Projekt Borová Lada

Nízkoenergetické domy pro trvalé i rekreační bydlení

Pod názvem Borová Lada vzniká ve stejnojmenné šumavské obci ojedinělý projekt ekologického bydlení. Obytný soubor 11 samostatně stojících rodinných domů a 27 trojdomů s 81 bytovými jednotkami je určen jak k trvalému bydlení tak pro rekreaci - jako tzv. "druhé bydlení", které se také u nás stává stále populárnější. Domy jsou inspirovány tradiční architekturou šumavských chalup a celý projekt klade velký důraz na ekologii a šetrnost k přírodě.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Výstavba souboru na celkové ploše 5,6 ha byla zahájena letos na jaře a její celková doba je pouhých 18 měsíců. Již nyní zde mohou zájemci každý víkend od 10 do 16 hodin navštívit první ukázkový kompletně zařízený nízkoenergetický dům. Krátkou dobu výstavby umožňuje použitá technologie dřevostavby, která snižuje náklady a minimalizuje zatížení životního prostředí.

Rozmístění domů respektuje tradiční urbanismus roztroušené zástavby, kdy hřebeny střech byly situovány rovnoběžně i kolmo na komunikaci a chalupy byly delší stranou rovnoběžné s vrstevnicí. Průměrná plocha pozemků činí 1.680 m2 na jeden dům.

Ekologické bydlení


Andries Bruil, ředitel společnosti MEI Moravia, která obytný soubor Borová Lada staví, k tomu uvádí: „Uvědomujeme si svou zodpovědnost k charakteru území a chceme náš projekt citlivě zasadit do zdejšího prostředí. Proto jsou domy koncipovány jako nízkoenergetické s vynikající tepelnou izolací, která mnohonásobně překračuje požadované normy. V co nejvyšší míře používáme přírodní materiály: masivní dřevo, místní kámen, vápenné omítky a šindel. Jako koncepční architekty jsme vybrali studio Adam Rujbr Architects, které má s projektováním ekologických domů šetrných k přírodě rozsáhlé zkušenosti.“

V „chytrých domech“ projektu Borová Lada je instalován teplotní výměník, který zabezpečuje kvalitní vnitřní klima a minimalizaci tepelných ztrát. Domy pasivně využívají sluneční energie prostřednictvím prosklených ploch; posuvné okenice dávají možnost stínění v létě, v zimě zabezpečují dům v době nepřítomnosti majitelů.

 

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Zeleň uprostřed zeleně

 

Specifickou součástí projektu je zeleň. Záměrem investora je, aby projekt dobře zapadl do zdejšího prostředí a vhodně jej dotvořil. Pozemky proto nebudou ohraničeny ploty, ale maximálně kamennými zídkami do výšky 60 cm. Na parcelách budou vysázeny výhradně regionálně typické rostliny a dřeviny, charakteristické pro zdejší kraj, a to ze seznamu, schváleného Národním parkem Šumava. Na každém soukromém pozemku bude vysazen minimálně jeden vzrostlý strom. NP Šumava také stanovil pro projekt Borová Lada speciální druh trávy typu „horská louka“, který bude vysázen na všech pozemcích. Projekt počítá s ekologickým hospodařením se srážkovou vodou, která bude sváděna do retenční plochy lemované mokřadní vegetací.

 

Jedinečná lokalita

Obec Borová Lada leží na říčce Teplá Vltava v nadmořské výšce 901 metrů uprostřed krásné šumavské přírody. Zhruba 10 km v nadmořské výšce 1065 m.n.m.odtud se nachází Kvilda, nejvýše položená obec v České republice. Od Vimperka jsou Borová Lada vzdálena zhruba 25 km po hlavním silničním tahu (cesta přes Kubovu Huť a Horní Vltavici). Vzdálenost od Strážného, hraničního přechodu s Německem, činí 24 km. Z Prahyje obec vzdálena 155 km, z Plzně 109 km, z Českých Budějovic 69 km a z Českého Krumlova 64 km.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Národní park Šumava, v němž obec Borová Lada leží, je největší ve střední Evropě a s navazující chráněnou krajinnou oblastí Šumava společně tvoří biosférickou rezervaci, jejíž celková rozloha je zhruba 167.000 ha. Šumava patří k tzv. „Zelené střeše Evropy" - území s mimořádně zachovanými přírodními a krajinnými hodnotami. O zdravé krajině svědčí velké množství chráněných druhů rostlin a živočichů. Okolí Borových Lad nabízí řadu příležitostí pro sportovní a rekreační aktivity. Milovníci krásné přírody zde najdou bezpočet míst k procházkám a výletům. Za návštěvu stojí Národní park Šumava a jeho nejznámější lákadla: Boubínský prales, Černé a Čertovo jezero, prameny Vltavy, údolí Povydří s mohutnými peřejemi, Chalupská či Jezerní slať se vzácnými druhy stromů a rostlin. Celá oblast je protkaná hustou sítí dobře značených turistických stezek, přírodních naučných okruhů a cyklistických cest. Proto je rájem pro cyklisty i vyznavače jízdy na koních. Nedaleko od Borových Lad je také lyžařský areál Zadov-Churáňov, jedno z největších a nejoblíbenějších šumavských lyžařských středisek s ideálními podmínkami pro běžecké i sjezdové lyžování.


Ti, kdo se zajímají o kulturu a historii, mohou navštívit blízké kulturní a historické památky - města jižních Čech (Prachatice, České Budějovice, Sušice, Písek), památky UNESCO (Český Krumlov, Holašovice), hrady, zámky a kláštery (Kašperk, Rabí, Rožmberk, Hluboká, Vyšší Brod, Zlatá Koruna).

 

"Druhé bydlení"

Jak už bylo řečeno, investor počítá s tím, že obytný soubor Borová Lada bude vyžíván jak pro trvalé, tak pro rekreační, tzv. druhé bydlení. Podle průzkumů vzestup zájmu o druhé bydlení souvisí se změnou životního stylu: ve vyspělých evropských zemích i v tuzemsku se stále rozšiřuje skupina dobře situovaných lidí, kteří vyhledávají možnost aktivní relaxace v prostředí mimo město, ale v komfortně vybavených domech. V České republice má fenomén druhého bydlení v porovnání s Evropou dlouhou tradici. V současné době se ale začíná měnit jeho charakter. Také Češi začínají klást větší důraz na sportovní vyžití a zdravý životní styl. Na rozdíl od Čechů, kteří své nemovitosti většinou sami užívají, si cizinci často pořizují druhé bydlení u nás jako výbornou investici, pro vlastní rekreaci ji často využívají až v důchodovém věku. U investice tohoto typu očekávají řízený pronájem a garantovaný výnos.

16.07.2007 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Architektonická kancelář Křivka s.r.o.

    Architektonická kancelář Křivka nabízí kompletní služby v oblasti architektonických a projekčních prací. Kancelář byla založena v roce 1990 Ing. arch. Lubomírem Křivkou.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444