První Češka dobyla Severní pól

Ve středu 9. dubna v 19.40 dosáhla česká expedice CENTRAL GROUP Severního pólu. Členem expedice je i žena – Miluše Netolická. Je první Češkou, která došla na Severní pól. Kromě ní se výpravy účastní i další dva Češi z CENTRAL GROUP – Dušan Kunovský a Ladislav Franta. Návrat na základnu se jim však velmi zkomplikoval. 

Vzhledem k povětrnostním podmínkám a problémům s palivem je vyzvedne helikoptéra až dnes v podvečerních hodinách. Než budou dopraveni zpět na ruskou polární základnu Barneo, musí přečkat mrazy až mínus 40 stupňů Celsia a silný vítr. Až na drobné omrzliny jsou všichni členové expedice v pořádku.

Miluši Netolické je 34 let. Narodila se v severních Čechách, vystudovala ekonomiku a je svobodná. Pracuje jako obchodní ředitelka ve společnosti CENTRAL GROUP, která je největším českým developerem nových bytů a domů. Také ostatní dva členové výpravy jsou z této firmy. Dušan Kunovský je předsedou představenstva a hlavním akcionářem. Ladislav Franta je technickým ředitelem CENTRAL GROUP.


Postup expedice velmi ztěžoval třeskutý mráz a silný vítr, který se zde v této době pohybuje průměrně v rozmezí mínus 30 až mínus 40 stupňů celsia, a poměrně i silný negativní drift. Ještě větším problémem byla však stálá hrozba proboření se do moře kvůli každoročně více a více praskajícímu ledu. Nebezpečím v těchto oblastech byli i lední medvědi.

Expedice je na cestě již od března. Z Prahy se dostala přes Oslo na Špicberky. Sám přílet byl poměrně dramatický. Kromě toho, že se výpravě cestou ztratily dva pytle expediční výbavy, se tady jen několik hodin po příletu zřítil ve sněhové bouři ruský vrtulník. Ze Špicberk po krátkém tréninku odletěla expedice speciálním letadlem Anotonov na ruskou polární základnu Barneo, která je vzdálená zhruba 130 kilometrů od pólu. Ze základny šli členové výpravy na lyžích. Část zásob a výbavy vezlo psí spřežení, zbytek si nesli členové expedice na zádech a táhli na saních za sebou. Z cesty by měl vzniknout dokumentární film.

Polární stanice Barneo je výchozím místem pro většinu mezinárodních expedic na Severní pól. Tato základna se staví vždy každý rok znovu vždy asi jen na měsíc – od března do dubna. To je období, kdy již končí polární noc. Zároveň je však ještě velký mráz, díky němuž led tolik nepraská a při příznivých podmínkách se dá po něm dojít na pól. Každý rok však led rozmrzá více a dříve. Riziko proboření, které může být pro každého smrtelné, se tak každým rokem zvyšuje.

Každoroční výstavba základny Barneo je velmi dramatická. Z letadla je padákem vysazen malý buldozer a několik polárníků. Ti připraví přistávací dráhu pro speciální letadlo, které přiveze vše pro vybudování polární stanice. Základna slouží pro vědecké a expediční účely. V letošním roce se kromě expedice CENTRAL GROUP konají na pól ze základny Barneo ještě další výpravy. První Čech dosáhl Severního pólu v roce 1993 a od té doby dosáhlo pólu dalších několik Čechů. Zatím však žádná Češka.

A jak žena snáší počasí mrazivého severu? „Je pravdou, že takovou zimu jsem si ani nedokázala představit. Teď nejvíce sním o teplé vaně,“ řekla v telefonátu ze severu Miluše Netolická. Jak vznikl nápad na uskutečnění této výpravy? „Jako malý kluk jsem četl o dobrodružných výpravách na sever a pak viděl vystoupení Divadla Járy Cimrmana – Dobytí Severního pólu. Tím bylo rozhodnuto,“ řekl se smíchem Dušan Kunovský před odjezdem na pól. Ten, jako šéf CENTRAL GROUP, celou výpravu organizoval a financoval.

„Pravděpodobnost úspěchu expedice odhaduji 50 na 50,“hodnotil Kunovský šance výpravy před odjezdem na sever. Pro všechny členy zajistil to nejlepší vybavení, které je na světě k dispozici. Nejdůležitější jsou vždy boty a možnost se alespoň trochu vyspat. „Z Kanady jsme si objednali speciální polární boty do mínus 73 stupňů a sehnali jsme speciální spacáky až do mínus 54 stupňů celsia. Ale i tak nám byla nepředstavitelná zima," přiznal Kunovský.

10.04.2008 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444