Prodáváte dům či byt? Jak stanovit cenu nemovitosti?

Foto: www.lexxus.cz

Foto: www.lexxus.cz

Na reality s rozumem III.

Jestliže jste někdy chtěli prodávat svou nemovitost, určitě jste si položili otázku - za kolik? Jak zajistit, abyste neprodávali pod cenou? Jak zaručit spokojenost na obou stranách?

Porovnávejte
Cenu nemovitosti lze určit srovnáním s podobnou nemovitostí. Hledejte v inzerci, nebo přímo na realitních serverech. Protože však není dům jako dům, vybírejte takové nemovitosti, které se té vaší podobají co nejvíce. V potaz berte lokalitu, technický stav i stáří. Zapište si ceny alespoň deseti vybraných nemovitostí a jednoduše vypočtěte interval - cenové rozmezí - ve kterém lze o prodeji uvažovat. Výslednou částku však berte za pouhou „očekávánou”. Peter Višňovský, ředitel realitní kanceláře Lexxus, upozorňuje na tento způsob oceňování nemovitostí jako jednoduchý, nikoliv však spolehlivý: „Majitelé z nabídek nepoznají, jak dlouho jsou nemovitosti na trhu, jaký je o ně zájem a tedy zda požadované ceny jsou vůbec reálné.”
 
Z aktuální nabídky RK Lexxus  
Problém vysokých cen
Cenu byste neměli volit ani příliš vysokou, ani příliš nízkou. „Myslím, že období rozháraných cen z let 2006 až 2009 máme naštěstí za sebou. I dnes se samozřejmě v nabídce vyskytují nemovitosti s nesmyslnou cenou, ale tak tomu bude vždy a je to úplně v pořádku. Podstatné je, že od roku 2010 jsou ceny relativně stabilní a zkušený makléř případné cenové excesy snáze identifikuje,” vysvětluje Peter Višňovský z realitní kanceláře Lexxus, podle něhož je nastavení přemrštěné ceny především problémem vlastníka. „Nemovitost se správně nastavenou cenou se standardně prodá v řádu několika měsíců a její uvedení do nabídky je pro úspěšný prodej klíčové. Pokud je uvedení provedeno s přemrštěnou cenou, nálepky - přepálená cena - se následně těžko zbavuje. Z hlediska prodávajícího je to tedy sebepoškozující strategie, ale zabránit tomu nelze,” dodává Peter Višňovský.

Jestli razíte metodu, že je lepší cenu nadsadit a pak zlevnit, pak pamatujte, že čím déle se něco nabízí, tím hůře se to pak prodává. Kupující si o bytě, který visí v nabídce dlouho dobu, bude myslet, že je něco v nepořádku.

Když volíme nízkou cenu
 
Z aktuální nabídky RK Lexxus  
Jsou životní situace, kdy nemovitosti potřebujeme prodat co nejrychleji, a proto jdeme s cenou dolů. Co se stane? Nemovitost v prvním případě možná prodáte, ale pod cenou, což jistě není ve vašem zájmu. Ve druhém případě se ovšem obchod vůbec nemusí podařit. Kupec začne pochybovat a za levnou cenou hledat nějakou zradu (záplavová zóna, nepříjemní sousedé, nevyhovující stav nemovitosti, apod.). Někdy může být stanovení nižší ceny naopak velmi výhodné. Zde ovšem záleží je na vás a vašich vyjednávacích dovednostech. O nemovitost se může ucházet více kupců a jestliže prodejce projeví obchodního ducha, nakonec si bude vybírat on sám. Nejvyšší nabídka vyhrává.
On-line ocenění
 
Z aktuální nabídky RK Matras & Matras reality  
Pokud si nejste jisti, jakým způsobem cenu nemovitosti stanovit, nebo jste-li jen zvědaví, možná vám přijde vhod služba on-line ocenění, kterou poskytují mnohé realitní servery. V jednoduché tabulce vyplníte parametry nemovitosti a formulář odešlete. Výsledná cena je sice pouze orientační, nemá váhu znaleckého posudku, ale mnohé napoví.

Cenové mapy
Na internetu se můžete setkat i s tzv. cenovými mapami, cenovými úrovněmi, které slouží realitním makléřům, odborné i laické veřejnosti v orientaci na trhu s nemovitostmi. Zjištěné ceny jsou však velmi přibližné. Průměrují jen určité údaje a nejsou schopny pochytit různé faktory ovlivňující cenu. Ing. Tomáš Matras této službě fandí a dodává: „V současnosti nejvíce fungujících map má ARK ČR, která neustále na jejich zlepšení pracuje. Společnost Matras & Matras reality zpracovávala podklady pro ceny nájmu bytů v Brně na základě lokality, velikosti a stavu bytů.”
Zajděte do realitní kanceláře
 
Z aktuální nabídky RK Lexxus  
Vůbec nejlepším způsobem, jak zajistit, aby vaše nemovitost byla vhodně oceněna, je poradit se s kvalifikovaným makléřem. Stanovení prodejní ceny na základě realizovaných prodejů je důležitým krokem na cestě za úspěšným obchodem. „Jen makléř, který podobné nemovitosti v lokalitě nabízí a reálně prodává, má potřebnou zkušenost, kterou nelze ničím nahradit. Takový makléř vám reálnou cenu nemovitosti určí zpravidla přímo na základě prohlídky nemovitosti – takové informaci lze důvěřovat a činit podle ní další rozhodnutí,” radí Peter Višňovský z realitní kanceláře Lexxus. Podle Asociace realitních kanceláří se právě zde projeví profesionalita makléře v plné míře: „Seriózní kancelář nejprve provede analýzu situace na trhu, zváží technický stav nemovitosti, posoudí případná břemena či překážky a klienta s těmito skutečnostmi podrobně seznámí."

Ve vašem zájmu je prodat nemovitost za maximální možnou cenu a v co nejkratším čase. Nechte si proto poradit od odborníka. Ušetříte si spoustu zklamání a nepříjemností.
14.08.2011 | Jana Vaňková

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444