Přichází čas úsporných světelných zdrojů

Soutěžte o balíček LED žárovek

Od září tohoto roku se díky nařízení Evropské komise č. 244/2009 o regulaci světelných zdrojů v celé Evropské unii uzavírá éra klasických žárovek, která začala 21. října 1879. Čeští spotřebitelé se tak budou učit, jakými novými světelnými zdroji standardní žárovky pro konkrétní potřeby nahrazovat.

Takto vypadá harmonogram stahování klasických žárovek z výroby:

2009 – žárovky o příkonu 100 W
2010 – žárovky o příkonu 75 W
2011 – žárovky o příkonu 60 W
2012 – žárovky o ostatním příkonu

Ačkoliv se přechodu na úsporné světelné zdroje většina Čechů zarytě brání a snaží se na poslední chvíli nakoupit klasické žárovky do zásoby, záměna za substituční LED a úsporné zdroje uspoří až 90% energie. S až 15x vyšší životností se tak obměna mnohonásobně vyplatí. Toho si je vědom i poradensko – prodejní portál eSvětlo.cz, který by rád pomohl při edukaci laické veřejnosti v této problematice a vysvětlil tak Čechům, že úsporné světelné zdroje nejsou tzv. nutné zlo, ale naopak budoucností osvětlení, díky němuž lidé uspoří nemalé peníze.

bydlinek

Balíček úsporných a LED žárovek můžete získat, pokud do 31. srpna 2012 odpovíte na soutěžní otázku, kterou najdete na konci tohoto článku.


Jak nakupovat a kde se poradit

Portál eSvětlo.cz se zabývá především poradensko-prodejní činností v oblasti ekonomicky nejvýhodnějšího výběru žárovek a internetovým prodejem úsporných světelných zdrojů. V rámci e-shopu eSvětlo.cz spotřebitelům zdarma pomocí online chatu poradí, která žárovka je nejvhodnější do obývacího pokoje, kuchyně či předsíně, případně která zářivka je tou nejlepší volbou pro venkovní osvětlení.

Na stránkách www.esvetlo.cz mohou spotřebitelé vybírat ze širokého sortimentu špičkových světelných zdrojů od renomovaných výrobců, které uspoří až 90 % elektrické energie, a tím i vaše finanční náklady. Dalším příjemným bonusem pro zákazníky je i cena výrobků, která je nejnižší, a to nejen ve srovnání s kamennými obchody, ale i e-shopy.

Jsou standardní žárovky skutečně levné?

  • Úsporné světelné zdroje spotřebují o 25-90 % méně elektrické energie v porovnání se standardní žárovkou – při zachování stejné kvality světla.
  • Nákupní cena samotné standardní žárovky je velmi nízká. Když však vezmeme v úvahu provozní náklady, je extrémně vysoká.
  • U úsporných světelných zdrojů to je naopak. Nákupní cena je vyšší, ale provozní náklady minimální.
  • Po dobu životnosti úsporné žárovky musíme koupit hned několik standardních žárovek. Například Tornado T2 12 W vydrží svítit 12 000 hodin, takže než doslouží, spotřebujeme 12 kusů 60W žárovky.
  • 1 kus 60W žárovky – 10 Kč; 12 kusů 120 Kč, 1 kus Tornado T2 12 W - 135 Kč.


*Průměrná cena elektřiny v roce 2012 – 4,54 Kč/KWh


bydlinek

Soutěž o balíček úsporných a LED žárovek


Zásilku úsporných žárovek a žárovek, které namísto svítícího vlákna, využívají technologii LED od nás můžete získat, pokud se zúčastníte soutěže, kterou pro vás redakce BYDLENI.CZ připravila ve spolupráci s portálem eSvětlo. Ze správných odpovědí na soutěžní otázku budou vylosováni tři výherci.


Soutěž již byla uzavřena.

02.08.2012

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444