, bude navíc v Otevřené zahradě ve znamení nejrůznějších akcí pro všechny věkové kategorie. Už nyní se připravuje například jarní Májová slavnost, Vítání ptačího zpěvu, Den Afriky, čtenářský festival „I kráva má svou knihu" nebo Podzimní zahradní slavnost. Od ledna budou ve vnitřních prostorách k vidění výstavy obrazů a fotografií několika osobností z brněnské umělecké scény a zahradu oživí venkovní sochy. Výstavám budou předcházet slavnostní vernisáže za přítomnosti autorů vystavovaných děl. Kalendář všech akcí je zveřejněn a neustále aktualizován na stránkách Otevřené zahrady – www.otevrenazahrada.cz.
bydlinek
Připomeňte si videoreportáž ze zahájení provozu Otevřené zahrady  


13.12.2013 | redakce Bydlení.cz
  • Nadace Partnerství

    Poslání Nadace Partnerství: "Pomáháme lidem, aby chránili a zlepšovali svoje životní prostředí", říká ředitel Nadace Partneství, Miroslav Kundrata.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444