Proč zabezpečovat okna? Zloději již nechodí dveřmi.

Před nedávnem přišel jeden německý měsíčník s velmi zajímavým a pro mnohé překvapivým zjištěním. Na základě analýzy dat poskytnutých policií provedli u našich západních sousedů výzkum případů vloupání do soukromých objektů s ohledem na zabezpečení oken a balkónových dveří.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

V prvé fázi se analýza zabývala základními statistickými faktory jako je roční doba, čas vloupání a místo průniku do příslušného objektu. Následně redaktoři posuzovali zajištění těchto objektů, zejména jejich okenních prostor.

Výsledky jsou více než zajímavé

 

U rodinných domů došlo k samotné loupeži vstupem přes okna či balkónové dveře v téměř 83% případů, zatímco pouze cca 12% vloupání bylo spácháno přes vchodové dveře. Zbývající případy se týkaly sklepních prostor apod.

U vícepodlažních domů pak byla situace následující: 64% vloupání bylo provedeno po vniknutí okny či balkónovými dveřmi v patře, 36% vloupání umožnily vchodové dveře.

Většina lidí v dnešní době již investuje nemalé prostředky na zajištění vchodových dveří, ale málokdo zatím myslí na zajištění svých oken. Je však zjevné, že právě zde bychom se měli všichni zamyslet, jak lépe ochránit svůj majetek před případnými nezvanými hosty.

 

Převládá podvečer v zimních měsících

Analýza se zabývala rovněž dobou, kdy bývají loupeže nejčastěji páchány. Jak je vidět z grafů, dominantní jsou zejména zimní měsíce, kdy se stmívá dříve, a nejlákavější je pro zloděje právě podvečerní čas. Lze z toho dovodit, že případní zloději se řídí tím, zda se v domě svítí či ne a zda v něm dochází k nějakému pohybu.

Předokenní rolety výrazně pomohou

Z výše uvedených údajů je potřeba ochrany nejen vchodových dveří, ale také okenních prostor patrná. Naši západní sousedé jsou v tomto ohledu přece jen o pár kroků dále a jak je patrné z následujícího grafu, jejich snažení přináší své ovoce.

Úspěšnost vloupání v roce 2008 oproti roku 1993 výrazně klesla a případy, kdy bylo vloupání provedeno do objektu se zajištěnými dveřmi i okny jsou naprostou výjimkou.

Instalací předokenních hliníkových rolet zajistíme nejen fyzickou ochranu okenních prostor proti případnému vniknutí, ale současně znemožníme zlodějům jakýkoliv přehled o dění uvnitř obydlí. Ve večerním čase rolety jednoduše spustíme a zamezíme pohledům do našeho domu zvenku.

Automatizace - v klidu odjeďte na dovolenou

Velkým hitem poslední doby je instalace automatických rolet s elektrickým pohonem a jejich napojení na centrální systém, hodiny či sluneční a větrná čidla.

Bez problémů si naprogramujete doby automatického vytažení a spuštění roletových systémů, takže nikdo nemá ani tušení, že jste odjeli na dovolenou a dům je prázdný.
Stejně účinné je nastavení automatického vytažení a spuštění na základě intenzity slunečních paprsků či povětrnostních podmínek.

Vezmeme-li v potaz vše výše uvedené výhody a k nim připočteme tepelnou úsporu, kterou instalace předokenních rolet jednoznačně přináší, není žádných pochyb o návratnosti této investice.

 

Více informací nalezente na webové adrese www.minirol.cz.

ZDROJ: Obrázky a statistické údaje převzaty z časopisu R+T 11/2009

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Stavona, spol. s r.o.

    Stavona, společnost s ručením omezeným, vznikla roku 1991. Od počátku působí v oboru výroby oken, dveří, výloh, zimních zahrad, posuvných stěn a rolet, včetně příslušenství (parapety, sítě proti hmyzu, žaluzie apod.).

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Less Mess storage

    Pronájem skladovacích prostor pro soukromé osoby i firmy. Krátkodobý či dlouhodobý pronájem zabezpečených kójí v různých velikostech mohou občané využít při stěhování a k úschově věcí, pro které doma nemají místo (kola, lyže, sezónní věci). Firmy sklady využívají jako archiv a ke skladování obchodního zboží.

  • HON - okna, dveře

    Eurookna a vchodové dveře děláme už více než 93 let. S našimi okny budete přírodě nablízku. Tradici výroby nejen dřevěných oken a dveří, ale i jiných truhlářských výrobků založil v roce 1924 náš děda. Dnes vyrábíme dřevěná a dřevohliníková okna, vchodové dveře , posuvky a balkónové dveře, repliky historických oken na památkově chráněné stavby a další otvorové výplně na všechny druhy staveb, od moderních domů až po kostely.

  • PVC OKNA s.r.o.

    Firma PVC OKNA s.r.o. vyrábí plastová okna a plastové dveře již od roku 2002. Pro naše výrobky jsme zvolili špičkový německý profilový systém KÖMMERLING a rovněž německé kování SIEGENIA-AUBI. Jakožto celosvětově první významný producent používá značka KÖMMERLING k výrobě profilů výhradně bezolovnaté PVC se "zelenými" stabilizátory na bázi vápníku/zinku (zn. Greenline )


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444