Prožívejte romantické léto už na jaře!

Altánek je klenotem zahrady, který doslova vábí k odpočinku. Je oázou snění, romantických setkání i příjemného lenošení. Takové posezení pod altánovou stříškou s otevřeným výhledem na všechny strany potěší všechny vaše smysly: dýcháte čerstvý vzduch, opájíte se vůněmi květin, posloucháte zvuky přírody, kocháte se pohledem do zeleně, popíjíte letní drinky a dopřáváte si gurmánské požitky.

Je známo, že v altáncích stvořila fantazie umělců všech dob díla nevšední kvality. Český básník a grafik Bohuslav Reynek trávil celé dny ve svém „dřevěném korábu oproštěnosti“: „V noci se v altánku spát nedalo, pořád tam něco šramotilo, žilo: myšky, hmyz, komáři, noční fauna vířila. Nejkrásněji bývalo za deště, a jak kapky ťukaly na střechu, bylo všechno krásně slyšet. Na podzim, když padala šípková jablíčka, kutálela se po stříšce altánku a ten koulivý pád po ní smýkal. Moc milé to bylo.“

Spisovatelé, malíři, fotografové i hudebníci dodnes nacházejí v altáncích klid pro hledání inspirace. O svém altánku sní i spisovatelka Halina Pawlovská: „Myslím, že jsem nyní zralá na altánek v zahradě,“ svěřila se v jednom ze svých rozhovorů. „Umím si představit, jak sedím v altánku a vedle sebe mám takového velice klidného muže… takového, který by mě hýčkal a nechával mě v klidu sedět v tom altánku.“  Pokud by ovšem nevyžadoval ochutnávky z Halinina receptáře. Moderní altány totiž často slouží jako letní kuchyně a jídelna, a za teplých večerů se stávají venkovním „obývacím pokojem“. Jenže grilování s hosty při dobrém víně se rozhodně neobejde bez smíchu a nekonečných historek, světla přitahují hmyz i pozornost sousedů, a delší sezení v altánku zebe. V parném dni nebo při dešti vám stříška ani vzdušné mřížoví nepomohou. Navíc občas potřebujete altán uzavřít a ochránit nábytek před letní bouřkou, nebo se prostě chcete pohodlně „rozvalit", zavřít oči a užívat si příjemné nicnedělání. A relaxace znamená uvolnění, a uvolnění vyžaduje soukromí…

Stále častěji je součástí moderních zahradních altánů stínění otevřených bočních stěn screenovými roletami, které prostor příjemně zastíní, aniž by kazily výhled, a zároveň účinně brání zvědavým pohledům zvenčí.

Speciální textilie tvoří buď skelné vlákno potažené PVC nebo materiál utkaný z pevného polyesterového vlákna a povrchově upravený pigmentovaným PVC. Dokonale pohlcují sluneční paprsky a přicházející teplo, jsou vzdušné a částečně zamezují propouštění alergenů, prachu a dotěrného hmyzu. Unikátní ZIP systém látku po spuštění rolety pevně uchytí, vypne a spolehlivě uzamkne. Díky tomu je altán i v nepříznivém počasí dobře zajištěný. Vzduch dobře proudí, ale nikde neprofukuje a teplíčko se drží pěkně uvnitř. Rolety odolají větru i vysokému UV záření, aniž by ztratily stabilitu nebo vybledly. Instalace je jednoduchá a nijak nenarušuje celkový vzhled altánu. Naopak, zajímavá stylová barva ještě podtrhne design celé stavby. Díky screenovým roletám můžete trávit „altánkové dýchánky“ i v objetí krásně zbarvené podzimní přírody nebo o samotě hledat inspiraci jako celá řada umělců.

Více na www.isotra.cz.
07.05.2015 | PR
  • ISOTRA a.s.

    ISOTRA je technologickým lídrem v oblasti stínicí techniky nejen v ČR, ale i ve světě. Na trhu působí již od roku 1992. Vlastní vývojem a výrobou tvoří interiérové i exteriérové žaluzie , předokenní venkovní rolety , látkové rolety , solární žaluzie , plisse , japonské stěny , screenové rolety , sítě proti hmyzu , markýzy , verandy a v neposlední řadě pergoly .


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444