Nastartujte zahradu na novou sezónu

Aby se vaše zahrada dostala po dlouhé zimě opět do formy, budete muset přiložit ruku k dílu. Pomůže vertikutace nebo obyčejné hrábě a samozřejmě kvalitní hnojivo.

 
Travní osivo Loretta Nova  
Pro vzkříšení trávníku je na rozjezd ideální terapií vertikutace. Při ní vertikutátor zbaví trávník mechů i plevelů, a do půdy se dostane více vzduchu, vody a živin. Právě teď je na vertikutaci vhodná doba.

Ale co dál? Trávník je potřeba dosít a pohnojit správným hnojivem. Jedině tak se z něj znovu stane kompaktní celek a vy nebudete mít na zahradě různobarevné mapy. Pokud použijete správné travní osivo a následně hnojivo, změny k lepšímu se dostaví hodně brzy. 
 
„Výběr travního osiva i hnojiva je velmi důležitý, ovšem spousta lidí tuto skutečnost podceňuje. Musíte zvážit, jak moc je váš trávník zatěžovaný, zda má dostatečný přísun slunečních paprsků, nebo je z velké části dne ve stínu. Podle toho osivo vybírejte,“ říká Jan Elšík, odborník na osiva a hnojiva ze společnosti Mountfield.
 
Organo-minerální hnojivo,
které zůstává v trávníku až dva měsíce
.
 

K prověřené značce na trhu patří například travní směsi německého výrobce WOLF-Garten. Nabízí osiva pro běžné zahrady i okrasné trávníky, pro zatěžované trávníky včetně sportovních ploch a v neposlední řadě směs pro trávníky, které se nacházejí ve stínu nebo jsou extrémně zatěžované.
 
O kvalitě zmíněných travních osiv nejlépe vypovídají fakta. Jejich trávníky najdete například na stadiónu fotbalového gigantu Bayern Mnichov, v sídle německého prezidenta a u nás mj. v klášterních zahradách v Litomyšli.
 
Po dosetí přichází čas na použití správného trávníkového hnojiva. „Vyzdvihl bych organo-minerální hnojivo, jehož součástí je zvířecí hnůj a nezanedbatelná organická složka. Ta u řady hnojiv na českém trhu chybí. Díky ní vydrží v půdě daleko déle, než běžná hnojiva,“ prozrazuje Jan Elšík a dodává: „Jeho velkou předností je i fakt, že je šetrné k vašim domácím mazlíčkům. Pokud by ho náhodou pozřeli, nic se jim nestane.“
 
 
Univerzální zahradnický substrát pro široké využití  
Nezapomínejte s výživou ani na záhony a truhlíky. V první řadě potřebujeme kvalitní substrát. Řada zahrádkářů se spokojí se substrátem univerzálním, který splňuje běžné nároky. Můžete ho použít jak na záhonech, tak v truhlících. Ovšem existují i speciální substráty například pro muškáty, bylinky, balkónové nebo pokojové rostliny. Správný zahradník by neměl opomenout ani rašelinu nebo praktickou mulčovací kůru, která zabraňuje prorůstání plevelů.
 
K tomu, aby ve vašich záhonech a truhlících vše patřičně vzkvétalo, byste měli květiny i plodiny přihnojovat. V nabídce je řada nejrůznějších hnojiv, ať už univerzální, nebo na konkrétní plodiny či okrasné dřeviny. Záleží na vás, jakou volbu zvolíte.  
 
Zdroj všech fotografií: Archiv
05.04.2016 | redakce Bydlení.cz
  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444