Přitažlivý dětský pokoj

Úprava dětského pokoje pomocí magnetické barvy podněcuje fantazii dětí a zároveň jim nenásilně a kreativním způsobem pomáhá udržovat pořádek.

Děti milují velká zvířata ze zoo, například slony. Takový slon vyříznutý z MDF desky může sloužit jako skvělá magnetická nástěnka. S použitím čtverečkované sítě je přenesení motivu na desku doslova hračka. Každý čtverec našeho obrázku měří ve skutečnosti 10x10 cm. To nejlepší na celé věci je čabraka (pokrývka pod sedlem), která se natře magnetickou barvou.

Pomocí magnetů se pak na ní udrží třeba rozvrh hodin nebo pozvánka na narozeninovou party - všechno hezky přehledně. Výborná jsou také magnetická písmena, když se děti učí abecedu.

Tajné vzkazy a kapesné na přilepšenou od babičky jsou bezpečně ukryté na magnetické ploše za uchem slona.

Magnetická barva se natírá štětcem nebo houbovým válečkem. Přitažlivou sílu má na svědomí příměs nerezavějících železných částeček. Nanáší se ve dvou až třech vrstvách a lze ji přemalovat pokojovou barvou.



1
Na MDF desku položíme rastrový obrázek a přeneseme motiv - čtverec po čtverci. Přímočarou pilou s listem na vyřezávání kontur vyřízneme slona.

2 Magnetickou barvu naneseme jen na část slona (zde čabraku). Okraje čistě olepíme a naneseme minimálně dvě vrstvy magnetické barvy.

3 Ucho slona má sloužit jako skrýš na tajné vzkazy, proto musí být pohyblivé. Připevníme je na krátký kousek klavírního pantu. Ale pozor! MDF materiál se snadno vylamuje, proto musíme otvory pro šroubky předvrtat (2 mm silným vrtákem).

4 Slon stojí na zemi, takže jej na zadní straně musíme vypodložit 2 cm silnou MDF deskou odpovídající tloušťce podlahové lišty. O upevnění ke stěně se postarají závěsná oka a háčky na obrazy.

 

Reklama ve vlastní režii

Bordury, jak je neznáte. Hitem dětských pokojů jsou bordury poseté mnoha zvířátky nebo panenkami. Kreativnější ale je namalovat si je podle svého. Ať užjako dekorativní zakončení soklu, jak tomu většinou bývá, nebo jako nástěnku. Naši borduru jsme zhotovili z textilní tapety. Aby fungovala jako nástěnka, použijeme magnetickou barvu. Ta se nanáší na dosud nezpracovanou textilní tapetu. Pro stejnoměrný nátěr použijeme nejraději houbový váleček a nátěr dvakrát zopakujeme. Barvu tvoří akrylový lak, proto se váleček snadno vypere pod tekoucí vodou. Na textilní tapetu použijeme speciální lepidlo nebo lepidlo na bordury.


Rastrový obrázek letadélka je celkově menší než v případě slona. Každý čtverec má velikost jen 5x5 cm. Tuto velikost lze bez problémů zvětšit na kopírce na formát A3.


1.
Přímočarou pilu osadíme listem na vyřezávání kontur a jedním tahem bez odsazení vyřízneme letadélko. Oříznuté hrany zaoblíme brusným papírem o zrnitosti 120.

2. Na reklamní transparent je nejvhodnější textilní rouno, které je tvarově stabilní a snadno se tapetuje. Požadovanou plochu natřeme magnetickou barvou. Nátěr jednou až dvakrát zopakujeme a necháme důkladně proschnout.

3. Tvar reklamního transparentu si můžeme určit sami. Měl by vypadat, jako by se třepetal ve větru. Tvar nakreslíme obyčejnou tužkou na natřenou plochu a pak čistě vystřihneme nůžkami na papír.

4. Fábor přetřeme nástěnnou barvou podle vlastního vkusu. Stačí použít obyčejnou malířskou barvu (nanášet v tenké vrstvě). Výrobce magnetické barvy nabízí i krásné alternativy se třpytivým nebo luminiscenčním efektem. Přiříznutý reklamní transparent už stačí jen nalepit na stěnu.


Všestranná nástěnka

Tato nástěnka může sloužit nejen jako plocha na poznámky nebo magnetická tabule, ale i jako malá dětská šatnička. Středně tvrdé dřevovláknité desky jsme natřeli třemi vrstvami magnetické barvy. To proto, že svrchní světle modrý nátěr na šedé magnetické barvě špatně kryl, a tak potřeboval dvě vrstvy. Přídržná síla magnetů tak zůstala zachovaná, takže na nástěnce bez problémů drží i malé zrcátko (MagPaint).


Konstrukční plánek názorně ukazuje přířez a montáž jednotlivých dílů nástěnky. Rozměry lze samozřejmě přizpůsobit podle individuálních představ.

 

1 Dřevěnou tyč o průměru 2 cm zaklížíme do slepého otvoru ze zadní strany nástěnky a přišroubujeme. Získáme tak potřebnou stabilitu.

2 Hlava šroubu později zmizí pod zdvojenou štítovou deskou (sklížíme a zafixujeme pomocí svěradel).


 

Tapetová a rekonstrukční textilie

Textilní tapety sestávají z plastů a buničinových vláken. Neobsahují PVC, formaldehyd, rozpouštědla ani sloučeniny těžkých kovů. Kromě krásného vzhledu přesvědčují také jednoduchým zpracováním - lepí se do připraveného lepidlového lůžka a stahují se nasucho. Lze jimi také překlenout menší praskliny nebo mezery v omítce a vyspravená místa přetřít.

A ještě něco navíc: Magnetická barva a její vlastnosti

Latexová základní barva s obsahem železa na vodní bázi (splňuje příslušné předpisy EU). Lze ji použít na všechny povrchy vhodné pro nátěr běžně dostupnými nástěnnými barvami. Natřené plochy obsahují železo a magnety na nich drží podobně jako na dveřích lednice. Plechovka magnetické barvy o objemu 500 ml přijde zhruba na 650 korun.

Převzato z časopisu Udělej si sám 5/2008

06.06.2008
  • Udělej si sám

    Časopis Udělej si sám těží ze zázemí největší evropské rodiny Do-it-yourself časopisů. Díky tomu je zdrojem aktuálních informací o nejnovějších trendech ve sféře hobby z oblastí bydlení, techniky a zahrady. Je zacílen na kutily, kteří hledají inspiraci a návody na řešení problémů a vylepšení interiéru i exteriéru.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444