Pritzkerova cena 2014 pro “humanitárního architekta” s japonským vychováním

Paper Temporary Studio 2004, Paříž, Francie. Foto: Didier Boy dela Tour

Paper Temporary Studio 2004, Paříž, Francie. Foto: Didier Boy dela Tour

Prestižní Pritzkerovu cenu, kterou od roku 1979 každoročně uděluje mezinárodní porota složená z významných osobností světové architektury, letos získal šestapadesátiletý Shigeru Ban, rodák z Tokia, který působí ve svých ateliérech v Tokiu, Paříži a New Yorku.

Slavnostní ceremoniál se každý rok koná na jiném místě. V minulosti se jedním z dějišť stal i Pražský hrad. K laureátům ceny, která je udělována žijícím tvůrcům a bývá nazývaná také “Nobelovou cenou za architekturu”, patří mimo jiné osobnosti jako Oscar Niemayer, Frank Gehry, Alvaro Siza, Zaha Hadid nebo Peter Zumtor. Na slavnostním předávání ceny za rok 2014,  které se konalo 13. června na prostranství před budovou Rijksmusea v Amsterdamu, převzal toto prestižní ocenění japonský architekt Shigeru Ban, o němž oficiální hodnocení zdůrazňuje, že se stejnou invencí a smyslem pro krásu, s jakými vytváří návrhy pro své soukromé klienty přistupuje k budovám, které navrhuje pro místa stižená přírodními nebo lidmi způsobenými katastrofami.

Paper Log House, 2001, Bhuj Indie. Foto: Kartikeya Shodhan

Rozsáhlé a intenzivní humanitární činnosti se Shigeru Ban věnuje již dvacet let. Prvním impulsem pro tyto aktivity byly události ve Rwandě v roce 1994. Ban se rozhodl jednat, když se dověděl o otřesných podmínkách, v nichž žily dva miliony uprchlíků ze země zmítané krvavou občanskou válkou.
Shigeru Ban. Foto: Shigeru Ban Architects
 Architektovy návrhy přístřešků vytvořených z papírových tubusů vedly k tomu, že byl Spojenými národy najat jako konzultant nejvyššího komisaře pro uprchlíky. O rok později, po zemětřesení v Kobe stavěl kartonové sruby pro bývalé vietnamské uprchlíky, kteří neměli možnost získat provizorní ubytování poskytované japonskou vládou. Založil Voluntary Architects’ Network (VAN), síť dobrovolných architektů. S touto organizací se vydává na místa stižená přírodními katastrofami a válečnými konflikty. Pomáhal například v Japonsku, Turecku, Indii, na Srí Lance, v Číně, na Haiti, v Itálii, na Novém Zélandě, na Filipínách. Ve spolupráci s místními obyvateli, dobrovolníky a studenty navrhuje a podílí se na vybudování levných jednoduchých obydlí i komunitních a sakrálních staveb, které slouží obětem přeživším nejrůznější neštěstí. K jedné z posledních aktivit organizace VAN patří například nedávné slavnostní otevření provizorní školky pro děti v dočasném táboře pro oběti ničivého zemětřesení v Yaanu v čínské provincii Sečuán.

Paper Log House, 1995, Kobe, Japonsko. Foto: Hiroyuki Hirai

Pro sloupy, stěny a trámy těchto staveb Ban často využívá recyklovatelné kartonové válce. Jednak jde o snadno dostupný materiál, který není drahý, nabízí snadný transport i manipulaci a může být voděodolný i nehořlavý, je recyklovatelný. Potřebu neplýtvat materiálem architekt přičítá své japonské výchově.

House of Double-Roof, 1993, Yamanashi, Japonsko. Foto: Hiroyuki Hirai

Jeho architektura je často označována jako “udržitelná” a přátelská životnímu prostředí, ale Ban říká: “Když jsem téměř před třiceti lety začínal pracovat tímhle způsobem, nikdo nemluvil o životním prostředí. Ale pro mě byl tento způsob práce přirozený. Vždycky jsem se zajímal o levné, lokální, recyklovatelné materiály.”

V celé své praxi nalézá pro své stavby širokou škálu řešení,  založených převážně na konstrukci, materiálech, výhledu, přirozené ventilaci a světle, které podřizuje potřebám a pohodlí lidí, kteří je užívají. Ať jde o soukromé rezidence,  sídla korporací, muzea, koncertní haly a další občanské stavby, je znám svou originalitou, hospodárností a vynalézavostí, která nespoléhá na dnešní běžná high-tech řešení.

Carboard Cathedral, 2013, Christchurch, Nový Zéland. Foto: Stephen Goodenough

Když se letos v dubnu, kdy porota Pritzker Architecture Prize oznámila svoje rozhodnutí, dověděl o svém ocenění, Shigeru Ban reagoval takto: “Získaní této ceny je pro mne velkou ctí a zároveň musím být pozorný. Nesmím přestat naslouchat lidem, pro které pracuji ve své soukromé praxi, ani těm ve své práci pro pomoc při katastrofách. Chápu tuto cenu jako povzbuzení, abych nepřestával dělat to, co dělám - neměnit, co dělám, ale růst."
16.06.2014 | sm

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444