Přídavný rám pro větší stůl

Rádi stolujete ve větším počtu lidí, ale místo máte jen pro čtyři? Ideálním řešením je přídavný rám. Když oslava skončí, rám poslouží jako ozdoba regálu.

Pokud při zařizování bytu musíte počítat s každým centimetrem prostoru, měli byste upřednostnit multifunkční kusy nábytku, které se dají přizpůsobit vašim momentálním potřebám a prostorovým možnostem. Praktickým příkladem je náš jídelní stůl, který se dá zvětšit přídavným rámem z překližky (bříza, červeně laminovaný povrch), takže se k němu pohodlně vejde i šest osob. Když oslava s přáteli nebo širší rodinou skončí, rám se ze stolu jednoduše sundá a pověsí se na zeď, kde vytvoří ozdobný rám pro regál s pěti policemi. Police jsou rovněž vyrobeny z červeně laminované překližky. Obyčejně vyhlížející konstrukce regálu z děrovaných kolejnic a kovových nosníků se rámem esteticky zušlechtí a vypadá mnohem lépe. Na poličkách je dostatek místa pro sklenice, nádobí a nejrůznější kuchyňské potřeby. Vrchní police by měla zůstat prázdná, aby se rám dal lépe nadzdvihnout.

Správné rozmístění stolujících
Každá osoba potřebuje na stole minimálně 60 cm prostoru, aby si stolující navzájem nepřekáželi. Rozměry našeho stolku (120x75 cm) nám v zásadě poskytují dvě kombinace rozmístění židlí: Bud'se každá osoba posadí k jedné straně stolu, nebo si dvojice stolujících sednou naproti sobě. Pro šest osob je takový stůl příliš malý. Aby u stolu vzniklo místo pro dva další hosty, rozhodli jsme se stůl zvětšit přídavným rámem (na délku o 70 cm, na šířku o 25 cm).

Stolečku, prodluž se
Základním stavebním kamenem našeho originálního nápadu je obyčejný jídelní stůl "Ingo" zakoupený v obchodním domě IKEA. Na výrobu rámu jsme se rozhodli použít březovou překližku s červeně laminovaným povrchem, která ve spojení se světlým dřevem stolu vytvoří velmi atraktivní kombinaci. Hrany překližkové desky zbarvené nejsou a jejich přírodní povrch harmonicky navazuje na povrch původního stolu. Další výhodou je, že deska rámu je stejně silná jako deska stolu (1,8 cm).Přídavný rám je v jedné rovině s povrchem stolu a nádobí díky tomu stojí stabilně a nekývá se. Barvené překližkové desky se zpravidla prodávají pouze v rozměrech 150x300 cm a k dostání jsou jen ve vybraných specializovaných obchodech. Přídavný rám je v jedné rovině s povrchem stolu a nádobí díky tomu stojí stabilně a nekývá se. Barvené překližkové desky se zpravidla prodávají pouze
v rozměrech 150x300 cm a k dostání jsou jen ve vybraných specializovaných obchodech. Deska o tomto formátu bohatě stačí nejen na výrobu samotného přídavného rámu (100x190 cm), ale i na výrobu pěti polic pro nástěnný regál. Celá deska vyjde zhruba na 4000 korun, což není zrovna nízká cena. Uvědomíme-li si však, že kromě velkého jídelního stolu pro šest osob získáme i užitečný regál, dá se poněkud vyšší suma s klidným svědomím akceptovat.

Výroba přídavného rámu
Vnitřní hrany jednotlivých částí
přídavného rámu (včetně hran na budoucích lepených spojích) se
lehce zkosí frézovacím nástavcem.
Do kontaktních ploch na hranách
desek se vyfrézují úzké drážky
pro ploché dřevěné hmoždinky.
Na protilehlých hranách musí být
drážky přesně naproti sobě.
Při slepování rámu dávejte pozor,
aby všechny díly byly v jedné
rovině. Slepený rám sevřete
svěrkami, které se podloží
dlouhými dřevěnými latěmi.
Lepené spoje se obrousí dohladka
a vnější hrany rámu se zaoblí
vhodným frézovacím nástavcem.

Na výrobu přídavného rámu a regálu potřebujete překližkové desky následujících rozměrů:
2 ks 190x12,5 cm (rám)
2 ks 75,2x34,9 cm
4 ks 14x4 cm (nosníky)
5 ks 75x30 cm (police)

Větší stůl za pár chvil
Do původního jídelního stolu se musí integrovat čtyři výkyvné nosníky, které přídavnému rámu dodají potřebnou stabilitu. V otevřené poloze se nosníky zajistí dřevěnou hmoždinkou, aby se samovolně nezaklápěly. Rohy všech čtyř nosníků se musí zhruba o 1 cm zkosit, aby se nosníky při otáčení nezadrhávaly o okraje výřezů v nosné konstrukci stolu. Navzdory nejvyšší pečlivosti při lepení rámu nejde nikdy zcela zabránit tomu, aby lepené spoje nebyly nakonec vidět. Proto jsme se rozhodli, že uděláme z nouze ctnost, a v lepených spojích jsme vyfrézovali drážky o šířce zhruba 1 mm. Obnažené dřevo harmonicky ladí s přírodním vzhledem původního stolu.

