Protipovodňový systém Aqua Levee

Protipovodňový systém budoucnosti prezentuje na stavebním veletrhu v Brně americká firma Aqua Levee. Jde o zábrany stavebnicového typu, složené z trojhranných dutých jednotek, které se plní vodou. Poté se vzájemně spojují a vytváří dočasnou umělou zábranu. "Vaky" dokonale kopírují terén, pokládají se vedle sebe a dobře těsní ( jedna jednotka má délku 1,9 metru). Používají se běžně do výšky 60 až 120 centimetrů. Lze jich využít i při stavbě jezů.

Technický ředitel firmy Bruce A. Knobloch řekl, že v USA se tento systém osvědčil prakticky při všech povodních, navíc se v této zemi používá i při hurikánech, které v určitých lokalitách dokáží rozvodnit i malé toky. "Technická zabezpečení proti povodním, které vidím na ukázce na brněnském výstavišti, jsou na špičkové světové úrovni. Akce mě překvapila svou precizností, nikde ve světě jsem obdobnou neviděl. A to se naše firma zabývá právě produkcí prostředků proti velké vodě. Zákazník, tedy potencionálně ohrožený, vidí v Brně na jednom místě ucelený efekt ochrany. Konkurence firem je zde potlačena do pozadí, vše směřuje pouze k jednomu cíli - chránit životy a majetek," konstatoval Knobloch.
Výrobou stavebnicových jednotek se v ČR hodlá zabývat firma Bocr Trading. Její ředitel František Štochl řekl, že zájem například projevila firma Metrostav, která by chtěla využít protipovodňové zábrany tohoto typu na ochranu pražského metra.
17.04.2003 | mava

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444