První cihlový pasivní dům roste v Českých Budějovicích

Dům budoucnosti, první cihlový rodinný dům v ČR v pasivním energetickém standardu, je novou zajímavostí českobudějovického výstaviště. Jeho výstavbu mohou zájemci sledovat téměř krok za krokem.

V České republice dosud není postavený pasivní dům, jehož obvodovou konstrukci tvoří jednovrstvé cihelné zdivo bez dodatečné tepelné izolace. Cílem je postavit dům, který bude splňovat požadavky směrnice EU na výstavbu po roce 2020 při použití tradičního přírodního materiálu a klasického způsobu výstavby, a prokázat, že s použitím moderních technologií lze u cihlového rodinného domu splnit požadavky pro pasivní domy a zajistit téměř nulovou potřebu energie. Projekt by měl vyvrátit mýty a předsudky, že pasivní dům může být pouze dřevostavba nebo budova s těžkou obvodovou konstrukcí a  silnou vrstvou tepelné izolace.

Bydlení pro rodinu
Stavba svým architektonickým řešením odpovídá rodinnému domu pro 4-6 člennou rodinu. Jednoduchý, kompaktní dům s pultovou střechou je dvoupodlažní, nepodsklepený, vhodný pro rovinatý, případně mírně svažitý terén. Užitná plocha činí 139,7 m2, zastavěná plocha 90,75 m2. K domu je možné přistavět garáž. Realizátorem je společnost HELUZ cihlářský průmysl, v.o.s. Stavební práce započaly koncem dubna, hrubá stavba byla dokončena v červenci. Kolaudace je plánovaná na jaro 2013, v areálu výstaviště pak zůstane minimálně po dobu následujících šesti let. Projekt je realizován za finanční podpory z prostředků státního rozpočtu prostřednictvím Ministerstva průmyslu a obchodu ČR.

Nejmodernější stavební materiály
Vzhledem k cíli dosáhnout pasivního standardu, jsou v průběhu stavby využívány inovační stavební materiály a postupy. Nadstandardní je již např. realizace železobetonové základové desky, která je od štěrkového podloží izolována 40 centimetrovou tepelněizolační vrstvou zhutněného násypu pěnového skla Refaglass. Obvodové zdivo tloušťky 500 mm je navrženo z broušených cihelných bloků HELUZ Family 50 2in1 s integrovanou tepelnou izolací, které mají nejlepší tepelně-izolační parametry na českém trhu.

Nosnou konstrukci pultové střechy tvoří keramobetonové stropní panely uložené ve spádu, které zajistí vyšší akumulaci tepla a zároveň zabrání přehřívání místností ve 2. nadzemním podlaží. Tepelnou izolaci střechy zajišťují desky z PIR pěny. Důležitou součástí obálky budovy jsou speciální okna pro pasivní domy s tepelněizolačními skly. Zdroj tepla a TUV bude tvořit integrovaný zásobník tepla v kombinaci se střešním fotovoltaickým systémem. Elektrická energie vyprodukovaná fotovoltaickými panely bude primárně využívána k ohřevu TUV a vody pro vytápění. V letním období, bude uchovávána v bateriích a může být využívána např. pro zajištění osvětlení v objektu. Nebude chybět ani rekuperační jednotka se střední účinností 85 %, která zajistí nízkou tepelnou ztrátu větráním, splnění hygienických limitů na větrání a optimální mikroklimatické podmínky pro bydlení.

     

     

Zájemci o prohlídku stavby přímo v areálu výstaviště se mohou objednat pomocí formuláře na www.heluz.cz. Na webu jsou také pravidelně zveřejňovány komentované fotografie z výstavby.

     

05.09.2012

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444