Čas pelargonií

Fotografie: BYDLENÍ.CZ

Fotografie: BYDLENÍ.CZ

Pěstujeme letničky

Muškáty jsou stále nejoblíbenější rostliny pro letní výzdobu balkonů, oken a okenních truhlíků či do závěsných květináčů, košů a kontejnerů v ulicích coby mobilní zeleň.

Ve své vlasti, kterou je jižní Afrika, dorůstají muškáty do rozměrů mohutných keřů. V evropských zahradách se pěstují snad již od středověku, na kontinentu jsou rozšířené od konce 17. století.
 
Většinu muškátů – pelargonií známe pod označením geranie. To proto, že patří do čeledi kakostovitých a jsou také kakostu (Geranium) podobné. Podle jejich nejdůležitějších vlastností je můžeme rozdělit do pěti základních skupin: pelargonie páskaté, zakrslé a miniaturní páskaté muškáty, břečťanolisté, pelargonie velkokvěté a pelargonie s vonnými listy.
 
Mnoho odrůd má pelargonie páskatá (Pelargonium zonale) – vzpřímeně rostoucí polokeř s voňavými okrouhlými listy a bohatým květenstvím v barvách od bílé až k tmavě červené. Je to květina s velmi širokým použitím. Svými plnými nebo jednoduchými květy zdobívá nejen balkony, okenní truhlíky či záhony, ale daří se jí i v bytových podmínkách, kde je rovněž její trvanlivost výborná a kde při správném přezimování vydrží i mnoho let. Vyšlechtěné kultivary nemusí mít typickou tmavou zónu na listech, které dokonce mohou být bílo-zelené, žluto-zelené, nebo i tříbarevné.

Zakrslé a miniaturní páskaté muškáty, které dosahují výšku maximálně 20 cm, kvetou bohatě jednoduchými i plnými květy v celé škále barev. Dobře se uplatní jak v truhlících za okny, tak v interiéru, nebo na záhoně.
 
Listy připomínající břečťan mají převislé pelargonie břečťanolisté (Pelargonium peltatum). I ony se mohou chlubit množstvím odrůd s vlastnostmi podobnými pelargonii páskaté. I jejich květy mohou být nejen jednoduché, ale i plné. Rostliny jsou však citlivé na nadměrné zalévání a na silný vítr. Proto nejsou vhodné například na osázení truhlíků ve vyšších patrech domů, jinak v závěsných nádobách nebo truhlících skvěle vynikají jejich převislé stonky a jednoduché až poloplné květy, jež vytvářejí působivé barevné kaskády. Potřebujeme-li v zahradě zkrášlit nevzhlednou zídku nebo vyvýšený záhon, je vysazení těchto pelargonií dobré řešení. Jejich výhodou je, že u nich nemusíme odstraňovat odkvetlá květenství, zatímco u plnokvětých a vzpřímeně rostoucích odrůd to děláme jak z důvodů estetických, tak zdravotních.
Na rozdíl od výše zmíněných muškátů se pelargonie velkokvětá (Pelargonium grandiflorum), které se také říká anglická nebo francouzská, hodí především pro výzdobu interiérů a do oken. Je to zahradní kříženec, jedna z nejkrásnějších pelargonií, jejíž pěstování v bytovém prostředí je náročnější než například u skromnější pelargonie páskaté.
 
Od ní se liší pěti- až sedmilaločnými listy, které jsou tuhé, hrubě pilovité a sytě zelené. Časem tento muškát vytvoří hustý, silně rozvětvený keř, který může dosáhnout výšku až 50 centimetrů. I proto je nutné někdy, především na jaře, jej seříznout. Rostlina vytvoří nové výhonky a květy opět dosáhnou své původní velikosti. Vždyť každý jednotlivý květ této pelargonie, připomínající květ azalky, může mít až pět centimetrů v průměru. Obvyklou dobou kvetení je v našich podmínkách především jaro a podzim. V teplejších oblastech můžeme tyto muškáty spatřit jako bohatě kvetoucí polokeře. V našem podnebním pásmu však patří ušlechtilé pelargonie velkokvěté k pokojovým rostlinám, které se hodí na osluněná okna. Pouze za velmi teplého léta je můžeme umístit i ven na chráněné místo; tyto květinky nesnášejí rosení, tudíž ani déšť.
 
Pelargoniím s vonnými listy jsme na BYDLENÍ.CZ věnovali pozornost již před časem v článku Tyto pelarginie mají bezvýznamný květ, zato však jedinečnou vůni. Jsou to rostliny s nenápadnými drobnými květy s pěti korunními lístky a různě tvarovanými listy s vysokým obsahem vonných silic. Svými květy nemohou balkonovým muškátům konkurovat, zato vůně jejich listů konkurenci nemá. Jsou to nenáročné rostliny vhodné do interiérů i jako venkovní výzdoba do nádob.

V našich klimatických podmínkách přečkávají pelargonie zimu v bezmrazém prostoru, kam je přemísťujeme před prvním mrazíkem. Zimu přečkají téměř na suchu na světlém chladném místě v zimní zahradě nebo na verandě.
 
 
V domácím prostředí si muškáty snadno namnožíme řízkováním, a to shodně u všech skupin. Nejlepší termín pro tuto práci je konec léta, jelikož jsou ještě dobré světelné i tepelné podmínky. Možné však je použít jako řízky i mladé výhony z přezimovaných matečních rostlin, což bychom měli učinit do konce února. V zelené části nůžkami nebo nožem seřízneme stonek tak, aby na něm zůstala alespoň tři očka, z nichž se za krátkou dobu začnou vyvíjet nové výhony. Ustřižené nebo odštípnuté vrcholy použijeme jako řízky na rozmnožení. Pelargoniím vyhovuje vzdušný substrát s převládajícím podílem kvalitní rašeliny. Tyto rostliny mají rády, jsou-li seskupeny hustě k sobě a jejich kořeny zcela zaplňují květináč. Přihnojujeme je jedenkrát týdně; za péči se nám odvděčí květy od května do pozdního podzimu.
bydlinek Módní truhlík za okny má být plný barev

Všechny pelargonie mají rády slunce. Úchvatný pohled zajistí například kontrastní výsadba, v níž se kombinují převislé břečťanolisté pelargonie, které přepadají přes okraj truhlíku, a vzpřímené páskaté muškáty vysazené doprostřed. Nádoby osázené páskatými a vonnými pelargoniemi jsou jak atraktivní směsí listů, tak i úžasnou podívanou na zářivé květy. Nejinak tomu bude, vysadíme-li například kombinaci převislých muškátů s petúniemi, verbenami či jinými letničkami. Pestré barevné kombinace jsou v módě.
05.07.2019 | Jitka Skorkovská

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.

  • Stavona, spol. s r.o.

    Stavona, společnost s ručením omezeným, vznikla roku 1991. Od počátku působí v oboru výroby oken, dveří, výloh, zimních zahrad, posuvných stěn a rolet, včetně příslušenství (parapety, sítě proti hmyzu, žaluzie apod.).


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444