Příznivá cena a rychlá výstavba

Lehké ocelové profily v nosné konstrukci rodinných domů
Rodinný domek jako individuální forma bydlení je i u nás toužebně vysněným přáním mnoha mladých rodin, které dosud bydlí ve stísněných podmínkách s rodiči, u známých, anebo jim nevyhovuje forma kolektivního bydlení v nájemných domech, především pak staršího panelového typu výstavby.

Stavební firmy reagují na tuto zvýšenou poptávku nabídkou katalogizovaných projektů velmi různorodé architektonické úrovně a rozsáhlého cenového rozptylu, který v ojedinělých případech dosahuje řádově deseti milionů korun. Tyto mezní případy však výrazně přesahují finanční možnosti většiny potencionálních stavebníků, a to i za předpokladu stávajícího, velmi příznivě se vyvíjejícího trendu poskytování výhodných hypotéčních úvěrů.

Tuto bohatstvím oplývající, ale v našich podmínkách nepočetnou klientelu proto vyjmeme z dalších úvah a pozornost zaměříme především na průměrně situované zájemce o individuální formu bydlení, jejichž finanční možnosti vesměs nepřesahují hranici dvou milionů korun na pořízení rodinného domku přiměřených parametrů. Z celé řady konstrukčních systémů, které se dnes nabízejí této většinové skupině stavebníků, převládají vesměs klasické zděné konstrukce, budované časově náročnou cestou tzv. mokrého procesu a některé typy montovaných domků, a to i s významným využitím dřevní hmoty. Právě posledně uvedený systém se dostal do popředí zájmu a protichůdných názorů v souvislosti s nezbytností urychlené výstavby rodinných domků v povodněmi postižených oblastech. Zvídavé čtenáře odkazujeme v této souvislosti na příspěvek v časopise Stavby, fasády, izolace č.10/2002 a to na str. 68 - 70.
Průnik oceli do výstavby rodinných domků
Je dosti překvapující, že v naší zemi, která patří stále k největším výrobcům oceli na jednoho obyvatele, se v nabídce stavebních systémů rodinných domků jen sporadicky objevují takové, u nichž se v jejich konstrukční soustavě využívá v menší či větší míře ocel v podobně důmyslně tvářených a dokonale povrchově upravených profilů, jejichž výrobu jsou nesporně schopny zvládnout i naše ocelářské podniky. Tím spíš, že v průmyslově vyspělých zemích (např. USA, Japonsko, Austrálie, Německo) se již delší čas věnuje této problematice mimořádná pozornost a podíl domků s nosnou ocelovou konstrukcí vykazuje stoupající tendenci. Poukažme ve stručnosti alespoň na některé z příčin, které posilují jejich pozici na trhu rodinných domků a vzbuzují rovněž nemalý zájem budoucích stavebníků. Ve Spojených státech se v důsledku zpřísněných ekologických hledisek významně zvýšila v posledních letech cena dřeva, zatímco cena ocelových profilů se za posledních 20 let dokonce mírně snížila, čehož využily ocelářské podniky k rozsáhlé kampani, do níž zapojily přední architekty, projektanty, stavební firmy a dokonce i významné politiky, mezi nimi bývalého prezidenta Jamese Cartera, čerstvého nositele Nobelovy ceny za mír. Kampaň byla zaštítěna výstižným heslem S ocelí za vlastní bydlení v ceně nájemního bytu. Jejím cílem bylo nabídnout individuální bydlení i méně majetným vrstvám obyvatelstva, které si to doposud nemohly s ohledem na svou nižší příjmovou hladinu dovolit. V Japonsku rozvinuly tamní ocelářské podniky cílenou propagační kampaň ze zcela jiných důvodů. Využily toho, že při každém záchvěvu půdy, a na ty je země vycházejícího slunce velmi bohatá, dochází k nevratné destrukci tisíců dřevěných domků, v nichž Japonci na perifériích měst a na venkově bydlí. Domky s ocelovou konstrukcí této zkáze spolehlivě odolávají a nemusejí se neustále obnovovat. Australané mění své návyky v oblasti individuálního bydlení z dosti nezvyklých důvodů: dřevěné domky bývají terčem útoku všežravých termitů, jimž tvrdá ocel naštěstí nechutná.
V Německu ve prospěch ocelových konstrukcí rodinných domků promlouvají především velmi příznivé ekonomické rozbory. Jestliže průměrná cena jednoho metru čtverečního podlažní plochy u tradičního zděného domku bývá okolo 2 500 marek, tak u domku srovnatelných parametrů na bázi ocelové konstrukce se tato částka dá srazit až k 1 600 marek. Zbývá ještě zdůraznit, že ve všech zmíněných zemích se do popředí zájmů dostávají i ekologické motivy k přechodu na ocelové konstrukce. Patří k nim především nižší materiálová a energetická spotřeba, nižší nároky na přepravu stavebního materiálu, omezení odpadů, přechod na dílenskou výrobu montovaných velkoplošných dílců, čistota staveniště, nízká hlučnost při výstavbě, jednoduchá a nekonečná recyklace ocelových konstrukčních prvků a dalších stavebních materiálů, které se tu uplatňují v symbióze s ocelí. Rodinné domky s ocelovou konstrukcí v ČR
Jaká je situace u nás? Bez nároků na úplnost našich informačních zdrojů jsme cestou hledání na internetových stránkách dostali ke dvěma českým firmám, které nabízejí domky tohoto typu. Jedná se o VOKD Ostrava, a.s., a Actual Pro, s.r.o., se sídlem v Českém Těšíně, Ale ani tyto dvě firmy se neocitly v seznamu nabízených typů rodinných domků, které bezprostředně po ničivém přívalu vod v loňském srpnu přinesl denní tisk. Svědčí to s největší pravděpodobností o tom, že o jejich aktivitách se na tomto úseku příliš neví, anebo se nechce vědět. Anebo je to dáno tím, že se jimi nabízené domky spíš montují suchou cestou, než stavějí tradičním mokrým procesem, což ovšem klade zcela jiné požadavky na kvalifikaci všech pracovníků, jichž se to dotýká? Celý článek můžete nálezt v časopise Střechy, fasády, izolace č. XII/2002.

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • Architektonická kancelář Křivka s.r.o.

    Architektonická kancelář Křivka nabízí kompletní služby v oblasti architektonických a projekčních prací. Kancelář byla založena v roce 1990 Ing. arch. Lubomírem Křivkou.

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444