Proměna secesního bytu v Holešovicích

Byt, který se nachází v přízemí činžovního domu ze začátku 20. století, doslova volal po rekonstrukci. I přes jeho dezolátní stav se však zachovala většina dekorativních secesních prvků. Majitel bytu se obrátil na architekty z 0,5 Studia s požadavkem na vytvoření kvalitního bydlení a důrazem na začlenění historických elementů tak, aby byt získal jedinečnou atmosféru. Architekti k prostoru přistupovali s nadsázkou vlastní své tvorbě.

Chodbový charakter bytu
Podle architektů Pavla Nového a Víta Svobody z 0,5 Studia nebylo nutné příliš měnit dispozici bytu. Byt má poměrně malou plochu a jeho dispozice je jasně dána „chodbovým charakterem“. Střední trakt bytu tvoří chodba, na kterou navazuje samostatná koupelna a WC.
Na chodbě je stále zachované okénko, které sloužilo správci domu pro kontrolu příchozích do domu. Koupelna a toaleta jsou koncipovány kontrastně ke zbylým prostorám. Byl zde použit černý fasádní nátěr. V koupelně byla zanechána původní dlažba nesoucí ornament prostupující celým domem. 
Chytré využití prostoru
Ložnice je orientována na sever do tichého dvora. Vysoké stropy architektům umožnily vytvořit spací patro ve středu místnosti, pod kterým vznikl prostor pro pracovní stůl. Kvůli malé šířce dispozice a použití HEB profilů nebylo třeba žádných dalších podpůrných prvků patra.


S bicyklem nad hlavou

Do skříně z  březové překližky, která stojí po celé délce pokoje, byly integrovány schody na spací patro. Mezi největší záliby investora patří cyklistika, a proto mu plně vyhovovalo přiznané uskladnění jeho kol přímo v ložnici.
„Modrá vede k transcendentním zážitkům." (Yves Klein)
Střed bytu tvoří kuchyně s obývacím prostorem. Tato místnost je orientována do ulice. Kuchyňskou linku architekti navrhli vytvořit z modrého lamina, a tak se stala jasně vymezenou hmotou kontrastujícím se zbytkem prostoru. Nerezový obklad opticky zvětšuje prostor. Na kuchyňský blok navazuje jídelní stůl. Knihovna a skříň byly poskládány z kovového systémového regálu. Do knihovny nechali architekti nainstalovat i stahovací plátno na promítání.
Nástěnný malba jako pojící prvek
Dubová parketová podlaha byla z části obnovena a doplněna. Aby se „chodbová dispozice“ sjednotila, architekti navrhli celou stěnu pomalovat kresbami. Motivy ani témata nemají žádný konkrétní význam, jde čistě o dekoraci. Jedná se volnou kombinaci kaligrafie, graffity a pop - artových motivů. Svoji významovou nezatížeností a funkcí ornamentu navazují na původní ornamenty charakteristické pro celý dům. Barevnost maleb je odvozena ze soutiskové techniky a je aplikována na tradiční židle Thonet. Díky těmto a dalším dialogům starého a nového je možné interiér vnímat z různých poloh. 
Byt Holešovice 
Autor: 0,5 studio -  Pavel Nový, Vít Svoboda
Malby: Vít Svoboda, Alexey Klyuykov
Fotografie: Peter Fabo
adresa: Česká Republika, Praha – Holešovice
realizace: 2012
plocha: 50 m2
bydlinek
O,5 studio
0,5 Studio je v této chvíli architekt Pavel Nový a Vít Svoboda. Společně studovali na Pražské VŠUP (UMPRUM) v ateliéru Architektura I. pod vedením prof. ak. arch. Jindřicha Smetany. Od roku 2011 společně pod tímto názvem navrhují projekty různých měřítek a typů. Pro jejich tvorbu je specifická „odlehčenost“, nadsázka a mezioborová spolupráce s umělci. Krédem 0,5 Studia je „ZDRAVÍ A KRÁSA“.

Více realizovaných zakázek hledejte na adrese: www.05studio.cz
01.04.2014

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Architektonická kancelář Křivka s.r.o.

    Architektonická kancelář Křivka nabízí kompletní služby v oblasti architektonických a projekčních prací. Kancelář byla založena v roce 1990 Ing. arch. Lubomírem Křivkou.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444