Výroba nosníků
Před odstraněním příčných vzpěr rámové konstrukce stolu, do kterých se musí vyříznout dvojice otvorů pro výkyvné nosníky, se na obě boční strany dřevěných latí zakreslí tloušťka překližkové desky, aby výřezy měly přiměřenou hloubku. Obě protilehlé vzpěry se sepnou dohromady pomocí svěrky a pak se na ně zakreslí délka výřezů (14,4 cm). Podle přesně zakreslených obrysů se na kotoučové pile vyříznou boční hrany zářezů. Vnitřní část výřezů se odsekne pomocí kladiva a ostrého dláta. Dna výřezů se vyhladí pilníkem.
Potom se vzpěry volně položí na své místo a na desku stolu se obkreslí kraje hotových výřezů. Rohy nosníků z překližkové desky se zkosí zhruba o 1 cm. Potom se nosníky uprostřed provrtají a otvory se zahloubí, aby z nich později nevyčnívaly hlavy šroubů. Na spodní stranu desky stolu se upevní dřevěné hmoždinky, které poslouží jako zarážky pro výkyvné nosníky. Zarážky zadrží nosníky jak v otevřeném, tak v zavřeném stavu.

Regál s ozdobným rámem
Velká výhoda barvené překližky - nemusí se natírat a jsou nabarvené z obou stran. Červené police s přírodními, dřevěnými hranami vypadají velmi elegantně. Když se všech pět polic ohraničí rámem, vznikne velice atraktivní regál. Pokud se vám červená barva nelíbí, můžete si vybrat ještě mezi zelenou, žlutou, světle hnědou, šedou a černou variantou. Police jsou stejně široké jako stůl (75 cm), takže oba kusy nábytku vytvářejí optickou i funkční jednotu. Tip: Do spodních stran polic jsme vyvrtali dvojice otvorů o hloubce 5 mm pro hroty kovových nosnílců, aby police z regálu nemohly sklouznout. Otvory se umístí tak, aby police v zadní části těsně přiléhala k oběma svislým nosným kolejnicím.

Stavba mostu pod stolem
U jídelních stolů bez konstrukčních vzpěr se ke spodní straně desky stolu musí pro každý výkyvný nosník přidělat speciální montážní můstek. Tyto můstky zajistí nosníkům potřebnou stabilitu a zlepší pevnost celé konstrukce. Můstek s výkyvným nosníkem se připevní zhruba 2 cm za okraj desky stolu, takže ve složeném stavu není vidět. Nosníky se na rozích nemusí zkosovat, protože do otvoru v můstku nemusí zapadat na milimetr přesně. Při montáži můstku se mezi obě části podstavce vloží připravený nosník a dva odřezky dřevovláknité desky, díky nimž v můstku vznikne dostatečný prostor pro otáčení nosníku. "poschodí" můstku v jedné rovině. Případný rozdíl v tlouštce přídavného rámu a původní desky stolu se vyrovná destičkami o odpovídající tlouštce.

Sezení u kulatého stolu
Pokud máte v domácnosti čtvercový jídelní stůl, není to žádný problém. Čtvercový stůl se dá rozšířit přídavným rámem stejně jako stůl obdélníkový. Přídavný rám navíc může mít kulatý tvar. Kulatý přídavný rám se vyrobí ze čtyř stejných dílů a do hran lepených spojů se vyfrézují ozdobné drážky. Stabilitu rámu zajistí čtyři výkyvné nosníky upevněné v nosné konstrukci stolu. Když kulatou desku nepotřebujete, můžete ji rovněž zavěsit na stěnu a orámovat s ní regál s policemi ze stejného materiálu.

CO JE... ?
Překližka:
Dřevěná deska slepená z několika vrstev tenké dřevěné dýhy. Orientace dřevěných vláken se přitom u jednotlivých vrstev dýhy pravidelně střídá. Hrany překližkové desky jsou díky tomu opticky velice atraktivní, protože na nich vzniknou klasické proužky. Některé desky jsou z obou stran obarvené nátěrem na bázi fenolové pryskyřice (v šesti různých barvách). Nátěr je částečně průsvitný, takže skrz něj prosvítá kresba dřeva. Překližka se nejčastěji vyrábí z břízy. Desky se prodávají v tloušťkách od 3 do 18 a více milimetrů.

DALŠÍ INFORMACE:
Regálové kolejnice s nosníky:
Použití děrovaných regálových kolejnic a příslušných kovových nosníků je nejjednodušším a cenově výhodným způsobem, jak na stěně vytvořit regál.

Převzato z časopisu Udělej si sám 12/2006

15.12.2006

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Less Mess storage

    Pronájem skladovacích prostor pro soukromé osoby i firmy. Krátkodobý či dlouhodobý pronájem zabezpečených kójí v různých velikostech mohou občané využít při stěhování a k úschově věcí, pro které doma nemají místo (kola, lyže, sezónní věci). Firmy sklady využívají jako archiv a ke skladování obchodního zboží.

  • PETROŠ INTERIÉR

    Navrhujeme dekorace interiérů, bytů, hotelů a restaurací po celé ČR. Montáže a aranžování dekorací, záclony, garnýže, rolety, potahové látky, žaluzie. Šijeme na zakázku. Provádíme velkoobchod a maloobchod garnýží a záclon.

  • SEDAČKY A POSTELE s.r.o.

    Firma se zabývá expresní výrobou sedacích souprav na míru vašeho bytu, nebo prodej hotových z vlastní modelové řady. Zhotoví vám rozměry na přání včetně atypů. Výběr se vyznačuje širokou škálou potahových materiálů. Zařizování interiérů firem. Dodávky po celé ČR za jednotnou cenu.

  • ŠPINAR - software s.r.o.

    Fima ŠPINAR – software s.r.o. je výhradním dodavatelem programu TurboCAD, TurboFLOORPLAN, TurboCADCAM a dalších cca 50 programů pro český a slovenský trh. Společnost dodává také vlastní produkty DAEX, které nabízí na světovém trhu.

  • Výrobce Stylového nábytku ASTO

    Nabízí přes 150 druhů solitérů z masivu buku. Nábytek je vhodný pro vstupní haly, kanceláře, pracovny, jídelny, obývací pokoje, ložnice a další místnosti.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444