První krok k vlastnímu domu: koupě stavebního pozemku

Pokud jste se rozhodli pro stavbu nového domu, prvním krokem ke splnění tohoto snu bude koupě stavebního pozemku. Jak si ale pozemek vybrat, abyste nesplakali nad výdělkem? Přinášíme vám několik tipů ke správnému výběru pozemku. A pamatujte, vybírejte nejen srdcem…

Krok první: jak vybrat pozemek?
Pokud máte jasnou představu o podobě vašeho nového domova, je ideálním řešením koupě pozemku a následná stavba na klíč. Prvním krokem ke koupi pozemku je rozmyslet si, jakou lokalitu preferujete, jak by váš pozemek měl být velký a také, jaký bude váš finanční strop. Poté vám při hledání bude nápomocný internet – najdete zde nejen volné pozemky, ale také si uděláte představu o jejich cenách.

Krok druhý: na co si dát pozor?
Máte-li vytipované favority, kontaktujte majitele a na pozemek se jeďte podívat. Majitel by vám měl ukázat pozemek a jeho okolí, ale také všechny důležité dokumenty. Jestli je pozemek skutečně stavební se dá ověřit na katastrálním úřadě či stavebním odboru daného města. Nespoléhejte tedy na sliby majitelů a vše si raději ověřte.

Krok třetí: jsou zavedeny sítě?
Zajímejte se také o polohu sítí – především elektřiny. Někteří poskytovatelé nabízejí přivedení zdarma, je tedy vhodné si podmínky předem zjistit. Vodu můžete buď dovést z městského vodovodu, nebo pokud je to možné, navrtat vlastní studnu. Stejně tak je to se septikem. Poslední sítí, kterou si můžete, ale nemusíte pořídit, je plyn. Při rozhodování myslete na to, že vytápění uhlím není příliš ekologické a elektřina zase není levnou záležitostí. Pamatujte, že cenový rozdíl mezi zasíťovaným a nezasíťovaným pozemkem by měl být znatelný. Dobře si spočítejte, která varianta se vám skutečně vyplatí.

Rozhodnutí nejdůležitější: jak budu domek financovat?
Prvním krokem k volbě financování domku je rozhodnutí, jakou částkou můžete zatížit váš rodinný rozpočet a na kolik let. Výhodným řešením financování stavebního pozemku je zcela jistě forma překlenovacího úvěru či úvěru ze stavebního spoření. „Koupě stavebního pozemku je možná prostřednictvím překlenovacího úvěru či úvěru ze stavebního spoření. Tyto úvěry umožňují financovat nemovitost za výhodných podmínek, především díky nízké míře úrokových sazeb a možnosti úvěr předčasně splatit,“ vysvětluje Eva Gruberová z Raiffeisen stavební spořitelny.
27.05.2008

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Less Mess storage

    Pronájem skladovacích prostor pro soukromé osoby i firmy. Krátkodobý či dlouhodobý pronájem zabezpečených kójí v různých velikostech mohou občané využít při stěhování a k úschově věcí, pro které doma nemají místo (kola, lyže, sezónní věci). Firmy sklady využívají jako archiv a ke skladování obchodního zboží.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444