Proč právě ARC FAST?

Chata Bílovice. Projekt Michal Šírek.

Chata Bílovice. Projekt Michal Šírek.

Architektura je fenomen, který spoluvytváří náš každodenní život. Také proto patří k atraktivním studijním oborům.

Architektura každoročně přitahuje množství mladých lidí, kteří touží se na tomto specifickém spoluvytváření reality podílet. Jejich vlastním úkolem bude prosadit se, ale docela na začátku stojí před otázkou, kterou ze škol nabízejících architektonické obory zvolit, aby byla blízká jejich naturelu, aby je studium motivovalo a pomohlo jim nalézt osobní perspektivu. O svých pozitivních zkušenostech se studiem na poměrně mladém Ústavu architektury VUT Stavební fakulty v Brně nám napsal Michal Šírek:


"Když jsem ve svých šesti letech začal skládat stavebnici Cheva, bylo mi jasné, kam se bude orientovat volba mého budoucího povolání. Podání přihlášky na studium architektury byla jediná možná varianta. Navíc se celorepublikově vyhlášená brněnská Fakulta architektury (FA) nachází několik málo zastávek od mého bydliště, a tak primárním cílem bylo dostat se právě tam. Jako zálohu jsem si podal přihlášku i na tehdy čerstvě akreditovaný obor Architektura a rozvoj sídel na Fakultě stavební (ARC FAST).

Osud tomu chtěl, že nervozita a roztřepané ruce při talentových zkouškách na "FAčku" mi zabránily rozšířit řady studentů této tradiční školy architektury. Naštěstí jsem úspěšně prošel přes všechna kola přijímacích zkoušek na "stavárně", a tak jsem se mohl zapsat na školu, kterou jsem tehdy považoval z hlediska architektury za méně kvalitní.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Rodinný dům v Líšni. Projekt: Michal Šírek.

Brzy jsem však zjistil, jak moc jsem se mýlil, ať už šlo o školu nebo dokonce i o architekturu jako takovou. Vše, co jsem do té doby o architektuře věděl, bylo převážně z komerčních časopisů, jejichž vypovídající hodnota je diskutabilní.

Byly to tehdy především předmět Dějiny architektury, který ve mně v prvním semestru vzbudily vášeň k té "opravdové" architektuře. Prozřetelně totiž přednášky o dějinách architektury začínají aktuálním děním – soudobou architekturou. Specifický výklad doktora Horáčka nás všechny natolik oslovil, že architektura jako obor nás naprosto pohltila a nadobro změnila.

Svoji kreativitu jsme mohli předvést už v prvních ateliérech, které u nás na ARC začínají hned v zimním semestru. Ateliérové práce jsou vlastně vůbec hlavní náplní oboru. Jde zde v podstatě o simulaci reálné zakázky a v rámci studia jim je vše přizpůsobeno – časový harmonogram, komunikace s odborníky, exkurze, provázanost s jinými předměty, atd. Těmito úkoly jsme se prokousali do skutečného světa projektování, do skutečné tvorby architektury.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Air-Clean Bridge. Tento projekt Michala Šírka získal několik ocenění, mj. v prestižní soutěži Národní studentský design - Excelentní studentský design.

Nic ale člověka nemůže připravit na praxi tak jako praxe samotná. V rámci studia je jí vymezen celý rok a nám – studentům ARC na FAST, přináší velkou výhodu pro budoucí uplatnění. Nejen, že získáváme povědomí o praktické stránce navrhování, ale především získáváme v dnešní době neocenitelné kontakty. Většina z nás tak i po absolvování praxe v architektonických kancelářích zůstává, vypomáhá zde v průběhu magisterského studia a po dokončení školy má práci jistou.

Nebýt těch roztřepaných rukou u talentovek, asi bych dnes sháněl práci hůř a navíc necítím na svých zádech tíhu „bažanta“, který si s reálnou architekturou neví rady."

Bc. Michal Šírek, student 6. ročníku ARC FAST

Stránky studenta: www.michalsirek.cz

Ateliér kde působí: www.albatrosarch.cz

Foto: archiv autora

06.03.2012
  • Ústav architektury Stavební fakulty VUT v Brně

    Ústav architektury, který zahájil svoji činnost v akademickém roce 2005/2006 jako jeden z ústavů Stavební fakulty VUT v Brně nabízí budoucím architektům studium v bakalářských a magisterských studijních programech jako je Architektura, Management architektury nebo Prostorové plánování.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444